Ми у Facebook
11.12.2016, 14:00

Оригінальні вареники на Андрія та на Різдвяний піст (+ РЕЦЕПТИ)

До вашої уваги – 15 рецептів різних начинок для справжніх домашніх українських вареників, приготованих власними руками. А якщо додати трохи фантазії - можна зліпити святкові вареники «з сюрпризом»!
1. Пісна начинка з картоплі

3-5 великих картоплин, 1 л води, 1 чайна ложка солі, 1 столова ложка борошна.
Картоплю зваріть у підсоленій воді, зцідіть, потовчіть, як на пюре, додайте трохи борошна, добре вимішайте. Можна долити ложку-дві олії.




2. "Європейські" вареники з картоплею та сухими травами

Для поліпшення смаку приготоване за попереднім рецептом картопляне пюре можна посипати меленим чорним перцем або сумішшю перців, товченим сушеним білим грибочком, порошком з сухого порошку, а також більш екзотичними приправами – карі, італійські або прованські, майоран, острогін (естрагон)…


3. Начинка з вишень

500 г заморожених вишень без кісточок, 2-3 столові ложки цукру.
Можна замінити консервованими вишнями у власному соці або так званими «п`яними» вишнями – якщо залишилися в холодильнику пересипані цукром ще з літа). Перед тим, ліпити вишні з варениками, треба відкинути їх на друшляк чи сито, ще й трохи відтиснути.


4. Вишневий «фарш»
500 г морожених вишень без кісточок, 2-3 столові ложки цукру, 2 столові ложки манної крупи.
Перемеліть розморожені вишні без кісточок у блендері чи м`ясорубці, додайте цукор та манну крупу, відкладіть на 10 хвилин, щоб фарш «дозрів», тобто манна крупа розбухла і ввібрала в себе зайву рідину.


5. Вареники з мороженими чорницями

2 склянки мороженої чорниці, 2-3 столові ложки цукру.
Робимо вареники так: на кожен кружечок кладемо півчайної ложки (або менше) цукру, а зверху – чайну ложку мороженої чорниці (може трохи розмерзнутись, але не дати сік).


6. Начинка з яблуками та корицею

На 4 середні яблука, 1 столова ложка цукру, 1-2 чайні ложки кориці.
Натріть на буряковій тертці або поріжте друбними кубиками чи соломкою почищені яблука кисло-солодких несоковитих сортів. Можна і нечищені, якщо шкірка яблук тоненька. Посипте цукром та корицею, перемішейте. Відкладіть на півгодини, а потім відтисніть зайвий сік.


7. Вареники з курагою

Залийте 250 г вимитої кураги (сушених абрикосів) без кісточок півтора склянками води, додайте 2-3 столові ложки цукру. Поставте варитись на дуже слабкому вогні (приблизно півгодини-годину, залежно від того, наскільки сушені абрикоси). Злийте сироп в окремий посуд (щоб потім поливати готові вареники), а курагу подрібніть ножем.


8. Пісні вареники з маком та горіхами
На 1 склянку сухого маку: 1 склянка цукру, 1-2 столові ложки меду, півсклянки почищених та порізаних волоських горіхів.
Мак і грубо подрібнені ножем горіхи залийте 1 склянкою крутого окропу і відкладіть убік, накривши посуд кришкою, на півгодини. Мак має добре набухнути. Потім відкиньте його на сито і трохи притисніть ложкою, щоб стекла вода. Коли мак та горіхи охоронуть, додайте цукор та мед. Обре вимішайте.


9. Начинка з квасолі та цибулі

2 склянки квасолі, 2 чайні ложки солі, 1 столова ложка олії, 1 велика ріпчаста цибулина, 1 зубчик часнику, чорний мелений перець.
Квасолю заздалегідь замочіть у холодній воді або варіть одразу. Для цього залийте 2 склянки сухої квасолі 2 л холодної води. Доведіть до кипіння. Злийте воду і знову налийте 2 л холодної води. Додайте сіль, варіть на дуже слабкому вогні не менше півгодини, поки квасоля не стане м`якою. Відкиньте на друшляк і потовчіть або подрібніть у бленд ері. Окрамо підсмажте на олії подрібнену цибулю до золотистого кольору, наприкінці додайте подрібнений часник, змішайте все це з квасолевим пюре.


