Ми у Facebook
25.07.2014, 14:06

ВІДЕО: Хто заробив на держпрограмі «Доступне житло 30/70»?

На коштах учасників програми «Доступне житло 30/70» заробили банки, які належать донецьким бізнесменам, і забудовник, близький до чиновника, який курує держпрограму. Тим часом самі учасники, здавши гроші, свої квартири не отримали, йдеться в сюжеті телепрограми «Наші гроші».
Участь у програмі могли взяти українці, які стоять на квартирному обліку і оплатили 70% вартості новозбудованого житла. Решта 30% – повинна була компенсувати держава, пише НАШІ ГРОШІ.

«Доступне житло» тимчасово скасовується

Інвестори проекту перевели близько 100 млн грн. Сьогодні багато вкладників не можуть ані повернути кошти, ані отримати обіцяне житло. Загалом у програмі брали участь 22 банки, де було відкрито 3500 рахунків. Постраждалі учасники програми стверджують, що їх змушували відкривати рахунки переважно лише в двох банках: «Автокразбанк» та «Південкомбанк». У результаті понад половина учасників обрала саме їх: в першому було відкрито 868 рахунків, у другому – 900
«Південкомбанк» заснував товариш Олександра Януковича – Руслан Ципалков. Засновником «Автокразбанку» – є три маловідомі донецькі підприємці – Андрій Лізогуб, Андрiй Некрилов та Сергiй Пахальчук. Нині у цих банках введено тимчасові адміністрації.

ТОП-13 банків з відтоку вкладів населення ІНФОГРАФІКА

Якщо банки збанкрутують, а квартири продадуть, то Фонд гарантування вкладів поверне вкладникам лише по 200 тис грн. Таку компенсацію отримають навіть ті інвестори, хто вклав у проект майже мільйон.
Куратором державної програми є заступник міністра Мінрегіонбуду – Дмитро Ісаєнко. Його співмешканка – Наталія Ісаєнко, засновниця будівельної компанії «НІКА ЛТД», також дотична до реалізації цього державного проекту. Компанія у рамках програми будує багатоповерхівки за рахунок коштів «Доступного житла».

Зокрема, фірма «НІКА ЛТД» будує багатоповерхівку у Вишгороді. Журналістам «Наших грошей» вдалось з’ясувати, що це будівництво фірма розпочала ще в 2006 році. Та під час фінансової кризи проект заморозили. У 2008 році, за оцінками компанії «Кредит Рейтинг», – «Ніка ЛТД» була на межі дефолту. Втім, фінансовий стан компанії поліпшився у 2011 році – у період запуску програми «Доступне житло 30/70».

В Україні вже у десятому банку ввели тимчасову адміністрацію



У тому ж 2011 році – Наталія Ісаєнко вийшла зі складу засновників компанії «Ніка ЛТД», а замість неї керівником компанії призначили Анатолія Савчука. Раніше чоловік був колегою Дмитра Ісаєнка. Вони разом працювали у Центральному будівельному спеціальному управлінні Міноборони. Нині обидва працюють у галузі будівництва. Один очолює будівельну компанію «НІКА ЛТД», а інший займає керівну посаду у Мінрегіобуді і забезпечує будівельників роботою.





На правах реклами