Ми у Facebook
18.06.2003, 18:59

Спи, моя радість, засни...

У дитинстві, щоб заснути, я обкладала ліжко іграшками. Дійшло до того, що в моїй постелі ледь вистачало місця для мене самої, скрученої в три погибелі. Але, до жаху моєї мами, тільки так і не інакше могла заснути. На щастя, згодом сон мені став забезпечувати тільки плюшевий ведмедик. У мене є подруга, яка й око не зімкне, якщо одягне навіть найніжнішу нічну сорочку. Тільки лягаючи зовсім голою, вона може нормально спати.
“Ці наші “постільні” дивацтва зовсім не випадкові, — пояснила мені Людмила Шамрай (психолог, заслужений працівник народної освіти України, співробітник Центру роботи з жінками і просто чудовий співрозмовник). — Постіль — свого роду притулок”. Як говорив Гі де Мопассан, це все наше життя, місце, де ми народжуємося, любимо і помираємо. Те, як ми спимо, не тільки пояснює специфіку нашої індивідуальності, але й дуже сильно впливає на життя. Змінюючи свої “сонні” звички (адже вони теж бувають корисні і не дуже), ми можемо впливати на своє життя, самопочуття, настрій. Про те, як це зробити, і ще багато цікавого розповіла моя співбесідниця.

“Додаткове” життя
— Пані Людмило, з погляду психології, що таке сон?
— Я згодна з вченими, котрі називають сон другим життям людини. Адже дуже багатьом людям якісь нові ідеї і відкриття приходять у голову саме у снах. Справа в тому, що сон — це такий стан, коли відпочиває наше фізичне тіло, а енергетичне тіло чи енергетична оболонка (іншими словами - душа), не втрачаючи зв’язок з фізичним, неначе віддаляється від людини на невизначену відстань і набирає енергію для наступного дня. Яка це енергія – хороша чи погана, — залежить від багатьох факторів. Це і приміщення для сну, і думки, з якими людина лягає спати, і психологічний настрій.
Якщо людина засинає неспокійною, з бурхливими, тривожними думками, якщо приміщення не провітрене або незадовго до сну в ньому сварилися, викладаючи неприємну інформацію, то енергетична оболонка збирає тільки погану енергетику, і людина прокидається вранці розбитою, втомленою.
— Виходить, для того щоб добре відпочити, потрібно навчитися збирати позитивну енергію. Але як?
— Є дуже багато і наукової психологічної, і нетрадиційно-психологічної літератури, що стосується цих питань. Наука, що вивчає сни людини, дуже давня. У племені сеноїв, наприклад, завдяки роботі зі своїми снами, люди мають дуже міцну нервову систему. Вони вміють усвідомлювати себе в часі сну, керувати ним. Із раннього віку, як тільки дитина в змозі розказати свій сон, мама навчає її техніці правильної поведінки в ньому.

Що таке кошмари і як з ними боротися
— Чому людям сняться кошмарні сни?
— Вважається, що сни (як хороші, так і погані) сняться людині тоді, коли вона спить не досить міцно. Під час глибокого сну енергетична оболонка, що збирає енергію, знаходиться дуже далеко. А сон – це діяльність людини, на яку вона витрачає цю ж енергію. Якщо врахувати, що призначення сну — набиратися сил, можна сказати, що погані сни зовсім цьому не сприяють.
— Як же з ними бороти?
— Щоб добре, легко засинати і бачити тільки гарні сни, потрібно уміти правильно себе настроїти. Якщо у вас поганий настрій, ні в якому разі не лягайте з ним спати. За 40 хвилин чи за годину до сну подивіться кінокомедію чи почитайте щось смішне. Сміх — це релаксація, розслаблення. Сміючись (як, утім, і позіхаючи), ми одержуємо додаткову порцію кисню. При цьому пам’ятайте, що надмірно багато сміятися на ніч теж не дуже корисно, тому що це може вивести вас із рівноваги. Якщо ж сміятися зовсім не хочеться, почитайте священнописання — це найкраще джерело позитивної інформації. Лежачи в постелі, розслабтеся, зробіть глибокий вдих через ніс, а на видиху закрийте очі й уявіть собі місце, де вам дуже добре, спокійно, приємно, де ви почуваєте себе щасливо. Потім зосередьтеся на собі, на своєму серці. Відчуйте його. Уявіть, що ваше серце — це сонечко, промені якого заповнюють вас до кінчиків волосся, вій, пальців. І ще одне: спіть тільки на правому боці (лягайте на лівий бік тільки, щоб зігрітися, якщо вам холодно). Прокинувшись, переверніться на лівий бік, щоб звільнилася права ніздря. Якщо права ніздря вільна, вставайте на праву ногу. Якщо вільна ліва - на ліву. І тоді вам не скажуть: “не з тієї ноги встали”. Головне — встати в гармонії зі своїм організмом (і краще все-таки на праву ногу).
Такі приємні “шкідливості”
— А що робити тим, хто може заснути тільки з книгою в руках і не інакше?
— Потрібно свідомо вибирати книгу для читання перед сном. Вона несе інформацію (у тому числі енергетичну). Якщо читати перед сном, то це повинна бути книга, у якій закладений позитивний енергетичний зміст (як уже було сказано, найкраще — тексти Святого письма).
— А що ви порадите аматорам: засинати під телевізор чи голосну музику?
— Шум має болючий вплив. Звук — це теж енергія. На жаль, музика XX століття здебільшого стосовно психіки людини має руйнівну дію. Хоча визначені музичні звуки (класика, церковні співи і т.д.) володіють навіть лікувальним ефектом. Від звички засинати під музику, так само, як і під телевізор, варто позбутися. Для цього потрібні значні вольові зусилля. Відомо, що найскладніше людині відмовитися від того, що їй шкодить, заважає. Ось такий парадокс...

