09.03.2010, 11:12
Салати овочеві
Рецепти овочевих салатів
Салат із запечених баклажанів
Запікати баклажан цілим, поки шкірка не потемніє і баклажан не стане м'яким. Зняти шкірку, сполоснути і крупно порізати м'якоть, з'єднати з роздавленим часником і порізаним свіжим коріандром. Заправити лимонним соком, сіллю, перцем.
Вінегрет з маринованими опеньками
2 середні буряки, 4 картоплини, 1 цибулина, 200 г маринованих опеньків, 4 ст. л. олії, 1 ст. л. оцту, сіль, перець за смаком.
Картоплю і буряки відварити, нарізати кубиками. Цибулю дрібненько порізати. Гриби промити від розсолу. Перемішати буряки, картоплю, цибулю й гриби. Заправити олією з оцтом, посолити, поперчити.
Капуста з яблуками та журавлиною
4 склянки квашеної капусти, 2 яблука, 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки журавлини (клюкви) та 1 столова ложка зелені (петрушка, кріп, селера, зелена цибуля), 2 столові ложки олії.
Квашену капусту переберіть, відіжміть розсіл. Яблука почистіть, наріжте скибочками і негайно ж покладіть у розсіл, щоб не потемніли. Перемішайте капусту з підготованими яблуками, заправте цукром, полийте олією, покладіть у салатницю, густо посипте клюквою і прикрасьте зеленню.
Салат з квашеною капустою
На 200 г квашеної капусти: 30 г цибулі, 100 г моркви, 50 г буряка, 100 г яблук, 80 г олії, цукор за смаком.
Квашену капусту січуть. Варений буряк і сиру моркву труть на дрібній тертці, яблука – на грубій, цибулю ріжуть, перемішують овочі з капустою, заправляють олією, цукром, прикрашають вирізаними з буряка й моркви квітками.
Салат "Ароматна капуста"
1 середня головка червонокачанної капусти, 2 стол. ложки ізюму, сіль, перець, 1 цибулина, 2 яблука, півсклянки бульйону, 5 стол. ложок оцту (краще – винного або яблучного), 1 стол. ложка чорносмородинового желе або варення, 150 г журавлини, 1 ягідка ялівця, 3 стол. ложки олії, ароматні трави – за смаком.
Капусту розріжте, видаліть качан і тонко пошаткуйте. Перетріть з 1 чайною ложкою солі й залишіть на годину під кришкою. Ізюм помийте, цибулю наріжте тонкими півкільцями, все змішайте, додайте гарячий бульйон (можна з кубика). Одне яблуко почистіть і натріть на буряковій тертці. Додайте бульйон, 4 стол. ложки оцту, чорну смородину, сіль, перець, ялівець, трави й доведіть до кипіння. Залийте капусту гарячою сумішшю і залишіть на 4 години. Затим додайте олію, приправте сіллю, перцем (якщо треба, додайте оцту і цукру). Подавайте на стіл, прикрасивши нарізаним скибками яблуком і ягодами журавлини.
Салат картопляний
Картопля, цибуля, яблука свіжі, зелений горошок консервований, оселедець, майонез, зелень петрушки, сіль, перець чорний мелений – за смаком. Кількість продуктів – на ваш смак.
Зварену в “мундирі” картоплю, цибулю й свіжі яблука очищають і нарізають дрібними кубиками. Оселедець розбирають на філе без кісток, нарізають навскіс тонкими шматочками. Підготовлені овочі й оселедець з'єднують, солять, додають зелений горошок, чорний мелений перець, заправляють майонезом і все добре перемішують. Готовий салат кладуть у салатницю гіркою й прикрашають зеленню петрушки.
Cалат з яблук, цибулі та огірків
3 яблука, 3 цибулини, 2 квашені огірки, сіль, цукор, олія за смаком.
Цибулю наріжте напівкружальцями, залийте гарячою водою, накрийте і витримайте 5-10 хвилин, злийте воду і посипте цукром. Огірки почистіть, наріжте тонкою соломкою. Яблука із шкіркою натріть на тертці з великими отворами. Усе при необхідності посоліть, перемішайте, складіть у салатницю й приправте олією (при бажанні - сметаною чи майонезом).
