Ми у Facebook
13.10.2014, 22:50

В Україні з'явиться монета на честь перемоги над московським військом

Нацбанк України 15 жовтня вводить в обіг монету на честь 500-річчя битви під Оршею.
Монета присвячена переможній битві армії Великого князівства Литовського з військом Російської держави поблизу Орші (нині - територія Білорусі). Перемога в Оршанській битві 1514 року зупинила наступ військ великого князя московського Василія III Івановича і мала велике міжнародне значення. Армія Великого князівства Литовського на чолі з князем Костянтином Острозьким складалася з польських, литовських, українських і білоруських військ.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, праворуч від якого напис УКРАЇНА, під яким рік карбування монети 2014 та номінал - П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ, у центрі - композиція з чотирьох мечів, що символізує військову співдружність чотирьох народів: польського, литовського, білоруського, українського. Місце перетину мечів увінчує стилізований вінок із дубового листя - символ військової слави і звитяги. Праворуч на монеті розміщено логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено символічну композицію битви, в основі якої - стилізовані фрагменти полотна `Битва під Оршею`, створеного невідомим учасником битви, праворуч зображено князя Костянтина Острозького та розміщено стилізовані написи: БИТВА/ПІД/ОРШЕЮ (угорі ліворуч), 500/РОКІВ (унизу праворуч), йдеться у повідомленні НБУ.





В Острозькій академії відзначили 500-річчя битви під Оршею

Історія битви під Оршею коротко виглядає так. На той час Москва мала претензії на українські та білоруські землі, які входили до складу Великого князівства Литовського. Відтак, Московське князівство вело війну проти Литовсько-Руської держави. Перша сутичка з передовими московськими полками відбулась 27 серпня 1514 року за Березіною, де московські війська були змушені відступити. Основна ж битва відбулася під Оршею (нині - місто обласного значення у Вітебській області Білорусі, центр Оршанського району). У ніч на 8 вересня 1514 року 35-тисячне військо Великого князівства Литовського навело через Дніпро навпроти Орші наплавні мости на діжках і переправилося на лівий берег. Литовська армія складалася зі власне литовських, білоруських, українських, сербських, татарських, польських, угорських та німецьких загонів. Цим об'єднаним військом командував 54-річний волинський князь Костянтин Іванович Острозький. Московським військом, що налічувало майже 80 тисяч вояків, командували князі Михаїл Голіца-Булгаков та Іван Челяднін.

Битва закінчилась поразкою і відступом московського війська. Перемога під Оршею зробила Костянтина Острозького відомим усій Європі, про неї розповідали у чотирьох брошурах, виданих латиною та німецькою мовою. Острозького з тріумфом зустрічали у Варшаві та Вільні (нині Вільнюс). На честь перемоги під Оршею він побудував у Вільні Свято-Троїцьку та Свято-Миколаївську церкви.

Більше про істоію та значення битви під Оршею

Загалом князя Костянтина Острозького вважали одним із найвидатніших полководців XVI століття. Сучасники порівнювали його зі стратеґами античності — провів 35 битв, і програв лише дві.

Волинський князь Костянтин Острозький був одним із найвизначніших меценатів та власників землі того часу. У його володіння входило 100 міст, 40 замків, 1300 сіл; іноземці називали його володіння «Країною князя Острозького». Площа володінь перевищувала сучасну Тернопільську область. Він надав кошти для розбудови Межиріцького монастиря, Острозького та Дубенського замків. Заклав православний монастир у Дермані та Богоявленський собор в Острозі. А син князя Костянтина Івановича Острозького, князь Василь-Костянтин Острозький заснував Острозьку академію.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