Чим замінити в рецепті екзотичні або дорогі продукти [+ПОРАДИ]
Каперси
Це мариновані або консервовані з оцтом та сіллю пуп’янки квітів середземноморської рослини Каперси колючі (Capparis spinosa). Мають специфічний пікантний, трохи гірчичний смак. Замінять їх у салаті чи солянці подрібнені мариновані огірки або корнішони.
Бальзамічний оцет (бальзамік)
Цей темний і густий оцет з насиченим смаком та ароматом використовується для різних салатів та маринадів. Для його приготування використовується зброджений сироп із виноградного сусла, розбавлений винним оцтом і витриманий не менше 12 років у дубових чи ясеневих бочках. Справжній бальзамік «tradizionale/DOC» коштує дуже дорого. Його виготовляють традиційним способом у провінції Модена італійського адміністративного регіону Емілія-Романья. Дешевший і не такий густий і ароматний «aceto balsamico di Modena» продукують у промислових масштабах. Заміна – винний оцет, настояний на травах.
Зіра (кумін)
У стравах східної кухні, зокрема у плові, часто використовують терпкі й гіркуваті зернята зіри. Цю спецію ще називають кумин, римський кмин. Зіру можна замінити родичем - звичайним кмином.
Прованські трави
Суміш запашної зелені та прянощів, яку широко використовують у французькій та італійській кухнях. У її складі – петрушка, розмарин, естрагон (острогін), базилік, чебрець (тим’ян), любисток, орегано (материнка), куркума, паприка і навіть лаванда. Готуючи рагу, м’ясні чи рибні страви, замість цієї приправи можна додати трохи сушеного орегано чи розмарину.
Шафран
Дуже дорога східна приправа – не що інше, як тичинки квітів крокусів, які збирають вручну. Використовується для приготування плову, ризото, паельї та кондитерських виробів. Надає стравам красивого жовтого кольору. Замінник – мелений корінь куркуми.
Їстівні квіти - модний тренд у сучасній кулінарії
Перец чилі, каєнський перець
Щоб додати пікантності стравам, підійде будь-який гострий стручковий перець або сухий мелений червоний перець (паприка).
Орегано
Ця запашна трава у нас має назву материнка. Її додають у різноманітні м’ясні та овочеві страви, ковбаси, паштети, італійську піцу, до соусів і маринадів. Якщо хочете отримати потрібний смак та аромат – додайте майоран.
Сік лайма
Лайм або зелений лимон – невеликі плоди цитрусових з зеленкуватою шкіркою. 1 чайну ложку лаймового соку замінить 1 чайна ложка лимонного соку , 1 ч.л. білого вина або 1 ч.л. 3% оцту.
Сир маскарпоне
Знаменитий італійський вершковий сир використовується для приготування десертів та бутербродів. Якщо немає можливості купити – можна замінити сумішшю домашнього кисломолочного сиру (творог) та жирних вершків. Або ж спробувати приготувати маскарпоне самим - з 25% вершків. Для цього вершки треба нагріти на водяній бані (менший посуд з вершками кладемо у більший посуд з невеликою кількістю води і доводимо на плиті майже до кипіння). Перемішуючи, вливаємо лимонний сік або винний оцет, щоб молочний білок згорнувся. Ще трішки нагріваємо, охолоджуємо і підвішуємо у складеній в кілька шарів марлі, щоб стекла зайва сироватка.
Поради рівнянкам: як економити на домашньому господарстві
Розпушувач (порошок для печива)
Магазинний пекарський порошок можна зробити власноруч. Просто змішати однакову кількість соди й лимонної кислоти й додати в борошно для приготування печива, пирогів, тортів. На півкілограма тіста – достатньо 0,5 чайної ложки лимонної кислоти й 0,5 чайної ложки питної соди. «Гасити» соду оцтом, як кажуть, зараз не в тренді. Та й кому подобається, коли кекси мають неприємний присмак соди?
Коричневий цукор або патока
Можна замінити звичайним білим цукром-піском або замість 1 кг патоки використати 750 г цукру.
Готуємо смачну халву вдома
Кокосове молоко
У соусах та десертах його замінять 10% вершки або молоко. Звісно, якщо ви не постите і не вегетаріанці )
Кленовий сироп
Заміна – рідкий мед або сироп з коричневого цукру.
Агар-агар
Рослинний желюючий продукт, який виготовляється з червоних та бурих водоростей Тихого океану. 2 чайні ложки агар-агару можна замінити 1 столовою ложкою сухого желатину.
Чорний шоколад
Одну 100-грамову плитку гіркого чорного шоколаду можна замінити 9 столовими ложками какао-порошку, додавши 3 столові ложки вершкового масла або рафінованої олії.

Львівські лікарі подарували нове життя 16-річній Соломії з Рівного

16-річна Соломія з Рівного, яка два роки жила в очікуванні донорської нирки через ниркову недостатність, спричинену ускладненнями після COVID-19, отримала свій шанс на нове життя. Спеціалісти Центру трансплантології Першого медичного об’єднання Львова успішно провели дівчинці пересадку донорського органу.
переглядів: 323
В Україні на третину побільшало мільйонерів за рік

Державна податкова служба України повідомила про значне зростання кількості громадян, які задекларували доходи понад мільйон гривень за 2024 рік. Цей показник збільшився на вражаючі 63% порівняно з попереднім роком, що свідчить про помітне зростання добробуту певної частини населення країни.
переглядів: 399
Швидко і ситно: готуємо ліниві пельмені за 40 хвилин

Спробуйте приготувати ліниві пельмені за нашим рецептом. Його перевага у тому, що страва готується дуже швидко, але не відстає від звичайних пельменів за смаком.
переглядів: 1032
Український комік, родом з Рівненщини, розповів як схуд на 54 кілограми

Відомий український комік Володимир Жогло, який родом з Млинова, поділився вражаючою історією власного схуднення.
переглядів: 593
Рівнян попереджають про новий вид шахрайства

Поліція Рівненщини розповідає про вид шахрайства, коли постраждалим рекомендують нібито "покращити свій мобільний зв'язок".
переглядів: 458