Бурячки по-французьки
400 г столових буряків, 4 зубчики часнику, 100 г сухого червоного вина типу "Каберне", олія, сіль, чорний мелений перець.
Буряки почистіть, наріжте скибочками, потушкуйте в олії, додавши вино і чорний мелений перець. Готові буряки зверху присипте подрібненим часником, перетертим із сіллю.
Квашена капуста з медом
250-300 г квашеної капусти, 2 столові ложки капустяного розсолу, 2 яблука, 2 морквини, 1 столова ложка олії, 1 столова ложка меду, щіпка подрібнених волоських горіхів.
Не дуже кислу квашену капусту дуже дрібно пошаткуйте, додайте очищені і нарізані у вигляді кубиків яблука, терту чи нарізану соломкою моркву. Полийте медом, олією, залийте капустяним розсолом, перемішайте, покладіть на деякий час у прохолодне місце. Перед подаванням посипте горіхами. Замість розсолу можна використати маринад з води, солі, оцту, меду й олії.
Салат з червоної капусти з яблуками
0,5 кг червонокачанної капусти, 1-2 яблука, 1 cтолова ложка меду, 1 жменя клюкви (журавлини), 1 столова ложка олії, сіль за смаком.
Тонко пошаткуйте червонокачанну капусту, перетріть її із сіллю, змішайте з очищеними й нарізаними у вигляді дрібних кубиків яблуками, додайте клюкву, олію та мед.
Буряки з яблуками
600 г буряків, 1 стол. ложка борошна, 2 яблука, сіль, цукор, оцет.
Відваріть буряки, почистіть, наріжте дрібними кубиками, додайте сіль, цукор за смаком, 1 стол. ложку борошна, розведеного в 3 стол. ложках холодної кип'яченої води, прокип'ятіть і заправте оцтом чи лимонною кислотою. Натріть на тертці з великими отворами очищені кисло-солодкі яблука, змішайте з 50 г сметани, додайте в буряки. Старанно перемішайте, викладіть у салатницю.
Буряки тушковані з капустою
500 г буряків, 400 г квашеної капусти, 1 цибулина, 2 стол. ложки олії, 1 стол. ложка томатної пасти, цукор, сіль, чорний мелений перець.
Печені або відварені буряки почистіть, наріжте соломкою, обсмажте з цибулею на олії. Квашену капусту відіжміть, подрібніть і потушкуйте від кришкою з олією, додавши трохи томат-пасти. Усе змішайте, прокип'ятіть 5-7 хвилин, заправте цукром, сіллю, перцем за смаком.
Салат з буряка з часником
2 варені буряки, 1 яблуко, 4 зубчики часнику, сіль, цукор, майонез (олія з оцтом).
Натріть на тертці з великими отворами буряки й очищене яблуко, змішайте з дрібно потовченим часником, додайте сіль, цукор, приправте за смаком майонезом чи оцтом з олією, охолодіть.
Салат з баклажанів та помідоpів
2 баклажани, 8 стиглих помідоpів, 2 стpучки болгаpського пеpцю, 100 г олії, сіль, чорний мелений пеpець, зелень петрушки і кpопу, 0,5 головки часнику.
Баклажани помийте, наpіжте кpужальцями, посоліть і дайте постояти 15-20 хвилин. Відіжміть сік і підсмажте баклажани на олії до готовності. Hа дно салатниці складіть шар баклажанів, посипте подрібненими зеленню, часником і болгаpським пеpцем, залийте пpотеpтими і пpоваpеними помідоpами, посоліть і знову полийте соком з помідорів. Затим у такому ж порядку вибудовуєте наступний "поверх", и так, у вигляді конусу, викладаєте всі баклажани. Витримайте 3 години в холоді. Подавайте як гостpу закуску.
