Ми у Facebook
04.05.2012, 10:06

Вітамінна зелень на столі - запорука здоров’я

Рецепти весняних салатів із зелені в цей час будуть дуже доречні. Адже саме зараз багато хто скаржиться на втому, сонливість, особливо на зміну погоди.
Від весняної нестачі вітамінів знижується працездатність, організм людини ослаблений, за таких умов легко можна підхопити застуду. Звісно, можна в аптеці купити хімічно вироблені полівітаміни. Але ж і їжа може стати справжнім поживним джерелом, яке збагачує наш раціон не тільки вітамінами, а й рослинною клітковиною.

Боротися із втомою слід комплексно: повноцінний сон, більше часу проводити на свіжому повітрі, більше рухатися. А ось вітамінні весняні салати із зелені стануть хорошою підтримкою, запорукою збагачення організму мікроелементами та біологічно активними речовинами.

Щоправда, овочі й фрукти торішнього врожаю уже не забезпечать усім необхідним, у них мало вітаміну С. Саме тому навесні треба якомога більше вживати в їжу молодої рослинної зелені диких рослин, бадилля овочів, бруньки та молоде листя дерев, кропиву, листя буряка і моркви, черемші, подорожника, споришу, малини, бруньки берези, корінь лопуха, листя смородини, барбарису, яблуні, клена, квіти кульбаби та її листя та інше. Також слід звернути увагу на скоростиглі овочі: редиска, салат, рукола, крес-салат, бораго, минулорічні щавель, петрушка.

У рецептах весняних салатів використовують зелень та інші рослини, які багаті на вітамін С, що просто незамінний для життєво важливих процесів у людському організмі. Наприклад, вміст вітаміну у щавлі — 80 мг%, зелені черемші — 260 мг%, кропиві — 200 мг%. У кропиві та шипшині є вітамін К, у листі м’яти, смородини, щавлю — провітамін А (каротин), вітаміни групи В містяться в черемші, кропиві, щавлі. У материнці, м’яті перцевій, майорані, кінзі багато ефірних олій. Білок є в спориші, коренях кульбаби, лопусі.

Рецепти із зеленню, як правило, дуже прості, це суміші зелені, заправлені сметаною чи олією. Можна додавати варене яйце, оцет, лимон. Крім того, із зеленню можна готувати перші та другі страви, запіканки, робити начинку для пиріжків, готувати пюре. З молоденьких листочків і гілочок заварюють вітамінні чаї, а в листі винограду роблять голубці.

Ось деякі рецепти з колекції пані Галі:

Салат з кропиви, щавлю та черемші

Закуска з черемшею

Яєчня зі щавлем

Зелена бутербродна маса

"Горщики" з зеленою цибулею





На правах реклами