Ми у Facebook
05.12.2014, 23:40

У Рівному - скандал через Сашка Білого

Частина місцевих жителів не хоче, щоб ім'я одного з екс-лідерів "Правого сектора" згадувалося на пам'ятнику Небесної Сотні.
Суперечки спалахнули навколо покійного координатора "Правого сектора" в регіоні Саші Білого. Він, нагадаємо, загинув при затриманні в березні. У місті вирішують, чи може портрет людини з досить суперечливою біографією бути у місцевого пам'ятника Небесної Сотні.

Олександр Музичко був лідером революції в Рівному. Виводив людей на пікети держустанов. Однак найбільше запам'ятався, як погрожував місцевим депутатам автоматом і виховною бесідою з прокурором.

Його ім'я в проекті пам'ятника Небесної Сотні не фігурувало. Зверху автор вирішив помістити активістів з відомого малюнка Юрія Журавля, внизу - барикади, а в центрі - шаржових портрети трьох убитих в лютневих протестах рівнян.

"Автор Юрій Журавель побажав і намалював портрети чотирьох. І він їх захотів туди поставити. Це його право", - розповів автор проекту Олексій Огонь.

Нічого поганого в портреті Музичка художник Юрій Журавель не бачить. Каже, додати його до композиції вимагали прихильники.

"В Ічкерії, Чечні є вулиці Саші Білого. Чому ми боїмося, все ще боїмося прославити наших героїв?" - задався питанням Журавель.

Проте активісти додали ще й велику фотографію Музичко. Влада, яка погодила місце для композиції, в суперечки - місце чи там обом зображенням чи ні - не втручається.

"Якщо якась кількість громади Рівного наполягає і хоче, щоб він був серед членів Небесної Сотні і вони повісили його портрет, то мені здається, що це не предмет для активних дискусій", - зазначила заступник міського голови Рівного з гуманітарних питань Галина Кульчинська.

Жителі Рівного постійно приносять квіти до пам'ятника Небесної Сотні, але мають протилежні погляди щодо постаті Саші Білого.

"Він повинен тут бути. Він ідейний борець. Він поклав на свою боротьбу все життя. Його боротьба - його життя. У нього через це не було родини, нічого ...", - сказав соратник Саші Білого Ярослав Гранітний.

"Тут недоречно. Пан Музичко загинув не в Києві на площі, а тут в Рівному", - заперечив архітектор Віктор Гвоздинський.

Недавно невідомі зняли велику фотографію Музичко, але шаржовий портрет не чіпали.

Нагадаємо, в ніч з 24 на 25 березня Музичко загинув при затриманні в Рівненській області. МВС запевняє, що він вистрілив в себе два рази з пістолета, коли намагався поранити співробітників спецпідрозділу Управління по боротьбі з організованою злочинністю "Сокіл", які наздоганяли його. "Правий сектор" в свою чергу називає загибель Музичко політичним вбивством і вимагає відставки Авакова.

Публікації про діяльність Сашка Білого у Рівному під час революції та спогади про нього після його смерті:

Народне Віче у Рівному: Олександр Музичко з автоматом і Володимир Хомко з червоно-чорним прапором

Координатором «Правого сектору» на Західній Україні став Олександр Музичко

Реакція Олександра Музичка на слова Арсена Авакова: "Хтось вирішив зі мною погратися"

Де поховали Сашка Білого: ФОТО з кладовища

Сашко Білий планував одружитися на журналістці?

Рівне: останні виступи Олександра Музичка (Сашка Білого)

На місці загибелі Сашка Білого священики УПЦ КП освятили пам'ятний знак


70-річна рівненська поетеса присвятила вірш світлій пам'яті Олександра Музичка

Джерело: rovno.rv.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