Салат з червоної капусти
Червонокачанну капусту тонко нашинкуйте, яблука без шкірки і серцевини наріжте у вигляді тонкої соломки. Яйця зваріть натвердо, білки подрібніть, жовтки розітрість з невеликою кількістю гірчиці, олії та лимонного соку. Змішайте капусту з яблуками і білками, посоліть, заправте підготовленим гірчичним соусом.
Червона капуста з медом та яблуками
1 кг червонокачанної капусти, 3-4 яблука, 2-3 cтолові ложки меду, 2 столові ложки олії, сіль за смаком.
Тонко пошаткуйте червонокачанну капусту, перетріть із сіллю, змішайте з очищеними й нарізаними у вигляді дрібних кубиків яблуками, додайте олію та мед.
Салат “Вітамінний”
1 цибулина, 3 огірки, 5 морквин, 4 картоплини, 6 столових буряків.
Все порізати або потерти на тертку з великими отворами, перемішати з олією або майонезом.
Салат з вермішелі та моркви
1 кг вермішелі, 2 морквини, 1 склянка подрібнених горіхів, 1 баночка майонезу, 2-3 зубчики подрібненого часнику.
Відварюємо вермішель, охолоджуємо, додаємо трошки масла, щоб вермішель не злиплась. Подрібнюємо на тертці моркву, а також горіхи, часник, додаємо спеції, сіль за смаком та знову ретельно перемішуємо, поливаємо майонезом. А коли подаємо салат до столу, зверху притрушуємо кропом.
Овочевий салат з житніми грінками
3-4 скибки житнього хліба типу "Бородінський", "Житній", 2 столові ложки олії, 1 цибулина, 1 огірок (маринований, квашений, свіжий), 1 помідор (або солодка болгарська перчина), будь-яка зелень, майонез, сіль, перець за смаком.
Хліб наріжте кубиками й обсмажте на олії, покладіть у салатницю. Окремо обсмажте подрібнену цибулю, додайте у хліб. Наріжте огірки, помідори, інші овочі та зелень на ваш смак. Посоліть, поперчіть, залийте майонезом, все перемішайте.
Запікати баклажан цілим, поки шкірка не потемніє і баклажан не стане м'яким. Зняти шкірку, сполоснути і крупно порізати м'якоть, з'єднати з роздавленим часником і порізаним свіжим коріандром. Заправити лимонним соком, сіллю, перцем.
Вінегрет з маринованими опеньками
2 середні буряки, 4 картоплини, 1 цибулина, 200 г маринованих опеньків, 4 ст. л. олії, 1 ст. л. оцту, сіль, перець за смаком.
Картоплю і буряки відварити, нарізати кубиками. Цибулю дрібненько порізати. Гриби промити від розсолу. Перемішати буряки, картоплю, цибулю й гриби. Заправити олією з оцтом, посолити, поперчити.
Капуста з яблуками та журавлиною
4 склянки квашеної капусти, 2 яблука, 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки журавлини (клюкви) та 1 столова ложка зелені (петрушка, кріп, селера, зелена цибуля), 2 столові ложки олії.
Квашену капусту переберіть, відіжміть розсіл. Яблука почистіть, наріжте скибочками і негайно ж покладіть у розсіл, щоб не потемніли. Перемішайте капусту з підготованими яблуками, заправте цукром, полийте олією, покладіть у салатницю, густо посипте клюквою і прикрасьте зеленню.
Салат з квашеною капустою
На 200 г квашеної капусти: 30 г цибулі, 100 г моркви, 50 г буряка, 100 г яблук, 80 г олії, цукор за смаком.
Квашену капусту січуть. Варений буряк і сиру моркву труть на дрібній тертці, яблука – на грубій, цибулю ріжуть, перемішують овочі з капустою, заправляють олією, цукром, прикрашають вирізаними з буряка й моркви квітками.
Салат "Ароматна капуста"
1 середня головка червонокачанної капусти, 2 стол. ложки ізюму, сіль, перець, 1 цибулина, 2 яблука, півсклянки бульйону, 5 стол. ложок оцту (краще – винного або яблучного), 1 стол. ложка чорносмородинового желе або варення, 150 г журавлини, 1 ягідка ялівця, 3 стол. ложки олії, ароматні трави – за смаком.
