Ми у Facebook
12.03.2013, 12:21

ТОП-20 досягнень губернатора Рівненщини Василя Берташа [ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ]

17 березня виповниться три роки відтоді, як Президент призначив Василя Берташа головою Рівненською облдержадміністрації. Днями обласна влада відрапортувала про досягнення очільника Рівненщини за трирічний період. Ми вибрали 20 пунктів із чималого переліку - і запрошуємо читачів до обговорення!
Отже, офіційна версія досягнень трирічного періоду перебування Василя Берташа на чолі виконавчої влади Рівненщини виглядає (у скороченому вигляді) так.

1. Збудували перинатальний центр
Відтепер область має медичний заклад європейського рівня. Для Рівненщини він був необхідним, адже в регіоні  - один із найвищих рівнів народжуваності. Натомість кількість проблемних вагітностей і пологів теж більша. Водночас у перинатальному центрі, обладнаному найсучаснішою апаратурою, працюватимуть за методами, які практикують у кращих світових клініках. Тож завдяки цьому більше немовлят отримали шанс народитися і рости здоровими.
 

2. Відкрили Центр променевої терапії
Він працює на базі обласного онкологічного диспансеру. За кошти Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» встановили сучасний лінійний прискорювач і комп’ютерний томограф. А це якісно новий рівень діагностики та лікування раку. Крім того, в закладі відкрили блок палат спільного перебування матері та дитини, а також почали застосовувати телемедицину. Водночас за гроші цільової субвенції з держбюджету закупили другий лінійний прискорювач, що дозволить збільшити потужності Центру вдвічі та надавати медичну допомогу жителям сусідніх областей.
 
 
3. Переобладнують протитуберкульозні заклади
Це стало можливим завдяки співпраці з Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України». Нове обладнання дозволяє скоротити час на діагностику з 2 місяців до кількох днів.

Туберкульоз діагностуватимуть на американському обладнанні 

4. У лікарні закупили нове обладнання
Вперше за роки незалежності держава виділила понад 100 мільйонів гривень, за які у лікарні та поліклініки області закупили нове обладнання.


5. Зводять медичні заклади
Жителям Рокитнівського району збудували сучасну райлікарню. Донедавна цей район залишався єдиним, де не було такого закладу. Численних місцевих мешканців лікарі приймали у приміщеннях колишніх польських конюшень. Також вдвічі розширили поліклініку Гощанської центральної райлікарні, завершивши довгобуд другого корпусу, який почали зводити ще в 1978 році. А тяжкохворим пацієнтам створили базу для медичного та соціального обслуговування – у Дубно запрацював перший в області хоспіс.
 

8. Покращили медобслуговування ветеранів
Для ветеранів Рівненщини добудували фізіотерапевтичний корпус Клеванського госпіталю. На сьогодні це найкраща в Україні база для оздоровлення ветеранів. Крім того, для них зробили комфортнішим проживання в будиночках, а також подбали про калорійніше харчування.


  9. Ліки для соціально вразливих стали дешевшими
Третій рік поспіль для усіх ветеранів області діють 10-відсоткові знижки на ліки в аптеках Рівненщини. А торік після підписання Меморандуму з фармацевтами такі пільги отримали ще й багатодітні родини Рівненщини та сім’ї, які виховують прийомних дітей.
 
Для ветеранів у Рівному - знижки на ліки

10. Матері-героїні отримали 118 мільйонів
Грошові винагороди жінкам, які отримали почесне звання, виплачують без затримок. Це стало можливим завдяки ініціативі Василя Берташа, стверджують у облдержадміністрації. Тут зазначають: очільник Рівненщини клопотав про те, щоб спростити процедуру розрахунку з багатодітними жительками області. Так, після звернень у столицю,  матері-героїні почали отримувати належні їм кошти без посвідчень, а за копією Указу Президента України. Загалом, з 2008 року, а саме відтоді почали виплачувати грошові винагороди «Матерям-героїням», понад 15 тисяч  краянок отримали майже 134 мільйони гривень. З них 118 мільйонів виплатили за останні три роки, погасивши в 2010-му мільйонні борги попередніх років.

 
11. За три роки відкрили 9  шкіл та відновили роботу майже сотні дитсадків
Нові заклади освіти будуватимуть і надалі, оскільки проблема залишається актуальною. До слова, нині вперше за останні двадцять років Рівненщина почала отримувати гроші з держбюджету на відкриття нових дитсадків та груп.

На Рівненщині відкрили іще одну школу 

12. Збудували більше десятка сучасних спортзалів
А також завершили законсервований з 2004-го року навчально-спортивний комплекс у селі Балашівка Березнівського району. Тож молодь має сучасний басейн, ігрові та тренувальні зали, а отже й змістовне дозвілля як альтернативу вулиці.

 
13. Відкрили перший соціальний гуртожиток
Він став помешканням для 29 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування віком 15-23 років, яким було ніде жити після закінчення навчання. Мешканці гуртожитку, що не мали повноцінних родин, із відкриттям закладу потрапили в домашні умови. Втім, окрім безкоштовного житла, молодь отримує психологічну, педагогічну, медичну, юридичну, інформаційну та іншу необхідну допомогу. Крім того, їм допомагають підшукати роботу.

У Рівному відкрили соціальний гуртожиток 

14. Готували фахівців для Євро-2012
Більше тисячі безробітних здобули затребуваний фах за півтора року у нововідкритому навчально-виробничому комплексі з гуртожитком Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. А загалом за три роки нову спеціальність одержали більше 20 тисяч незайнятих, і більшість із них готували під  конкретні замовлення роботодавців.
 

