Що приготувати з грибів красноголовців та підберезників [+ПОРАДИ]
Грибний прогноз 2013: Спекотне літо та рясні дощі
Тушковані гриби з цибулею
Найсмачніша страва – смажені або тушковані щойно зібрані гриби. Головне – красноголовці, підосичники повинні бути дуже свіжі, молоді та пружні. Чудово, якщо до них додати кілька білих! Швиденько почистіть і помийте гриби, наріжте їх на шматочки – але не дуже дрібні. Покладіть їх у глибоку сковорідку з невеликою кількістю олії на середній вогонь і поставте тушкуватися на півгодини. Можна попередньо гриби відварити у підсоленій воді, відкинути на друшляк і промити водою. В окремій сковорідці підсмажте ріпчасту цибулю (не перепаліть!). З`єднайте гриби і цибулю. Тушкуйте, поки не випарується рідина і грибочки не обміняються з цибулькою смаком та ароматом. Посоліть, поперчіть, додайте 1-2 столові ложки вершкового масла (як на мене, робить більш благородним смак), при бажанні – ложку-дві свіжої сметани або вершків. Зніміть з вогню, посипте подрібненою зеленню петрушки.
Солоні красноголовці
На 1 кг грибів: 50 г кам`яної нейодованої солі, 2-3 лаврові листки, 6-8 зернят духмяного перцю, 2-4 зубчики часнику (на любителя).
1. Гриби переберіть, відкиньте старі, м’які (вони не підходять, при варінні «розлізуться» і матимуть неапетитний вигляд). Мити не треба.
2. Швидко почистіть, повністю обріжте ніжки (вони грубі й несмачні). Якщо трохи завеликі – розріжте навпіл.
3. Покладіть варити в підсоленій воді, щоб кипіли не менше 20-25 хвилин. Не забудьте увесь час знімати піну – там майже весь бруд, крім піску.
4. Після цього відкиньте гриби, які зменшились учетверо, на друшляк, і добре промийте холодною проточною водою. Відкладіть, щоб стекла вся вода.
5. Складіть у каструлю чи глибоку миску капелюшками догори. Можна солити гриби й одразу в скляній банці. Не забудьте пересипати кожен шар сіллю і перекладати спеціями – щоб мали рівномірний смак.
6. Накрийте серветкою чи полотнинкою, потім тарілкою чи кружком, зверху притисніть тягарем (мама клала камінь, а я використовую накриту кришкою літрову чи півлітрову банку з водою). Тримайте в холодному місці.
Мариновані молоді грибочки
На 1 кг грибів: півсклянки води, 1 столова ложка солі, 1 столова ложка цукру, 5-6 горошин духмяного перцю, 3-4 гвоздики, 2-3 лаврові листки, кілька суцвіть кропу, кілька листочків вишні або чорної смородини, 3-4 зубчики часнику, на кінчику ножа лимонна кислота, підсклянки 9% столового оцту (додати в кінці).
1. Гриби уважно переберіть, відкиньте старі та підозрілі, зріжте ніжки, добре почистіть і промийте. Якщо капелюшки завеликі, розріжте на половинки чи на кілька частин, але не дуже дрібно.
2. Щоб нарізані гриби не дуже сильно чорніли, одразу ж їх кладіть у миску чи каструлю з підкисленою лимонною кислотою чи підсоленою водою.
3. Є два способи варіння: 1) одразу в маринаді - 30 хвилин; 2) спочатку в підсоленій воді 20 хвилин, відкинути на друшляк, промити, а потім варити в маринаді 20 хвилин, поки не перестане виділятися піна й маринад стане прозорим. Для маринування грибів, які чорніють, я використовую другий спосіб, хоч мороки більше.
Секрети від пані Галі:
- Годяться тільки молоденькі свіжі трубчасті грибочки. Красноголовці та підосичники треба обробити чимшвидше, не залишати на ніч у холодильник!
- Я мариную окремо ніжки (якщо їх достатньо і шкода викидати), окремо шапочки. По-перше, ніжки на 5-10 хвилин довше варяться. По-друге, консервація має красивіший вигляд. Шапочки – гарна закуска до святкового столу, а ніжки – чудово підходять для салатів.
- Можна замаринувати окремо кожен вид. А можна заготовити на зиму суміш красноголовців, підберезників, польських, білих – які зібрали в лісі чи купили у грибників.
- Зберігаю герметично закриті й добре простерилізовані банки з маринованими грибами тільки в холодильнику. Намагаюсь багато не маринувати – щоб до весни спожити.
Читайте також:
Рецепти на зиму: заморожені ягоди з цукром і «п`ятихвилинки» без цукру

закуска, білі, підберезники, красноголовці, солоні, мариновані, тушковані, смажені, гриби
Уже легендарні рівненські писанки готують до зустрічі із рівнянами

Яскраві та оригінальні великі писанки, які щороку красуються на вулицях Рівного, уже почали готувати до виходу в люди.
переглядів: 236
Вербна неділя: яке значення цього свята

Саме сьогодні вшановують євангельську подію, про яку провістив пророк Захарія за пів тисячоліття до Різдва Христового. «Не бійся, дочко Сионська! Ось Цар твій гряде, сидячи на молодому ослі» (Ін. 12:15)
переглядів: 199
Захисниця з Рівненщини прагне після війни шукати зниклих безвісті

Молодший сержант Анастасія Шевчук, позивний «Відьмочка», – начальниця їдальні 60 батальйону 104-ї окремої бригади. У мирному житті – перукарка-модельєрка, сьогодні – військовослужбовиця, що стоїть на передовій тилової підтримки наших захисників.
переглядів: 213
"Було ніде голці впасти": рівняни вранці заполонили храми на Вербну неділю

Читачі повідомляють, що сьогодні, 13 квітня, у рівненських церквах було особливо людно.
переглядів: 259
Рівненські спортсмени вибороли медалі на відкритому Кубку Новояворівська з бочча

У Новояворівську Львівської області відбувся відкритий Кубок міста з бочча серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату. Змагання були присвячені четвертій річниці створення громадської організації «Бочча Новояворівськ» та зібрали 26 учасників із шести регіонів України.
переглядів: 245