Ми у Facebook
25.02.2013, 09:54

У Рівному студенти вкажуть журналістам на помилки

Підсумки четвертого щорічного проекту "Мовний моніторинг" оголосять у Рівному 26 лютого. Місцеві студенти та науковці дослідили рівненську пресу на предмет грамотності й презентують результати своєї кількамісячної роботи рівненським освітянам та журналістам.
- Проект реалізовувався студентсько-викладацьким колективом Острозької академії та передбачав дослідження рівня грамотності друкованих засобів масової інформації Рівненської області, - розповідає координатор моніторингу, викладач кафедри журналістики та літературознавства НаУ "Острозька академія" Вікторія Назарук. - Ми опрацювали загалом 25 найменувань друкованих видань Рівненщини.

Нагадаємо, що пд час першого моніторингу, який проводили навесні 2009-го, його організатори досліджувати мовну культуру рівненських чиновників та політиків. Наступного року на грамотність перевіряли студентів. А у 2011-му в рамках проекту склали міні-словник сленгу.

У Рівному борці за чистоту української мови взялись за газети

- Цього разу ми прагнули виявити найтиповіші мовні відхилення, яких припускаються місцеві засоби масової інформації Рівненщини, - пояснює доцільність проведення моніторингу Вікторія Назарук. - Наскільки дотримуємось норм літературної мови, чи не зловживаємо суржиком, не засмічуємо нашу українську непотрібними запозиченнями або ж відвертими мовними помилками? Оскільки засоби масової інформації покликані виступати своєрідним взірцем мовлення, ми й вирішили зосередити увагу саме на них. Для студентів такий аналіз став, як на мене, гарною мовною практикою, а для всіх, хто був причетний до моніторингу та знайомитиметься із результатами проекту, - своєрідним приводом проаналізувати і власне мовлення, зробити певні висновки на майбутнє, аби наша українська мова ставала чистішою, досконалішою.

На Рівненщині молодь зібрала 360 слів на межі непристойності [ЧИТАТИ СЛОВНИК]


Презентація результатів четвертого щорічного "Мовного моніторингу" відбудеться у вівторок, 26 лютого, об 11.00 у приміщенні рівненської спеціалізованої ЗОШ № 15 (вул.Пушкіна, 17, музей-бібліотека "Просвіта Рівненщини" ім.Т.Шевченка у приміщенні школи).

Яких мовних помилок найчастіше припускаються політики та посадові особи Рівненщини

Довідки щодо участі в заході - за телефоном (096) 800 61 30.





На правах реклами