Ми у Facebook
21.10.2013, 14:00

"Гаряча" суботня ніч рівненської міліції [РЕПОРТАЖ Частина 1]

У вихідні та свята у міліціонерів роботи найбільше. Люди гуляють, святкують, шукають пригод і, зазвичай, знаходять. Цієї суботи вкотре вирішила поїздити з правоохоронцями, щоб подивитися, як проходить нічне життя рівнян.
Приходжу на чергування близько 20:00. У цей час проводять вечірній розвід — патрульні заступають на службу. Правоохоронців, на диво, дуже мало. З самого ранку і до вечора на полігоні більшість особового складу готувалися до операції «Хвиля». Тому піші патрулі на чергування не вийшли. Вартували цієї ночі лише групи швидкого реагування (далі - ГШР).

У черговій частині старший оперативний черговий - Коля. Люблю потрапляти на його зміну: незважаючи на весь той "дурдом", який тут постійно твориться, він ніколи не втрачає здорового почуття гумору. Коля показує мені патруль, з яким я буду їздити.

— Поїдете на Ювілейний. Хоча тобі вчора треба було прийти: 105 реєстрацій отримали, — розповідає черговий.
— У повний місяць різне буває, — приколюються патрульні.
— Сьогодні теж повний, — кажу.
— Так! Не треба! Сьогодні має бути все спокійно.
— Ну побачимо, — посміхаюся: зазвичай, коли Коля говорить, що буде спокійно, ніч видається особливо «гарячою».

Сідаю в "туксон". Спецавтомобіль, що обладнаний кліткою на задньому сидінні, на усіх вікнах ґрати. Ручок з внутрішньої сторони немає, — самостійно вийти неможливо ніяк. Раніше патрульних в складі ГШР було троє. Один з них їздив у цій клітці разом із затриманими. Йому доводилось несолодко.

Як рівненський журналіст провів ніч у міліції [+Фото]

Тепер патрульних двоє. Хлопці розповідають, що скоро їм видадуть інші машини, а ці віддадуть на райвідділи. Новенькі «Тойоти» уже закупили, проте, поки що вони стоять у гаражах. Це вже не спецавтомобілі, а звичайні авто. Там клітки немає. Тому усіх затриманих доведеться перевозити у наручниках, щоб не кидались на міліціонерів і не вистрибували з машини на ходу.

Район Ювілейного та Боярки ці правоохоронці патрулюють щодня. Вони давно знають, де тут найчастіше п’ють, курять траву і влаштовують дебоші.

Спершу об’їжджаємо двори, потім третю поліклініу. На вулицях поки тихо.

- Просто ще досить рано, - розповідає патрульний. – Окрім того, надто холодно, щоб розпивати спиртне на лавочках. Хоча і взимку нерідко буває: йде п’яний вночі в снігопад без шапки, з розстебнутою курткою та ще й з пляшкою пива.

Їдемо на Боярку. На територї лікарні натрапляємо на компанію підлітків. Хлопці та дівчата сидять за столиком з чипсами.

- Добрий вечір! – вітаються міліціонери.
- Добрий.
- Що ви тут робите?
- Спілкуємось.

Патрульні світять ліхтариком, щоб подивитися чи нема бува у них спиртного.



- Чипси без пива гроші на вітер? – жартує міліціонер.
- Ні, у нас просто чипси...
- Скільки вам років?
- Шістнадцять.
- О котрій годині вдома маєте бути?
- В десять! Але ще немає десяти, - відповідає один з них. (Підлітки уже знають, що після 22:00 не мають права гуляти на вулиці без дорослих – авт.).
- А де живете?
- Тут недалеко, - називають адреси.
- Продиктуйте IMEI, перевіримо чи телефони у вас не крадені.

Поки діти по черзі диктують імеї, патрульний роздивляється «знайоме обличчя».

- А ти то точно повинна знати, що на території цієї лікарні не можна сидіти.
- Чого я? – ніяковіє дівчина.
- Бо я тобі особисто про це уже третій раз кажу, правда?
- Було-було..., - зізнається.
- То скільки, кажеш, років?
- Чотирнадцять…
- А значить ти вдома маєш бути о 21:00. А уже 21:30.
- Ми уже йдемо додому! – виправдовуються підлідки.
- Ідіть-ідіть. І не гуляйте так пізно.

Далі зустрічаємо пенсіонера органів внутрішніх справ. Зупиняємось привітатися. Патрульні розповідають йому, що тепер з ними чергує журналістка. Пенсіонер натомість запитує про мої враження від усього, і додає, що не служив би зараз у міліції нізащо.

Рівненська журналістка провела ніч з міліціонерами [РЕПОРТАЖ]

- З такими законами, які тепер поприймали, міліціонерам геть зовсім зв’язали руки. Якось у моєї знайомої вкрали телефон. Зловмисницю знайшли. Приїжджають до неї і запрошують для дачі пояснень. Вони її запрошують! Хочеш їдь, не хочеш не їдь... Це взагалі жах. Раніше, якщо у нас були всі докази, що це саме вона вкрала, ми одразу доставляли її у відділок, без варіантів. Хоча це не дивно, що приймають закони, які злочинців захищають. Для себе ж стараються.

