Ми у Facebook
14.12.2014, 16:05

Яку небезпеку несуть каші швидкого приготування

У нас чимраз менше часу залишається на буденні справи. Технології дійшли до того, що з'явилися продукти, які швидкі у приготуванні. Особливо популярними, не без заслуги реклами, стали каші швидкого приготування: залив окропом, і за хвилину страва готова. І все б нічого, якби така їжа була корисною.
ПЕРЕВІРИЛИ ЕКСПЕРТИ

Особливих відхилень у кашах немає

У Центрі експертиз "Тест" провели перевірку популярних каш швидкого приготування. Оцінювали склад, смак та вміст шкідливих речовин. Зразки перевірку пройшли, але це ще не ознака того, що їх справді варто вживати часто. Швидка каша більше підходить як перекус, коли немає іншої більш корисної альтернативи.

- Для тесту ми закупили у торговельній мережі 4 зразки "швидких" каш з фруктовими наповнювачами. Оцінювали маркування і упаковкування. Ці етапи порадували відсутністю зауважень. Після приготування за способом, вказаним на етикетці, всю вівсянку спробували на смак. І, звичайно ж, перевірили каші в лабораторії, на сей раз за показниками безпеки, - кажуть спеціалісти. - У лабораторії каші вирішено було перевірити за показниками безпеки - вмістом важких металів: свинцю і кадмію. Свинцю повинно бути не більше 0,5мг/кг, кадмію - не більше 0,1мг/кг. Перевищення цих норм в кашах зафіксовано не було.

Фасують каші найчастіше в порційні пакетики. З одного такого виходить приблизно сто-сто п’ятдесят грамів каші. Вартує пакетик від 3,5 до 7 гривень, залежно від виробника та інгредієнтів. Буває, що каші та пластівці фасують у звичайні коробки чи пакети. Тут вартість за майже п’ятсот грамів сухого продукту складає 14-25 гривень.

Без корисних речовин - зате з хімією


- Що ж таке каші швидкого приготування. Зернина будь-якої крупи - це унікальний продукт. Та через те, що вона має тверду оболонку, її варіння забирає багато часу. Тому колись крупу спочатку замочували, потім варили, а опісля настоювали в теплому місці. Саме в оболонці і зародку зерна міститься більшість біологічно активних речовин і вітамінів, - пояснює дієтолог Наталя Бочарова. - Щоб уникнути такої трати часу, при виготовленні каш швидкого приготування крупу очищають від оболонки, шліфують, дроблять, розчавлюють та піддають термічній обробці. Такий продукт втрачає все корисне, що в ньому було, зате залишається крохмаль, який швидко набухає. Каші швидкого приготування, виготовлені з інших крупів, містять ще більше крохмалю, ніж вівсянка. Наявність у кашах швидкого приготування самого лише крохмалю негативно впливає на роботу всього шлунково-кишкового тракту та підшлункової залози. Натомість, при високій температурі і високому тиску руйнується основна кількість водорозчинних вітамінів В1, В2, В3, В6, В12, РР, С і жиророзчинних А, D і Е. Якщо говорити про мікроелементи, то не бояться високих температур тільки цинк, магній, фосфор і марганець.

Швидка каша може стати причиною проблем із кишківником та зайвою вагою

Аби зробити кашу смачнішою, виробники додають до неї цукор, а в разі наявності фруктового наповнювача - ще й ароматизатори та барвники. Це дає змогу здешевити продукцію. Тому якщо взяти таку кашу, то вона не має ніякої харчової цінності, а лишень шкоду.
Швидка каша - калорійна і шкідлива

- Говорячи про шкідливість каш швидкого приготування, варто згадати й те, що такі каші містять велику кількість калорій, - каже спеціаліст. - А це своєю чергою призводить до того, що людина швидко набирає вагу, особливо це стосується старших людей, адже рухова активність в цей період знижується, а обмін речовин сповільнюється. Так само не варто давати такі каші дітям, адже в них багато хімічних речовин та цукру, що може стати причиною надмірної ваги та інших проблем зі здоров'ям.
Звичайні пластівці - корисна альтернатива

Замість каш швидкого приготування краще вживати звичайні пластівці і не лише вівсяні, а й гречані чи пшоняні. Та річ йде про ті пластівці, при виготовленні яких зернина просто роздавлена, наприклад, «геркулес». Такі каші містять багато поживних речовин і є корисними для шлунково-кишкового тракту. Аби ж зробити таку кашу смачнішою, до неї можна додати заморожені фрукти, насіння льону та кунжуту, ложку меду - і матимемо смачний сніданок.
На вівсянку краще не налягати

Вівсяна каша типу «геркулес» міститися багато поживних речовин, у тому числі бета-глюкан. Добова доза бета-глюкану становить 3 г, які містяться приблизно в 60 г пластівців «геркулесу». Їх цінність у тому, що вони пов'язують холестерин, тим самим зменшуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Крім цього, вівсянка містить клітковину, амінокислоти, мінерали і вітаміни. Однак не поспішайте захоплюватися вівсянкою, надмірне її вживання може стати причиною набору надмірної ваги. В цьому разі підвищується ризик розвитку цукрового діабету і проблем із серцем.

Статті по темі:

Рецепти: Салати з рибою
Різдвяний піст: Рибне філе у сухарях та горіхах





На правах реклами