Ми у Facebook
25.03.2013, 11:28

Що Рівненщина продаватиме румунам

Налагодити економічні зв’язки, познайомитися з Рівненщиною та презентувати можливості своєї країни прибула в область делегація з Румунії.
Українсько-румунська економічна бізнес-місія прибула на Рівненщину вперше. До цього тісного співробітництва між румунами та в цілому помітно не було. Зокрема, за словами першого заступника голови РОДА Анатолія Юхименка, обмежувалася лише 1,5 відсотка від зовнішньоторговельному обороту. Натомість інвестувати у Рівненщину румунці і зовсім не квапляться.

Окрім того минулого року рівненчани продали власної продукції до Румунії на 15 мільйонів доларів, а от придбали на два. Експортували деревину та хімічні добрива, а імпортували переважно вироби зі скла. Тому говорити про реалізацію усіх можливостей співпраці із європейським сусідом говорити не доводиться.

Аби виправити ситуацію, на Рівненщину прибули представники семи румунських підприємств. Кажуть, приїхало б і більше, але погода і стан доріг стали на заваді.

За словами начальника економічного відділу Посольства України в Румунії Андрія Гренюка, більшість з компаній, представники яких завітали на Рівненщину, вже мають досвід роботи на українському ринку, зокрема, на сході країни. Нині ж планують освоювати західні регіони.

У складі делегації представники компаній з виробництва електротехніки, взуття, косметики, ковбас, нетканих матеріалів. Зразки цієї продукції вони представили у Рівному, є зацікавлення і в імпорті українських товарів. Можливо, незабаром румунські товари буде побачити і на прилавках. Адже сторони підписали меморандум про співпрацю, у якому закріпили спільне бажання розширити торгово-промислові відносини.

До речі, подібні зустрічі румуни вже проводили у Донецьку, Києві, Чернівцях та Ужгороді. Тепер же економічна бізнес-місія приїхала у Рівне. А вже у червні місцеву делегацію готові зустрічати у Бухаресті.





На правах реклами