Ми у Facebook
29.03.2015, 15:15

У Рівному хочуть впорядкувати колишнє єврейське кладовище

фото з сайту rivne1.tv

Про це повідомив на сесії Рівнеради 26 березня міський голова Рівного Володимир Хомко.
"Кілька місяців тому я зустрічався з головою єврейської громади Рівного Геннадієм Фраєрманом, - розповів міський голова у відповідь на заклик депутата Рівнеради Олександра Лащука звернутись до керівництва обласної ради та облдержадміністрації щодо впорядкування території колишнього єврейського кладовища, яке знаходиться за адміністративною будівлею облдержадміністрації на майдані Просвіти, 1. - Він виявив бажання встановити на місці колишнього єврейського кладовища пам'ятний знак. Ми домовились, що вони нададуть відповідний ескіз, ми його узгодимо, і знак буде встановлено".

Олександр Лащук, у свою чергу, наголосив: "Рівне споконвіку було багатонаціональним містом, і нам важливо зберегти пласти культурної спадщини для майбутніх поколінь. Обласна влада на це місце ніколи не звертала уваги, вони побудували на кістках адміністративну будівлю і займаються там своїми чорними справами".

Нагадаємо, що колишнє єврейське кладовище, про яке йдеться, знаходиться у парку на пагорбі за загальноосвітньою школою №5. Воно було знищене за часів радянської влади. Залишки надгробків тут досі подекуди проступають з-під землі. Колишнє призначення цієї земельної ділянки збереглося в розмовній мові рівнян - учні школи й тутешня молодь називають цей район "єврейкою".

До теми:

Кладовища Рівного — музеї людської пам’яті

Рівненщина: вандали цинічно познущались над єврейським кладовищем

Рівне: жителі Тинного відстояли своє кладовище





На правах реклами