Чотири найкращі рецепти шарлотки з яблуками
5 яєць, 1 склянка борошна, 1 склянка дрібного цукру, 1 стручок ванілі або 1 пакетик ванільного цукру, терта цедра 1 лимона, 3 великих яблук кислих сортів, додатково 2 яєчні білки та 2 столові ложки цукрової пудри.
1. Яблука очистити від сердцевинки і нарізати невеликими кубиками (можна без шкірки). Щоб не темнішали, покропити змішаним з водою соком лимона і перемішати у мисці. Потім відкинути на друшляк, щоб стекла зайва волога.
2. Жовтки розтерти з цукром до білої піни, окремо збити білки з дрібкою солі. Усе з`єднати в однорідну пишну масу.
3. Додати терту цедру лимона і ваніль з середини стручка (ванільну цедру).
4. Обережно мішаючи, всипати просіяне борошно.
5. У змащену вершковим маслом або олією форму (тортівницю) викласти яблука і залити їх тістом.
6. Поставити у розігріту до 180-200 градусів духовку. Випікати до готовності (30-35 хвилин).
7. Окремо збити до міцної піни 2 білки з цукровою підрою. Ложкою або за допомогою кондитерського мішечка викласти на поверхню гарячої шарлотки. Випікати у гарячій духовці ще 5 хвилин.
8. Дати шарлотці охолонути й лише після цього вийняти з форми на блюдо.
Шарлотка по-шведськи
Для тіста: 2/3 склянки борошна, дрібка солі, 3 столові ложки цукру-піску, 125 г вершкового масла.
Для начинки: 1 кг яблук, 100 г родзинок, 3-4 столові ложки цукру, 1-2 чайні ложки меленої кориці.
Додатково: 1 склянка жирних 30% вершків (або свіжої домашньої сметани – це вже український варіант). Можна використати морозиво «пломбір».
1. Борошно добре розтерти з маслом і цукром, додавши дрібку солі. Покласти у морозилку, щоб трохи застигло.
2. Яблука нарізати скибочками, викласти у змащену маслом чи олією форму, посипати цукром та корицею. Зверху пощипати або натерти на крупній тертці тісто.
3. Випікати при температурі 190-200 градусів не менше півгодини. Подавати зі збитими вершками (свіжою сметаною).
4. У форму для випічки покласти нарізані яблука, родзинки, засипати їх цукром і корицею. Зверху покласти тісто шматочками.
5. Випікати 30 хвилин при температурі 200 градусів. Подавати зі збитими вершками, сметаною або морозивом «пломбір» .
Чеська шарлотка
Тісто: 1 склянка борошна, 1 склянка цукру, 4 великі яйця, 1 велике яблуко, 100 г вишень без кісточок (морожені, у власному соці, «п`яні»), 1 склянка почищених і тонко подрібнених ножем волоських горіхів, 1 чайна ложка меленої кориці, півпакетика розпушувача для печива.
1. Яйця збити в міцну піну (можна разом у міксері, а можна вручну віничком - окремо білок з дрібкою солі, окремо жовток з цукром, потім все з`єднати), додати борошно з розпушувачем та горіхами. Вилити у змащену олією і посипану борошном (або вкриту пергаментом) форму.
2. Порізати дрібними кубиками яблуко, посипати ними зверху тісто, притрусити меленою корицею, гарно розкласти вишню.
3. Випікати у добре розігрітій духовці при середній температурі не менше 35 хвилин. Готову шарлотку посипати зверху цукровою пудрою.
Велика польська шарлотка
На 4 склянки борошна: 400 г вершкового масла, 6 жовтків, 1 пакетик розпушувача для печива, 1 повна склянка цукрової пудри, 1 пачка ванільного цукру або чверть чайної ложки ваніліну, 2-3 столові ложки сметани
Начинка: 8 великих кислих яблук, чверть склянки води, 2 столові ложки лимонного соку, 2 чайні ложки меленої кориці, 1 склянка цукрової пудри, 2-3 чайні ложки крохмалю, мелені сухарі, цукрова пудра для обсипання.
1. Спочатку приготувати начинку: яблука почистити, нарізати часточками, додати цукрову пудру і воду. Покласти у сковорідку, протушкувати під кришкою 15 хвилин. Не перемішувати! Додати розведений у невеликій кілкості води картопляний крохмаль, корицю, сік лимона і тушкувати ще 2 хвилини. Маса повинна бути досить густа, але яблука не мають розваритися.
2. Вимісити тісто з посіяного борошна, розтертого з маслом, цукрової пудри, розпушувача, жовтків, сметани.
3. Тісто розділити на 2 частини, загорнути в поліетилен або харчову плівку і покласти в холодильник на 1-2 години.
4. Духовку розігріти до 180 градусів. Форму змастити олією або вершковим маслом, посипати борошном або застелити папером для випікання. На дно форми викласти одну частину тіста, пекти в духовці до напівготовності приблизно 10 хвилин.
5. Вийняти форму з духовки, посипати тісто тертими сухарями, викласти яблука. Зверху - другу частину тіста. Краї защипнути зубчиками вилки. Запікати ще 10 хвилин. Охолодити, посипати пудрою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Рецепт на свята і будні: Тістечка з маком
Пляцок с маком та медом
Що треба знати про реформу МСЕК
Статус інвалідності до дати наступного оцінювання є чинним.
переглядів: 120
У Рівному відбудеться фестиваль "ВареничОК"
Сьогодні, 30 листопада, у Парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка з 12:00 до 19:00 пройде фестиваль "ВареничОК".
переглядів: 127
На Рівненщині попрощалися із чотирма загиблими захисниками
Рівненщина попрощалася із загиблими Воїнами Василем Федчуком із Гощанщини, Андрієм Калушем із Дядьковицької громади, Олександром Панасюком із Сарненщини та Віктором Сиротчуком із Вараської ТГ.
переглядів: 152
7 школярів Рівненщини отримали стипендії Президента
Усі вони — переможці Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових навчальних предметів і Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.
переглядів: 144
День ангела Андрія: найтепліші привітання для ваших рідних!
Сьогодні віряни святкують День Ангела Андрія. На 30 листопада припадає важливе народно-християнське свято, день пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових — Андрія Первозванного.
переглядів: 1752