Ми у Facebook
04.09.2013, 11:10

Хімгігант "Стирол" зупинили на невизначений термін

Фото azot.lg.ua

За оцінками експертів, період простою не розтягнеться на роки, а займе лише кілька місяців. Нагадаємо, концерн "Стирол" входить до холдингу Ostchem, як і підприємтсво "Рівнеазот".
Горлівку ще лихоманить від наслідків страшної аварії, коли через викид аміаку шестеро людей загинули і ще 24 отримали отруєння. Аж ось із 1 вересня хімгігант «Стирол» зупинився на невизначений час. Не працюватимуть шість із семи заводів, що входять до складу підприємства - три з випуску аміаку, два карбамідних і один з виробництва селітри. Не припинився тільки випуск полістиролу.

Названа причина аварії на заводі "Стирол" у Горлівці

На підприємстві зупинку пояснюють падінням цін на зовнішніх ринках, куди «Стирол» продає свою продукцію. «Концерн (входить до холдингу Ostchem, який об'єднує активи азотної хімії бізнесмена Дмитра Фірташа - авт.). Повністю відновлять випуск мінеральних добрив, тільки-но ціни на світовому ринку виростуть. Період простою буде використаний підприємством для модернізації, планових капремонтів, впровадження сучасних систем безпеки та автоматизації виробництва», - пояснює зупинку прес-служба концерну з посиланням на слова голови правління Сергія Павлючук.

Кон'юнктура на зовнішніх ринках дійсно не на користь горлівчан. За даними Міжнародної асоціації виробників добрив (IFA), фосфорні добрива там подешевшали на 7-8%, а азотні втратили 20% через надлишок виробництва. IFA прогнозує, що протягом найближчих трьох років на світовому ринку може бути надлишок мінеральних добрив, що призведе до падіння ціни.

На "Рівнеазоті" стався нещасний випадок: двоє людей у лікарні

Але на питання, скільки часу будуть стояти шість заводів «Стиролу», на підприємстві не відповідають.

Втім, експерти кажуть, що, швидше за все, мова йде не про три роки простою, а лише про декілька місяців. «Після аварії спецкомісія, розібравшись у причинах НП (корозія труб - ред.), дала «Стиролу» три місяці на діагностику обладнання та його ремонт. А низькі ціни на світових ринках стали лише приводом для зупинки виробництва на кардинальну перевірку обладнання, передусім - заводів з випуску аміаку», - зазначає відомий горлівський еколог Володимир Ющенко.

Керівництво «Стиролу» вже запевнило своїх робітників (на підприємстві працює близько чотирьох тисяч осіб), що звільнень і скорочень не буде. «Зарплата всіх співробітників зберігається, ніхто не йде у відпустку за свій рахунок, весь ремонтний персонал буде спрямований на діагностику і ремонт комунікацій та обладнання, підготовку до зими», - заявив Олександр Халін, гендиректор Ostchem.

Нагадаємо, після аварії на підприємтсві потерпілим пообіцяли виплатити матеріальні компенсації. Усі сім'ї шістьох загиблих на «Стиролі» отримали по 1 млн грн. А ось 24 отруєним робочим концерн поки оплатив тільки лікування - ніяких додаткових виплат не було. «І мене, і всіх хлопців вже виписали з донецької лікарні профзахворювань. Я вдома з 29 серпня, але стан дуже поганий. Страшні головні болі, пече в грудях, голова паморочиться. І дуже багато хто так себе почуває», - розповів один із потерпілих слюсарів-ремонтників Ігор Барінов. Прес-секретар «Стиролу» Павло Бриків говорить, що розмір компенсацій буде визначено після виведення медичної комісії. «А коли це буде - вирішать лікарі», - зазначає Бриків. Остаточний діагноз ставитимуть лікарні за місцем реєстрації робітників.

Довідково
Ostchem - керуюча компанія, яка координує стратегію шести підприємств азотної хімії, що належать Group DF Дмитра Фірташа, чотири з яких розташовані в Україні: концерн "Стирол", "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", черкаський "Азот", "Рівнеазот".

За матеріалами: Вести.ua





На правах реклами