Ми у Facebook
25.05.2015, 19:45

Топ-5 рецептів домашнього хліба в мультиварці

Що може бути смачніше свіжоспеченого домашнього хліба? А пришвидшити процес приготування хліба можна за допомогою мультиварки.
Домашній хліб насправді набагато кращий від магазинного, тому що він має запашний аромат і приготований вашими власними руками. Ось кілька простих рецептів смачного хліба в мультиварці:

1. Житньо-пшеничний хліб

Інгредієнти:
дріжджі сухі — 15 г;
цукровий пісок — 1 ст. ложка;
вода — 1 ст.;
борошно пшеничне — 3 ст.;
борошно житнє — 4 ст.;
спеції;
рослинне масло — 2 ст. ложки.

Приготування:
Спочатку робимо закваску: дріжджі швидкодіючі розводимо в теплій воді, додаємо цукор і кілька ложок пшеничного борошна. Ставимо опару у тепле місце й чекаємо, коли вона спіниться. Далі змішуємо в зазначених пропорціях пшеничне і житнє борошно, розбавляємо теплою водою, солимо і вливаємо олію. З’єднуємо суміш з опарою і замішуємо однорідне м’яке тісто, потім залишаємо його на пару годин в теплі. Після цього завантажуємо все в контейнер мультиварки і виставляємо режим «Випічка». Після години, перевертаємо буханець і продовжуємо випікання ще стільки ж. Готовий пишний житньо-пшеничний хліб трохи охолоджуємо в мультиварці і подаємо до столу.



2. Бородінський хліб

Інгредієнти:
житнє борошно — 4 ст.;
кефір — 1 склянка;
вода — 0,5 ст.;
швидкодіючі дріжджі — 11 г;
кориця — щіпка;
олія рослинна;
масло вершкове — 1 ч. ложка.

Приготування:
Кефір і воду підігріваємо в мікрохвильовці приблизно до 40°С. Після цього перелити все в каструлю, кидаємо туди дріжджі і залишаємо хвилин на 10. Коли суміш спіниться, додаємо цукор, сіль, мелену корицю і всипаємо житнє борошно. Руки змащуємо маслом і замішуємо однорідне щільне тісто. Потім скачуємо його в кульку, перекладаємо в миску, накриваємо чистим рушником і ставимо в тепле місце. Через пару годин тісто гарненько обминаємо і перекладаємо його в чашу мультиварки строго по центру. На приладі виставляємо програму «Підтримання тепла» і встановлюємо таймер на 2 хвилини. Коли мультиварка прогріється, відключаємо вибраний режим, закриваємо кришкою і залишаємо тісто підходити ще на півгодини. Після цього встановлюємо режим «Випічка» і час близько 50 хвилин. Почувши звуковий сигнал, відкриваємо кришку, акуратно перевертаємо хліб на інший бік і знову випікаємо його ще 25 хвилин. Готовий буханець ставимо на стіл, злегка остуджуємо, а потім виймаємо з чаші мультиварки і накриваємо рушником. Лишаємо в такому вигляді хвилин на 7, після чого розрізаємо запашний житній хліб на шматочки і подаємо на стіл.



3. Білий хліб

Інгредієнти:
500 мл теплої води або молока
1 пакетик швидкорозчинних дріжджів (1 ст. ложка)
1 неповна ст. ложка крупної солі
1 ст. ложка цукру
800 - 900 грам борошна
рослинна олія

Приготування:
Дріжджі розчинити в теплій воді (молоці), додати цукор, сіль. Перемішати. При бажанні в тісто можна додати дві - три ложки рослинної олії. Всипати порціями борошно, замісити м'яке, еластичне тісто. Тісто не повинно липнути до рук. Прикрити тісто рушником і поставити в тепле місце на годину.
Тісто має піднятися, збільшитися в об'ємі в два - три рази. Після вистоювання, тісто знову мнем і формуємо з нього кулю, кладемо цей "колобок" в змащену чашу мультиварки, включаємо підігрів на 10 - 15 хвилин, потім мультиварку відключаємо і даємо хлібцю піднятися (достатньо буде 40 - 50 хвилин). Випікаємо білий хліб в мультиварці в режимі "випічка" 60 хвилин з одного боку. Потім акуратно хліб перевернути і поставити ще на 40 хвилин, на "випічку". Готовий хліб також акуратно вийняти з мультиварки і дати йому повністю охолонути.



4. Ванільний хліб з какао

Інгредієнти:
1 столова ложка дріжджів
200 мілілітрів кефіру
400 гр. борошна
50 гр. вершкового масла
5 столових ложок цукру
3 столових ложки какао (порошку)
1 пакетик ваніліну
1 куряче яйце
Сіль.

Приготування:

Підігріваємо на плиті кефір, розводимо в ньому дріжджі. Розтираємо куряче яйце з цукром, після розтоплюємо вершкове масло.
Змішуємо в глибокій мисці розтоплене масло, яєчну суміш, розведені дріжджі, ванілін, сіль і трохи борошна. Замішуємо тісто по густоті, як на оладки. Ділимо тісто на дві частини, додаємо в одну з них какао, перемішуємо гарненько. Додаємо до тіста решту борошна, знову замішуємо.
Ставимо два види тіста настоюватися 1:00 в теплому місці. Потім ділимо його на середні кульки, розминаємо кожен з них в коржик.
Посипаємо коржі корицею, маком або цукром. Звертаємо їх в рулет. Кладемо рулети у змащену маслом чашу мультиварки.
Включаємо режим "підігрів" на 10 хвилин в мультиварку, а потім випікаємо ванільний хліб з какао в режимі "випічка" 60 хвилин з одного боку і 40 хвилин з іншого.



5. Картопляний хліб

Інгредієнти:
1 яйце
2 чайних ложки цукру
300 мілілітрів теплої води
2 чайних ложки солі
3.5 ст. ложки сухого картопляного пюре
2 ст. ложки соняшникової олії
3 склянки борошна
1 ст. ложка сухих дріжджів

Приготування:
Розчиняємо в теплій воді дріжджі, додаємо до них сіль, яйце, олію та цукор. Перемішуємо все гарненько.
Додаємо сухе картопляне пюре до дріжджової маси, знову все перемішуємо. Також можна додати смажену цибулю, щоб надати хлібу незвичайний смак.
Просіваємо борошно в масу, замішуємо м'яке тісто. Ставимо його на півгодини в тепле місце, щоб воно піднялося.
Змащуємо чашу мультиварки маслом. Замішуємо тісто, що підійшло в кулю, кладемо його в чашу мультиварки. Включаємо режим "підігрів" на 15 хвилин. Потім залишаємо тісто в мультиварці ще на 30 хвилин, щоб воно збільшилося вдвічі.
Вмикаємо режим "випічка" і печемо хліб 60 хвилин. Після сигналу мультиварки, акуратно перевертаємо тісто на іншу сторону. Випікаємо картопляний хліб ще 40 хвилин.



Смачного!

Статті до теми:

Топ-5 рецептів тортів без випічки [+Фото]

Салати з сиром: 9 надзвичайно смачних рецептів

П`ять рецептів незвичайного варення з яблук





На правах реклами