Ми у Facebook
02.07.2011, 15:30

Від сьогодні вдарить хвиля штрафів

Перехідний період, під час якого можна було знайомитися з Податковим кодексом, закінчився.
Сьогодні, 1 липня, закінчується піврічний адаптаційний період, який надали підприємцям для вивчення Податкового кодексу. Нагадаємо, з початку року діяла норма, за якою за несвоєчасне подання звітів та інші дрібні порушення був передбачений символічний штраф в 1 грн. Тепер же повертаються старі норми і вводяться новинки.

Наприклад, як і до 1 січня 2011 року, за прострочення подачі декларації юрособі доведеться розщедритися на 170 грн. Повторне порушення збільшить суму кари до 1020 грн.

При заниженні юрособою податків: "згадав" і сам подав уточнюючий розрахунок - штраф 3% від суми заниження, відбив недоплату в поточній декларації - 5%, виявлено податковим органом - 25% від суми нарахованого податку. Раніше було трохи інакше: сам виявив - 5% суми заниження, податкова підловив - 10% від нарахованого за період.

Для фізосіб неподання декларації загрожує санкцією в 25% від суми заниження. За старим законом, це каралося 170 грн плюс 10% від суми заниження. Також з'явиться штраф за несплату фізособою єдиного податку (раніше не передбачався) - 50% від ставки єдиного податку.

Підприємці побоюються, що з введенням штрафів почнуться масові перевірки.

- Півроку прожили спокійно, а зараз знову почнеться, - каже підприємець Борис Боклан.

А голова ВО підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан вважає: пільгу по штрафам можна було б ще продовжити. Мовляв, бізнес ще не вивчив новий кодекс. Але податківці непохитні.

- Тепер будуть застосовуватися звичайні штрафи, передбачені законодавством, - попередив глава Державної податкової служби Віталій Захарченко.

Джерело: Сегодня





На правах реклами