10. Начинка з картоплі та цибулі

На 500-600 г пюре з картоплі – 1 подрібнена велика цибулина, підсмажена з 2 столовими ложками олії, чайна ложка солі, чорний мелений перець.






11. Вареники з картоплею та грибами

На 500-600 г картоплі (4-6 картоплин) – 200 г морожених білих або польських грибів (або свіжих печериць (шампіньйони) чи вешенок (українська назва - гливи), 1 ріпчаста цибулина.
Зваріть у підсоленій воді картоплю, потовчіть пюре. Окрімо підсмажте на рафінованій соняшниковій бо оливковій олії подрібнені гриби з цибулею. Якщо не постите, в олію додайте трохи вершкового масла – смак грибів буде багатший.


12. Вареники з картоплею та сушеними грибами

0,5 кг картоплі, 1-2 жмені сушених грибів, 2 цибулини, сіль, перець, свіжа, сушена або морожена зелень петрушки, олія.
Заздалегідь замочіть і зваріть у підсоленій воді гриби. Поріжте їх дрібно ножем або у блендері. Картоплю почистіть, зваріть у підсоленій воді, потовчіть. Окремо підсмажте в олії цибулю, додайте гриби, ще трішки посмажте, щоб обмінялись смаками, й змішайте з картоплею. Якщо треба, підсоліть, поперчіть, додайте подрібнену зелень, ще раз вимішайте.


13. Пісна начинка з квашеної капусти

0,5 кг пошаткованої квашеної капусти, 1 подрібнена ріпчаста цибулина, 1 терта морквина, 3 столові ложки олії, чорний мелений перець.
Капусту відкиньте на друшляк, щоб стікав сік. Якщо капуста перекисла, промийте її у мисці з водою і відкиньте на друшляк. Налийте у сковорідку олію, зверху покладіть капусту, перемішайте і тушкуйте на слабкому вогні 30-40 хвилин. Потім додайте терту моркву, окремо підсмажену на олії з подрібненою цибулею. Усе перемішайте, ще потушкуйте, щоб випарувалась уся волога. Якщо начинка надто кисла, додайте чайну ложку цукру. Охолодіть.


14. Вареники з чорносливом та горіхами
200 г чорносливу без кісточок, 1-2 столові ложки цукру, 2 жмені грубо подрібнених волоських горіхів.
Чорнослив помийте і розпарте гарячою водою. Дайте постояти півгодини, потім злийте воду, залийте невеликою кількістю окропу й варіть на слабкому вогні до готовності. Подрібніть у блендері або протріть крізь металеве сито чи пропустіть через м’ясорубку. Додайте цукор, якщо надто рідкі, дайте загуснути на слабкому вогні.



15. Начинка з гречки, смаженої цибулі та моркви
1 склянка гречаної крупи, пів чайної ложки солі, 1 терта морквина, 1 подрібнена ріпчаста цибулина, 2-3 ложки олії, мелений чорний та духмяний перець.
Гречку зваріть, як звичайну кашу. Окремо підсмажте моркву та цибулю, змішайте з гречаною кашею, посоліть та поперчіть.


Можна пофантазувати ще більше і навіть зліпити вареники «з сюрпризом» - додати в начинку горошинку духмяного перцю, або суху вишню, горішок, квасолину. Головне – щоб «сюрпризи» були їстівні, а жартівливе «ворожіння» дівчат на Андріївських вечорницях не обернулося зламаним зубом і зіпсованим настроєм. До речі, у деяких західних регіонах України та в Польщі вареники називають "пироги". Веселих всім свят!

СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Шаблони для написання листів Святому Миколаю
Різдвяний піст: Рибне філе у сухарях та горіхах





На правах реклами