Ми у Facebook
25.06.2013, 12:02

На Рівненщині завершилась Всеукраїнська літня школа журналістики

Двадцять два старшокласники майже з усіх областей України 24 червня отримали свідоцтва про закінчення Всеукраїнської літньої школи журналістики Малої академії наук України.
На урочистому закритті школи, яке відбулось у Рівненському будинку вчених, учні не стримували емоцій - упродовж дванадцяти днів навчання вони неабияк здружилися.

Двадцять одна дівчина і один хлопець, які представляли майже всі області України, отримали теоретичні знання та практичні навички з основ роботи журналіста від викладачів Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем'янчука, який здійснював науковий супровід проекту, та від журналістів-практиків Рівного.

- Свого часу ми ввели журналістику в структуру наукових відділень Малої академії наук зважаючи на те, що МАН займається напрямками, які є стратегічно важливим для держави, - каже директор Національного центру "Мала академія наук України" Оксен Лісовий, який спеціально завітав на закриття школи. - Від журналіста сьогодні залежить дуже багато, надто багато. І якщо сьогоднішні учасники школи оберуть професію журналіста - вони відповідатимуть за те, що відбуватиметься в країні набагато більше, ніж представники багатьох інших професій.



- Всеукраїнську літню школу журналістики ми вперше провели на Рівненщині в 2010 році, - розповідає директор Рівненської Малої академії наук учнівської молоді Олександр Андреєв. - Згодом організували її і в 2011 році. А торік взяли паузу, щоб зосередити сили на іншому новому для нас проекті - проведенні літніх профільних зборів для юних науковців на обласному рівні. А цьогоріч нам вдалося "потягнути" і проведення відразу трьох обласних літніх профільних зборів, і організацію нової Всеукраїнської літньої школи журналістики. На наступний рік, сподіваюсь, за підтримки Національного центру "Мала академія наук" ми знову "заберемо" Всеукраїнську літню школу журналістики до себе на Рівненщину.



Юні журналісти з усієї України - на Рівненщині

- Щороку МАН проводить близько двох десятків всеукраїнських та міжнародних літніх шкіл, а на обласному рівні в Україні торік відбулось ще 63 літніх школи, - веде далі Оксен Лісовий. - Три роки тому не всі підтримували цей наш задум, казали, що нам буде дуже важко... А насправді це виявилось загалом легко: просто зібрати разом найкращих - і дітей, і педагогів, - та підтримати їх. Учасникам Всеукраїнської літньої школи журналістики на Рівненщині неабияк пощастило ще й тому, що керівником школи є унікальний педагог Олександр Мазур - він не лише швидко запам'ятовує імена та особливості характеру всіх своїх учнів, а й надалі підтримує з ними контакт, зокрема, в соціальних мережах.

Для юних науковців Рівненщини проведуть три літні школи



Олександр Мазур, керівник школи і заступник директора Рівненської малої академії наук, хвилювався разом із своїми випускниками - на закритті школи вони спільно переглянули пам'ятні фотокадри про дванадцять днів навчання та екскурсій, а випускники Всеукраїнської літньої школи журналістики вже за традицією виконали під гітару пісню "Скрябіна" "Старі фотографії". Прощалися довго і з небажанням - зате спільним для випускників стало захоплення побаченим і почутим на Рівненщині та прагнення і далі підкорювати вершини журналістськох професії, яка стала їм ще ближчою і ріднішою за час перебування у літній школі. А своєрідним підсумком проекту став спеціальний номер науково-пізнавального та літературно-мистецького щоквартальника "Академія", який видає Рівненська МАН. Сюди увійшли представлення та творчі доробки учасників. Організатори пообіцяли і надалі підтримувати зв'язок з обдарованими учнями, аби вони з їхньою допомогою справді знайшли себе у журналістиці.





БІЛЬШЕ ФОТО





На правах реклами