Ми у Facebook
18.12.2012, 14:49

Новорічний ефект: чому діти бояться дитячих ранків?

Хіба можна уявити дитяче свято без веселих клоунів, Діда Мороза, Баби Яги та інших традиційних казкових персонажів? Але проблема в тому, що надмірна «казковість» іноді має абсолютно протилежний ефект.
Ті , хто хоча би раз у житті бував на дитячому святі, знає - діти дошкільного віку досить насторожено ставляться до казкових персонажів, вони бояться незвичної міміки клоунів, низького і хриплого голосу Діда Мороза, дивного зовнішнього вигляду інших учасників свята і взагалі великої кількості людей. Психологи пояснюють це просто: для маленьких діток все по-справжньому, все реально, тому й страхи їх також дуже реальні, навіть якщо повязані з міфічними істотами. Це створює для них ситуацію небезпеки. Тому тут вмикається інстинкт самозбереження. Дітки починають плакати і намагаються уникнути стресової ситуації.

Випробування новорічним ранком

Напевно, кожен з батьків знає, як інколи буває непросто готувати дитину до свята. Заводиш гарно вбраного у новорічний костюм малюка, у гарно прикрашений зал, а він раптово чіпляється за тебе так, що не відірвати? Ти сердишся через те, що він вередує. Між тим, це зовсім не дитячі примхи, насправді - це страх.



За словами психологів, зазвичай діти переймають страхи від батьків. Особливо обережними та боязкими є діти тривожних мам, які бачать навколо лише потенційну небезпеку для свого малюка.

- Дитячі страхи також породжує надмірна батьківська опіка, коли дитині не дозволяють пізнавати світ шляхом спроб і помилок, - каже психолог, гештальт - терапевт Іванна БОЯКІВСЬКА. - Особливо, якщо це супроводжується словесними погрозами, фізичними покараннями. Дитина, яка виростає в ситуації байдужості, відсутності уваги, починає боятися всього, що її оточує, адже живе у своєму нафантазованому світі. Джерелом страхів у дитини може стати неблагополучна ситуація в сім’ї, конфлікти. Особливо сильна тривожність виникає у дітей, які виростають в атмосфері недовіри, емоційного холоду та відчуження; у неповних сім’ях.

Продовження читайте на сайті "Рівненської Газети"

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:

Рейтинг дитячих санчат. Що модно цієї зими?

Виховання дітей: якщо дитина за гороскопом Стрілець

Дітей рівненських акторів виховують... Чехов та Франко

Дочка Оксани Марченко зробила мамі сюрприз, прийшовши на "Х-фактор"





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