Капусту розріжте, видаліть качан і тонко пошаткуйте. Перетріть з 1 чайною ложкою солі й залишіть на годину під кришкою. Ізюм помийте, цибулю наріжте тонкими півкільцями, все змішайте, додайте гарячий бульйон (можна з кубика). Одне яблуко почистіть і натріть на буряковій тертці. Додайте бульйон, 4 стол. ложки оцту, чорну смородину, сіль, перець, ялівець, трави й доведіть до кипіння. Залийте капусту гарячою сумішшю і залишіть на 4 години. Затим додайте олію, приправте сіллю, перцем (якщо треба, додайте оцту і цукру). Подавайте на стіл, прикрасивши нарізаним скибками яблуком і ягодами журавлини.
Салат картопляний
Картопля, цибуля, яблука свіжі, зелений горошок консервований, оселедець, майонез, зелень петрушки, сіль, перець чорний мелений – за смаком. Кількість продуктів – на ваш смак.
Зварену в “мундирі” картоплю, цибулю й свіжі яблука очищають і нарізають дрібними кубиками. Оселедець розбирають на філе без кісток, нарізають навскіс тонкими шматочками. Підготовлені овочі й оселедець з'єднують, солять, додають зелений горошок, чорний мелений перець, заправляють майонезом і все добре перемішують. Готовий салат кладуть у салатницю гіркою й прикрашають зеленню петрушки.
Cалат з яблук, цибулі та огірків
3 яблука, 3 цибулини, 2 квашені огірки, сіль, цукор, олія за смаком.
Цибулю наріжте напівкружальцями, залийте гарячою водою, накрийте і витримайте 5-10 хвилин, злийте воду і посипте цукром. Огірки почистіть, наріжте тонкою соломкою. Яблука із шкіркою натріть на тертці з великими отворами. Усе при необхідності посоліть, перемішайте, складіть у салатницю й приправте олією (при бажанні - сметаною чи майонезом).
Бурячки по-французьки
400 г столових буряків, 4 зубчики часнику, 100 г сухого червоного вина типу "Каберне", олія, сіль, чорний мелений перець.
Буряки почистіть, наріжте скибочками, потушкуйте в олії, додавши вино і чорний мелений перець. Готові буряки зверху присипте подрібненим часником, перетертим із сіллю.
Квашена капуста з медом
250-300 г квашеної капусти, 2 столові ложки капустяного розсолу, 2 яблука, 2 морквини, 1 столова ложка олії, 1 столова ложка меду, щіпка подрібнених волоських горіхів.
Не дуже кислу квашену капусту дуже дрібно пошаткуйте, додайте очищені і нарізані у вигляді кубиків яблука, терту чи нарізану соломкою моркву. Полийте медом, олією, залийте капустяним розсолом, перемішайте, покладіть на деякий час у прохолодне місце. Перед подаванням посипте горіхами. Замість розсолу можна використати маринад з води, солі, оцту, меду й олії.
Салат з червоної капусти з яблуками
0,5 кг червонокачанної капусти, 1-2 яблука, 1 cтолова ложка меду, 1 жменя клюкви (журавлини), 1 столова ложка олії, сіль за смаком.
Тонко пошаткуйте червонокачанну капусту, перетріть її із сіллю, змішайте з очищеними й нарізаними у вигляді дрібних кубиків яблуками, додайте клюкву, олію та мед.
Буряки з яблуками
600 г буряків, 1 стол. ложка борошна, 2 яблука, сіль, цукор, оцет.
Відваріть буряки, почистіть, наріжте дрібними кубиками, додайте сіль, цукор за смаком, 1 стол. ложку борошна, розведеного в 3 стол. ложках холодної кип'яченої води, прокип'ятіть і заправте оцтом чи лимонною кислотою. Натріть на тертці з великими отворами очищені кисло-солодкі яблука, змішайте з 50 г сметани, додайте в буряки. Старанно перемішайте, викладіть у салатницю.