Я посміхаюсь, бо знаю, що все, що він говорить - правда. Ідіотизм законів, «гуманність» судів, «лояльність» нового КПК… Все це неабияк впливає на щоденну роботу міліції, а злочинці відчувають себе безкарними.

По рації лунає виклик. У Новому дворі сімейна сварка: син ображає матір. Поки шукаємо потрібну вулицю, роздивляюсь шикарні будинки.

- Нічого собі тут хатки...
- Ну! – в один голос погоджується патрульні. – А кажуть, що у нас люди погано живуть.
- Хіба в такі особняки викликають міліціїю по сімейному насильству?
- Звичайно, викликають, і нерідко. От скажи, чого людям не вистачає.



Знаходимо потрібну адресу. Величезний будинок, всередині гарний ремонт, на неблагополучну родину явно не схоже. Матір з сином зустрічають нас разом. На запитання, що у них сталося, наперебій починають розказувати, хто кому заважає жити, хто мав приготувати їсти, хто неправильно запалює камін... Мені важко скласти такі пояснення в єдину картинку.

- То це все через камін? – перепитую в патрульного.
- Це все через пляшку! В таких випадках одразу всі згадують один одному все: і камін, і вечерю, і всі смертні гріхи одразу.

А це у дворі будинку
А це у дворі будинку


Жінка просить забрати сина до міськвідділу. Патрульні пояснюють, що можуть лише провести з ним профілактичну бесіду, а щоб затримати, вона повинна написати заяву. У такому випадку його можна забрати на три години. А потім, за рішенням суду, можливо, дебошир сплатить 51 гривню. Матір погоджується і пише заяву. Сина забираємо з собою.

Чоловік уже не буянить. Йому близько 30 років. Розповідає, що одружений, має дитину. Проте, жінку до себе забрати не може, оскільки та не погоджується жити з такою свекрухою. Додає, що було б добре, якби мати зовсім з’їхала з хати, щоб не довелося за нею доглядати…

- Куди ви мене везете? – запитує, побачивши, що звернули не в бік міського відділу.
- Спочатку на медосвідчення, а потім на Пушкіна.
- Чого на медосвідчення? Воно мені треба?! – починає нервувати.
- А мені воно треба? – говорить патрульний. – Чи ви думаєте, що більше злочинів в місті немає, окрім ваших сімейних проблем?

Біля лікарні стоїть патрульна машина ДАІ. Поки РПСники ведуть освідчити «сімейника», зупиняюся біля ДАІшника, якого матюкає нетверезий чоловік і вимагає віддати ключі від машини. У міліціонера таке за цей день уже не вперше, він бадуже спостерігає за буйним правопорушником.

- Я вам ще раз пояснюю, в такому стані ви за кермо більше не сядете. Складемо протоколи і підете додому. Чи на таксі поїдете.
- Віддай ключі сюда, бистро! А то я тобі такі проблеми влаштую. Ти ще мене не знаєш!
- П’яний за кермом?[/b] – запитую.
- Та все як завжди. Полюбуйся на лікаря.
- А ти хто така? Чого ти тут стоїш і чо ти тут фоткаєш?
- Погода гарна, от і стою.[
-Я вам тут всім влаштую. Віддай ключі. Зараз-зараз… приїдуть і буде вам.
- Це погроза чи попередження? – сміється ДАІшник.
- Це да! Це погроза!

"Чоловік та його сестра відмовляються копати картоплю": перли зі зведень рівненської міліції [+Фото]

Справді під’їжджає якась іномарка. Виходить солідний чоловік, запитує, що сталося. ДАІшники пояснюють ситуацію. Чоловік втихомирює знайомого.

- Все, досить, сідай в машину, що ти твориш. Складуть протоколи, будем «рішати все в суді».

Не хотіла б я потрапити до такого хама-лікаря на прийом. А тим більше боялась би зутрітись з ним десь увечері на вулиці. Управлінню охорони здоров’я варто було б більше звертати увагу на поведінку своїх працівників, особливо на тих, що сідають п’яні за кермо, кидаються на ДАІшників і журналістів і намагаються «влючити рішалово».

З ДАІшниками прощаюсь і сідаю назад до патрульних.

Працівники рівненської міліції затримали головного редактора

- А «сімейник»-то наш судимий умовно за грабіж. Того і не хотів їхати на освідчення. Розуміє, що нічим хорошим для нього ця історія не закінчиться.
- Тепер посадять точно?
- Може, не посадять, але термін судимості однозначно продовжать. А в листопаді уже б закінчився. «Вдало» на нього мати написала заяву.

Близько опівночі чоловіка завозять у міський відділ, просять чергових «потримати» його там.

- Не більше трьох годин, - каже черговий.
- Ну хоч так. А то зараз він вернеться, ще більше почне «пригати» до мами. І ми знов поїдем...

Патрульні повертаються на свій район, а я залишаюся в черговій частині чекати викликів для слідчо-оперативної групи. Ще вся ніч попереду.

Як ловили неадекватного «угонщика», шукали потерпілого з ножовими пораненнями, вилучали пістолет у відвідувача розважального закладу читайте згодом на порталі OGO.ua.

Цей чоловік ще кілька хвилин тому "ганяв" містом на машині без документів
Цей чоловік ще кілька хвилин тому "ганяв" містом на машині без документів


"Гаряча" суботня ніч рівненської міліції [РЕПОРТАЖ Частина 2]





На правах реклами