Ми у Facebook
06.04.2015, 09:45

До уваги рівнян! Прощені банком борги обов’язково декларуються

Державна податкова інспекція у м. Рівному звертає увагу громадян, яким у 2014 році банком було анульовано (прощено) борг за кредитним договором, що вони зобов’язані подати річну декларацію та сплатити податок на доходи фізичних осіб.
Наголошуємо, що у минулому році до загального оподатковуваного доходу громадянина включався дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, зокрема, у вигляді суми боргу, анульованого (прощеного) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

Якщо кредитор повідомляв платника податку — боржника рекомендованим листом з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або шляхом надання повідомлення боржнику під підпис особисто про анулювання (прощеного) боргу та включив суму анульованого (прощеного) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого на користь платників податку (№1ДФ), за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було анульовано (прощено), такий боржник самостійно сплачує податок з цих доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

Тобто, якщо банком у 2014 році громадянину анульовано суму боргу за неповернутим кредитом, такий громадянин зобов’язаний до 30 квітня 2015 року подати до податкової інспекції декларацію про майновий стан і доходи. Сума податкового зобов’язання, зазначена в податковій декларації, сплачується фізичною особою самостійно до 1 серпня 2015 року. Зазначений дохід оподатковується податком на доходи за ставкою 15 відсотків. Якщо сума анульованого боргу в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2014 році - 12180 грн.), до суми такого перевищення застосовується ставка 17 відсотків.

Див. також:

Володимир Процюк: досвідчений фінансист і кризовий менеджер, який вміє приймати непопулярні рішення


Які пенсії підпадають під податок на доходи фізичних осіб

Нацбанк розраховуватиме курс гривні по-новому





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