15. Повернули 16 мільйонів заборгованої зарплати
Цих грошей працівники чекали роками. А повертати зарплатні борги почали з 2010-го. За швидкістю виплати краянам заробленого Рівненщина – в лідерах серед областей України. Також наша область – друга в державі, де найменша сума боргу перед працівниками

 
16. Дбають про енергонезалежність
В області  комунальні котельні переводять на альтернативу -  тирсу, відходи деревини, щепу, пелети, торф. Всі новозбудовані бюджетні заклади також опалюють, використовуючи місцеву сировину.

Крім цього, 60 мільйонів євро інвестували у модернізацію виробництва на ПАТ «Волинь-Цемент». Це дозволило у 14 разів зменшити споживання газу, відтак, на підприємстві знизилася собівартість продукції.

Завдяки цьому на Рівненщині альтернативними ресурсами вдалося замістити 3,5 відсотка загального споживання енергоносіїв. Це один з найкращих показників серед регіонів України (адже загальнодержавний показник – 1,5 відсотка).
 

17. Запрацювали нові виробництва
У смт. Квасилів Рівненського району запрацювала меблева фабрика. Підприємство «Морган Феніче» відкрили на території «Рівнесільмашу». Його засновники інвестували у виробництво меблів 10,5 мільйона євро. Нині тут діє чотири цехи - 2 швейні та стільки ж складальних. У планах інвесторів – розширити виробничі площі вдвічі. Якщо до кінця цього року тут працюватиме 500 людей, то до 2019-го створять 3 тисячі робочих місць.

Відкриття меблевої фабрики у Квасилові

А у селі Бугрин Гощанського району запрацювало підприємство "Країна смаку", де виготовляють заморожені напівфабрикати з курячого, індичого та яловичого м’яса. Загалом щодоби їх виробляють 25 тонн. Тож «Країна смаку» стала першим підприємством в державі з такими потужностями. Екологічно чисту продукцію реалізовують не лише на Рівненщині, а й у інших областях. Тим часом тут працевлаштували 90 робітників.

На Рівненщині відкрили першу в Україні фабрику шаурми

Тим часом у сільськогосподарському підприємстві «Імені Воловікова» Гощанського району запрацював високотехнологічний молочний комплекс. Він є одним із найбільших і найсучасніших в Україні. Реалізація цього інвестиційного проекту дозволила постачати на ринок молоко високої якості та збільшити виробничі потужності до 35 тонн на добу. Планують, що у перспективі цей показник зросте до 100 тонн.


18. Півсотні сіл отримали газ, а Пугач - воду
В області газифікували більше півсотні сіл. Нарешті блакитне паливо отримали селяни, які за власні гроші проклали вуличні мережі і роками чекали на пуск газу. Лише торік на газифікацію Рівненщини виділили більше 90 мільйонів гривень, тоді як у 2009-у було тільки 9  мільйонів. Загалом протяжність газових мереж зросла за три роки на понад 700 кілометрів, блакитне паливо отримали майже 11 тисяч нових абонентів.

А жителі села Пугач Сарненського району отримали довгоочікувану воду. Місцева громада майже 40 років користувалася привозною водою, оскільки в тамтешніх колодязях вона зникла. Проект водозабезпечення Пугача обійшовся бюджету в понад 2 мільйони гривень. За ці гроші до села проклали водогін та збудували станцію знезалізнення, тож  понад 600 місцевих жителів отримали якісну питну воду.

 
19. Вирішується проблема бездоріжжя
Фінансування на комунальні дороги зросло в 35 разів, а це дозволило зробити непроїзні сільські вулиці білощебеневими. За три роки вдалося збудувати й відремонтувати майже дві тисячі комунальних доріг.

На Рівненщині продовжують будувати білощебеневі дороги

Окрім того, у рамках підготовки до футбольного чемпіонату Євро-2012 на Рівненщині відремонтували 2 ділянки головних магістралей міжнародного значення. На реконструкцію відрізків автотрас «Київ-Варшава» та «Київ-Чоп» спрямували понад 300 мільйонів гривень. Також збудували дві транспортні розв’язки в обхід Рівного, що дозволило підвищити безпеку руху.


20. Працюють на імідж області
Рівненщину за правом можна назвати бурштиновою столицею України, адже це єдина область, де видобувають «сонячний камінь». Аби підтримати такий статус, в області започаткували Етно-туристичний фестиваль «Бурштиновий шлях». До того ж, на Рівненщині відбувається всеукраїнський конкурс краси «Бурштинова корона України».

"Бурштинову корону України" у Рівному здобула Юлія Сікорська із Вінниці
 
У рамках реалізації концепції сталого розвитку регіону «Західна брама» в області впроваджується й низка інших іміджевих проектів. Так, Всеукраїнська відеоконференція «Модернізація освіти для сталого розвитку» завдяки новаторському формату об’єднує іноземних та вітчизняних експертів. Водночас аграрний потенціал Рівненщини презентували закордонному загалові під час традиційних Міжнародних форумів із агрологістики, до того ж цей проект Кабінет Міністрів України визнав національним.

 
...Нагадаємо, що так виглядає офіційна версія досягнень влади Рівненщини за останні три роки. А що думаєте про написане ви? Як оцінюєте позитиви і проблеми останніх трьох років? Чи вплинула робота влади за цей період особисто на вас - і, якщо так, то як саме?

Висловлюйте свою думку в коментарях!





На правах реклами