Ми у Facebook
03.03.2013, 14:53

На Рівненщині відзначили 100-річчя письменниці Антоніни Горохович

У перші дні березня на Рівненщині вшанували видатну землячку — письменницю, просвітянку, діячку Пласту Антоніну Горохович. Пам'ятні заходи відбулись і в обласному центрі, і в рідному селі ювілярки — Великих Межирічах на Кореччині.
У перший день березня про Антоніну Горохович говорили у музеї-бібліотеці «Просвіта Рівненщини», що в приміщенні рівненської спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов № 15. Тут відбувся захід «Духовні заповіти Антоніни Горохович». Наступного дня урочиста академія з нагоди ювілею Антоніни Горохович відбулась у с.Великі Межиричі, а в неділю пам'ять видатної землячки вшанували у Рівненському інституті Київського університету права НАН України.

Чим же відома українській культурі Антоніна Горохович, 100 років від дня народження якої виповнилось 2 березня?

Народилась Антоніна Тихонівна Горохович у с.Великі Межиричі Корецького району. Навчалася у Рівненській українській гімназії — тій самій, яка і нині працює в центрі Рівного, поряд із навчально-виховним комплексом “Школа-ліцей” №2. Студіювала україністику в Львівському технічно-агрономічному інституті та Українському технічно-господарському інституті у Німеччині. Емігрувати їй довелось у 1939-му, після приходу на Західну Україну радянської влади. На славістичному відділі Оттавського університетув Канаді отримала диплом магістра.

Літературні ювілеї Рівненщини-2013

Антоніна Горохович викладала україністику в Торонто, редагувала журнали «Готуйсь», «Пластовий шлях». Була членом Союзу українок, Об'єднання українських письменників «Слово», Об'єднання працівників дитячої літератури. Була активною діячкою молодіжної організації “Пласт”.

Живучи за океаном, Антоніна Тихонівна не лише постійно допомагала родичам, які мешкали в Україні, а й підтримувала сім'ї діячів українського національного руху, які зазнавали переслідувань з боку радянської влади — у 70-80-ті роки минулого століття не раз приїжджаючи в Україну туристкою. Співпрацювала з багатьма відомими українськими письменниками — Уласом Самчуком, Євгеном Маланюком, Олексою Стефановичем та іншими.


"ТОП-20: видатні рівняни"


Хоча померла Антоніна Горохович у Канаді (в 1997-му, проживши 84 роки), похована вона в Україні — у рідному селі на Рівненщині. До слова, в 1991 році, вже після здобуття Україною незалежності, письменниця відвідала Рівненську область — побувала і в обласному центрі, і в рідному селі.

Уродженка Рівненщини є автором таких, зокрема, праць як «Батьки і діти» (1965), «Поетика Лесі Українки та її афоризми» (1980), «Людина в літературі Руси-України» (1983), «Від розстріляного до замученого відродження» (1988).

Два роки тому у Літературному музеї Уласа Самчука в Рівному презентували першу книгу Антоніни Горохович, яка вийшла в Україні, під назвою “Багатшати душею”. У серії бібліотечки музею видали збірник статей Антоніни Горохович та спогадів про неї. Серед авторів цих спогадів - і Улас Самчук, який допомагав письменниці під час її роботи у Союзі українок у Рівному.

У Рівному вшанували пам'ять Уласа Самчука

У фондах Рівненського обласного краєзнавчого музею зберігаються деякі книги та особисті речі Антоніни Горохович — їх передали на зберігання родичі письменниці - родина Тижуків із с.Великі Межиричі.





На правах реклами