Рівненський бізнесмен Михайло Корилкевич: Кризовий стан української економіки – це не перешкода для західних інвесторів [+ІНТЕРВ'Ю]
Реєстрація учасників бізнес-конференції триває на сайті www.strategico.com.ua. Також на сайті ви дізнаєтеся програму конференції й теми виступів інших учасників.
А ми тим часом продовжуємо знайомити всіх зацікавлених з експертами, які запропонують своє бачення щодо вирішення проблемних питань. Кожен з них має колосальний досвід у своїх сферах діяльності. Кожен запропонує до обговорення власний шлях до вирішення. Отже, знайомтеся, наш другий співрозмовник – Михайло КОРИЛКЕВИЧ, президент Української асоціації вапняної промисловості, член Наглядової ради групи компаній "Монстера".
У Рівному обговорять можливості та загрози для бізнесу
Михайло Корилкевич закінчив Львівську Політехніку, згодом отримав диплом магістра бізнес-адміністрування в Інституті міжнародних ділових зв’язків і вже понад 20 років працює на керівних посадах промислових та сільськогосподарських підприємств у різних галузях: виробництво цукру, вирощування зернових та олійних культур, тваринництво, видобування нерудних корисних копалин, виробництво та збут будівельних матеріалів. Є досвід роботи в органах державного управління і громадських організаціях. Михайло є ініціатором створення та керівником Української асоціації вапняної промисловості, членом Асамблеї Світової асоціації вапна.
Напевне, найбільш цікавим для українських бізнесменів є досвід Михайла в якості інвестиційного менеджера та фахівця з міжнародних фінансових ринків. На бізнес-конференції, що відбудеться 16 травня у Рівному, Михайло Корилкевич виступить з доповіддю "Приватне і публічне розміщення цінних паперів українських компаній на міжнародних фінансових ринках".
- Отож, Михайле, Ви справді вважаєте, що на міжнародних фінансових ринках цікавляться Україною?
- Так, безумовно, я переконаний в цьому. Європейських і північноамериканських інвесторів цікавить український ринок, а зараз до зацікавлених осіб додався ще й Китай. Кризовий стан української економіки – це не перешкода, а швидше мотиватор для західних інвесторів.
- ??
- Саме так. Адже логіка міжнародного інвестора є такою: дешево придбати ті активи, які з часом будуть коштувати суттєво дорожче. Саме цю ситуацію ми і маємо зараз в Україні – ослаблені кризою підприємства потребують коштів, без них вони не підіймуться, тому власники готові продавати частки в управлінні за прийнятні для іноземців кошти.
- Тобто, Ви хочете сказати, що ми маємо продати українську промисловість за безцінь?
- Бізнес – це і є передусім купівля-продаж. Можемо купити – купуємо, можемо продати дорого – продаємо дорого, не можемо продати дорого – продаємо за ту ціну, що пропонують. Або не продаємо. Адже низька ціна підприємства – це, передусім, наслідок неякісного управління. Якщо вдосконалити хоча б систему управління, підприємство відразу зростає в ціні. Ідеальний варіант – вдосконалити підприємство настільки, щоб власнику розхотілося його продавати… як у мультфільмі: "така корова потрібна самому".
Рівненський інтернет-маркетолог Олексій Кучма: Ринок продажу через інтернет щороку зростає на 30%
- Як Ви розпочали Вашу діяльність із залучення інвестицій?
- У 2007 році, коли у світовій економіці був справжній інвестиційний бум, у мене виникла ідея спробувати залучити інвестицію у велику агропромислову компанію, яку тоді очолював мій батько, Данило Корилкевич. Він сприйняв цю ідею дуже скептично, мовляв, як це, прийдуть і просто гроші принесуть? Ні, так не буває… Все ж, врешті-решт він погодився на експеримент: приватне розміщення цінних паперів за кордоном. Результат здивував всіх, навіть і мене – компанія отримала 10 млн доларів інвестицій. Згодом ми організували ще одне приватне розміщення, акції підприємства почали котуватися на Франкфуртскій фондовій біржі…
- Чи можна стверджувати, що залучати міжнародні інвестиції можна тільки в період економічного піднесення, і на це спроможні лише великі компанії?
- Ні, я не згоден з таким твердженням. По-перше, я маю достовірну інформацію про те, що й зараз в Україні тривають переговори щодо входження серйозних європейських інвесторів. Одна така угода, обсягом в десятки мільйонів доларів, має бути підписана й оприлюднена вже у травні цього року. Але не тільки багатомільйонні угоди цікавлять інвесторів. В Європі розвивається система біржових торгівельних майданчиків, на яких інвестиційні кошти можуть залучати і відносно невеликі фірми. Якщо додати знання фінансового ринку, яке є в людей з досвідом інвестиційної діяльності, та доскональне знання ринків збуту і своєї галузі, в результаті може вийти успішний інвестиційний проект, я в цьому переконаний. А про деталі і технічні моменти – розповім на конференції.

Як зберегти свіжість хліба надовго

Свіжоспечений хліб із рум’яною скоринкою та ніжною, м’якою м’якушкою — справжня гастрономічна розкіш. Білий, житній чи зерновий — кожен має своїх поціновувачів. Та скільки разів ми стикалися з розчаруванням, коли вже наступного дня хліб ставав твердим і сухим?
переглядів: 416
П’ять простих налаштувань, які допоможуть смартфону працювати довше

Ми живемо в епоху, коли смартфон — не просто засіб зв’язку, а особистий помічник, навігатор, розважальний центр і навіть кишеньковий офіс.
переглядів: 414
Як розписати писанку: інструменти, техніка, орнамент

Розпис писанки — це не просто творчий процес. Це глибоке занурення у власне "я", спосіб осмислення світу і форма збереження культурної спадщини. Писанка — це не лише великодній символ, а живий код української нації, в якому переплітаються естетика, духовність і історична пам’ять.
переглядів: 404
Компенсація для роботодавців: як отримати підтримку за працевлаштування молоді

Роботодавці в Україні мають можливість отримати фінансову компенсацію за працевлаштування молодих фахівців. Про це повідомляє Державна служба зайнятості. Ініціатива спрямована на підтримку бізнесу та створення додаткових можливостей для молоді, яка лише починає свій професійний шлях.
переглядів: 444
Як перевірити масло вдома: кілька простих рецептів

Вершкове масло — постійний гість на кухні багатьох українських родин. Його цінують не лише за універсальність у приготуванні страв, а й за поживні властивості.
переглядів: 325