Ми у Facebook
14.05.2013, 14:28

Наслідки великої води: скажені комарі атакують і людей і худобу [+ПОРАДИ]

Після затяжної зими комарі у травні наче сказилися, нарікають селяни. Старожили не пам'ятають року, щоб кусючих комах було так багато.
У невеличкому селі Савичі на Хмельниччині жителі ладні навіть з вилами іти проти маленьких агресорів, йдеться на сайті ТСН.ua.

Тамтешні старожили не пам'ятають року, щоб кусючих комах було так багато.

Дві сусідки - Антонівна та Павлівна - щоб потеревенити у білий день на лавці, тепер озброюються гілками та палицями, адже комарі примудряються вкусити навіть через щільний одяг.

Крилате військо захопило маленькі Савичі без попередження.

Рівне: Неймовірно гарна повінь на Усті [+Фото]

"Вже мені 84 роки, то ще такого не було, щоб так багато було цих комарів", - запевнила жителька Савичів Надія Мельник.

Комарі-"собаки", як їх називають місцеві, гризуть все, що їм підвернеться,- і селян, і худобу.



"Худоба може й згинути від цього. Налазять комарі їй в ніс, в ніздрі, попадають у легені, то якщо багато, то може корова згинути, дуже худоба мучиться", - нарікає Надія Мельник.

Рівненщину атакує мошка: як уберегтися і що робити після укусів

Селяни припускають, що комарі так активізувалися і розплодилися цьогоріч через велику кількість води, яка подекуди досі стоїть у городах.

Зі здогадкою селян погоджуються й ентомологи. Кажуть, що все через погоду.

"Для розвитку комара необхідно найперше водичка. Цього року дуже були такі снігопади, після чого сніг довго лежав, і після того утворилися великі калюжі-мікроводойми. І саме це посприяло відкладенню більшої кількості комарами яєць в воду", - пояснила ентомолог Світлана Величко.

Вона радить людям вішати на вікна захисні сітки і проводити меліоративні роботи. Або просто дочекатися спекотної погоди та вітру, тоді комарів поменшає.



5 корисних порад
* Не залишайте відкритими вікна та двері при включеному електричному освітленні: світло приваблює комарів, і вони будуть прагнути влетіти в вашу кімнату.
* Якщо ви виходите з малюком на прогулянку після заходу сонця, одягніть його так, щоб залишалися відкритими лише невеликі ділянки шкіри.
* Не надягайте на дітей темні речі: саме темний, а не світлий одяг привертає комарів.
* Не гуляйте з дитиною поблизу водоймищ і заболочених ділянок місцевості: стояча вода притягує шкідливих комах, бо вони відкладають яйця в ній.
* Якщо захисні сітки просочити ефірними оліями плодів цитрусових і герані, то це відлякувате комарів.

7 способов снять мучительный зуд от укуса мошки

Увага! Можлива інфекція
Якщо комар все ж таки вкусив дитину, необхідно одразу вжити заходів обережності, щоб свербіж не надто докучав малюкові.
Необхідно продезінфікувати місце укусу і не дозволяти дитині чесати його, бо під нігтями знаходяться бактерії, вони можуть потрапити в ранку і викликати зараження інфекцією.

Як зменшити свербіж
Прикладіть до місця укусу кубик льоду: він зменшує запалення і послаблює свербіж. Якщо у вас немає під рукою льоду, використовуйте металеву монету, попередньо опустивши її в холодну воду, будь-яке відчуття холоду зменшує свербіж.
Можна також змастити місце укусу розчином перекису водню або одеколоном.
Якщо реакція на укус дуже сильна, необхідно скористатися яким-небудь протизапальним засобом на основі кортизону. При цьому наносити його слід в дуже невеликій кількості.





На правах реклами