Нічого випадкового
— Якщо доросла людина спить з іграшкою — це шкідлива звичка чи просте бажання повернутися в дитинство?
— Це можна пояснити недоліком тілесного контакту. Особливо важливу роль відіграють періоди дитинства (від народження до року) і годівлі грудьми. Люди, котрі сплять з іграшкою, це здебільшого ті,хто або дуже мало часу годувався грудьми, або їх годували штучними сумішами. Крім того, дуже важливо, щоб дитина доторкалася до грудей матері пальчиками (такий тілесний контакт згодом зіграє не останню роль у статевому дозріванні людини). Якщо цього не врахувати, то недолік тілесного контакту і теплоти проектується потім на іграшку. Адже нічого в нашому житті випадкового немає. Усе, що ми робимо, — це наслідок чогось, проекція на щось.
— Як же тоді пояснити, що деякі люди люблять спати голяком, а інші узимку тягнуть на себе вовняні шкарпетки, влітку сплять як мінімум у сорочці?
— Людина завжди проектує себе на зовнішнє середовище. Звичка вдягатися чи роздягатися на ніч — це теж не випадковість. Вона пов’язана в першу чергу з температурою повітря, зі станом здоров’я, але немаловажні тут темперамент і характер. Чим більше людина вдягається на ніч, тим більшу незахищеність вона відчуває на підсвідомому рівні. Якщо людина спить на животі, обличчям вниз, вона намагається відчути панування над постіллю. У житті такі люди пунктуальні, акуратні, опікують інших. Часто зустрічається поза “зародка” — людина лежить на боці, згорнувшись “у клубок”, обнімає подушку чи себе. Це захисна поза, людина не дозволяє собі розкритися. На спині сплять упевнені в собі люди, це “королівська” поза. “Король спить на спині, мудрець — на боці, а багатій — на животі” — говорить древнє прислів’я. Найчастіше сплять у позі “напівзародка”, тобто лежачи на боці і злегка згинаючи ноги в колінах. Такі люди, як правило, врівноважені і надійні, не дуже вразливі, вміють пристосовуватися до навколишнього світу. Слід зазначити, що людині властиво змінювати пози в залежності від самопочуття чи обставин.
Сон удвох теж багато про що говорить. Варто задуматися, коли людина, з якою ви спите, відвертається — це свідчить про те, що вона замикається у власному світі. Якщо ж партнер обіймає вас, будьте упевнені: це знак опіки, уваги і любові.
— А чи буває так, що люди, цілком гармонічні в житті, заважають один одному під час сну?
— Таке може бути. Потрібно шукати відповідь знов-таки на підсвідомому рівні. Як я вже говорила, під час сну відключається наша свідомість і включається підсвідомість. Виходить, проблеми, що розв’язувалися в свідомому житті і на які вже перестали звертати увагу, тримаються в підсвідомості. Адже усе, що відбувається з нами у ві сні, — це сигнали.
— Розмовляти в сні — це теж сигнал?
— Так. Це означає, що нервова система перевантажена. У сні вербальний апарат повинен відпочивати. Якщо ж людина говорить, виходить, вона не відпочиває, тому що працюють її звукові зв’язування. Це веде до додаткової витрати енергії.
— Як же можна “підремонтувати” свою нервову систему?
— Роботою над собою. Аналізуйте своє життя, себе, життєві ситуації. Усвідомте, що все, що з нами відбувається, — тільки для того, щоб ми винесли з цього якийсь урок. І не більше! Не гризіть себе за невдачі. Зумійте відпустити від себе те, що вам було неприємним. Навчіться розслаблюватися і засинати з почуттям щастя.





На правах реклами