Ми у Facebook
18.06.2003, 19:00

Кишкові інфекції — проблема соціальна

З настанням теплої пори року зростає захворюваність населення на кишкові інфекції — дизентерію, харчові токсикоінфекції, гастро, ентероколіти та інші. Це пояснюється тим, що мікроорганізми — збудники цих захворювань, як правило, теплолюбні і здатні не лише залишатись життєздатними, а й, що дуже небезпечно — розмножуватись у харчових продуктах. Особливо, коли продукти, які швидко псуються, зберігаються не в холодильнику. Найкращі умови для розмноження мікроорганізмів у рідких або напіврідких продуктах (молоко, сметана, різні соуси, салати і т.д.).
Здебільшого, кишкові інфекції виникають тоді, коли людина вживає харчові продукти або воду, забруднені мікроорганізмами. Харчові продукти можуть забруднюватись мікробами під час їх виготовлення, часто це відбувається при їх транспортуванні та реалізації.
Продукти можуть забруднюватись мікробами при порушенні вимог особистої гігієни, насамперед працівниками громадського харчування, торгівлі, харчових підприємств. Особливо небезпечне порушення гігієни на підприємствах м’ясної та молочної промисловості при виготовленні кондитерських виробів.
Часто порушення елементарних правил гігієни призводять до виникнення кишкових інфекцій й навіть масових харчових отруєнь. Майже щороку в області трапляються харчові отруєння під час весіль, іменин, проводів до армії.
Серед харчових інфекцій дуже небезпечною хворобою є сальмонельоз. Минулоріч випадки масового сальмонельозу були зафіксовані у Дубні та Здолбунові. У Дубні, зокрема, всупереч відомій постанові про заборону використання качиних та гусячих яєць у громадському харчуванні, якраз качині яйця стали причиною захворювання людей.
Слід пам’ятати, що водоплаваючі птахи до 90% усієї чисельності є носіями сальмонел, а тому качині й гусячі яйця можна вживати лише при виготовленні булочок та інших виробів, що випікаються, тобто проходять термічну обробку, і в жодному разі їх не можна використовувати при виготовленні салатів та інших страв.
Вкрай небезпечно, коли інфіковані продукти чи воду вживають діти. У маленьких дітей імунна система ще не сформувалась у достатній мірі і тому найменша кількість мікроорганізмів може призвести до захворювання, в той час як на дорослій людині це ніяк не позначиться. На кишкові інфекції найчастіше хворіють діти першого та другого року життя. І тому батькам слід бути максимально уважними під час годування дітей, адже кожне захворювання, в тій чи іншій мірі, позначається на майбутньому здоров’ї дитини.
Нині лікувальні заклади незадовільно фінансуються, і пацієнтам, що поступають у стаціонар, зазвичай, дають список медикаментів. І тому через нестачу грошей хворий не звертається до медиків. Але все-таки слід звертатись і не займатись самолікуванням, або думати, що якось пройде. Медичний заклад несе відповідальність за результати лікування, і допомога, особливо при інфекційних захворюваннях, мусить бути надана. До того ж, законодавство України передбачає безкоштовне лікування інфекційних хворих.
Збудники кишкових інфекцій можуть передаватися через питну воду. Так, за чотири місяці поточного року на 21,9% з перевірених харчових об’єктів були виявлені грубі порушення санітарних правил, 4% проб досліджених харчових продуктів не відповідали санітарним вимогам за мікробіологічними показниками (у Рівному — 11,4%, Дубенському районі — 5,6%, Радивилівському — 5,8%).
В області з досліджених 2260 проб питної води централізованого водопостачання 2,4% не відповідають санітарним вимогам за мікробіологічними показниками (у Гощанському районі — майже 15%, Рівненському — 3%, Дубенському — до 3%).
Слід зазначити, що за чотири місяці цього року на Рівненщині у порівнянні з аналогічним минулорічним періодом, є ріст захворюваності населення на гострі кишкові інфекції на 18%.
Високий рівень захворюваності на дизентерію зареєстрований у Володимирецькому (14,7), Млинівському (18,7), Здолбунівському (8,1) та Рокитнівському (9,6) районах при середньо обласному показникові — 3,3 випадка на 100 тисяч населення.
Хотілось би звернутися до керівників місцевих органів влади щодо пріоритетного виконання заходів з попередження поширення інфекційних шлунково-кишкових захворювань. Це стосується, насамперед, водопостачання, очищення населених місць; особливої уваги потребують дитячі оздоровчі заклади, ринки, організація харчування механізаторів та інших сільгосппрацівників.





На правах реклами