Буряки тушковані з капустою
500 г буряків, 400 г квашеної капусти, 1 цибулина, 2 стол. ложки олії, 1 стол. ложка томатної пасти, цукор, сіль, чорний мелений перець.
Печені або відварені буряки почистіть, наріжте соломкою, обсмажте з цибулею на олії. Квашену капусту відіжміть, подрібніть і потушкуйте від кришкою з олією, додавши трохи томат-пасти. Усе змішайте, прокип'ятіть 5-7 хвилин, заправте цукром, сіллю, перцем за смаком.
Салат з буряка з часником
2 варені буряки, 1 яблуко, 4 зубчики часнику, сіль, цукор, майонез (олія з оцтом).
Натріть на тертці з великими отворами буряки й очищене яблуко, змішайте з дрібно потовченим часником, додайте сіль, цукор, приправте за смаком майонезом чи оцтом з олією, охолодіть.
Салат з баклажанів та помідоpів
2 баклажани, 8 стиглих помідоpів, 2 стpучки болгаpського пеpцю, 100 г олії, сіль, чорний мелений пеpець, зелень петрушки і кpопу, 0,5 головки часнику.
Баклажани помийте, наpіжте кpужальцями, посоліть і дайте постояти 15-20 хвилин. Відіжміть сік і підсмажте баклажани на олії до готовності. Hа дно салатниці складіть шар баклажанів, посипте подрібненими зеленню, часником і болгаpським пеpцем, залийте пpотеpтими і пpоваpеними помідоpами, посоліть і знову полийте соком з помідорів. Затим у такому ж порядку вибудовуєте наступний "поверх", и так, у вигляді конусу, викладаєте всі баклажани. Витримайте 3 години в холоді. Подавайте як гостpу закуску.
Салат з червоної капусти
Червонокачанну капусту тонко нашинкуйте, яблука без шкірки і серцевини наріжте у вигляді тонкої соломки. Яйця зваріть натвердо, білки подрібніть, жовтки розітрість з невеликою кількістю гірчиці, олії та лимонного соку. Змішайте капусту з яблуками і білками, посоліть, заправте підготовленим гірчичним соусом.
Червона капуста з медом та яблуками
1 кг червонокачанної капусти, 3-4 яблука, 2-3 cтолові ложки меду, 2 столові ложки олії, сіль за смаком.
Тонко пошаткуйте червонокачанну капусту, перетріть із сіллю, змішайте з очищеними й нарізаними у вигляді дрібних кубиків яблуками, додайте олію та мед.
Салат “Вітамінний”
1 цибулина, 3 огірки, 5 морквин, 4 картоплини, 6 столових буряків.
Все порізати або потерти на тертку з великими отворами, перемішати з олією або майонезом.
Салат з вермішелі та моркви
1 кг вермішелі, 2 морквини, 1 склянка подрібнених горіхів, 1 баночка майонезу, 2-3 зубчики подрібненого часнику.
Відварюємо вермішель, охолоджуємо, додаємо трошки масла, щоб вермішель не злиплась. Подрібнюємо на тертці моркву, а також горіхи, часник, додаємо спеції, сіль за смаком та знову ретельно перемішуємо, поливаємо майонезом. А коли подаємо салат до столу, зверху притрушуємо кропом.
Овочевий салат з житніми грінками
3-4 скибки житнього хліба типу "Бородінський", "Житній", 2 столові ложки олії, 1 цибулина, 1 огірок (маринований, квашений, свіжий), 1 помідор (або солодка болгарська перчина), будь-яка зелень, майонез, сіль, перець за смаком.
Хліб наріжте кубиками й обсмажте на олії, покладіть у салатницю. Окремо обсмажте подрібнену цибулю, додайте у хліб. Наріжте огірки, помідори, інші овочі та зелень на ваш смак. Посоліть, поперчіть, залийте майонезом, все перемішайте.
Інші статті рубрики: