Топ-5 рецептів домашнього хліба в мультиварці
1. Житньо-пшеничний хліб
Інгредієнти:
дріжджі сухі — 15 г;
цукровий пісок — 1 ст. ложка;
вода — 1 ст.;
борошно пшеничне — 3 ст.;
борошно житнє — 4 ст.;
спеції;
рослинне масло — 2 ст. ложки.
Приготування:
Спочатку робимо закваску: дріжджі швидкодіючі розводимо в теплій воді, додаємо цукор і кілька ложок пшеничного борошна. Ставимо опару у тепле місце й чекаємо, коли вона спіниться. Далі змішуємо в зазначених пропорціях пшеничне і житнє борошно, розбавляємо теплою водою, солимо і вливаємо олію. З’єднуємо суміш з опарою і замішуємо однорідне м’яке тісто, потім залишаємо його на пару годин в теплі. Після цього завантажуємо все в контейнер мультиварки і виставляємо режим «Випічка». Після години, перевертаємо буханець і продовжуємо випікання ще стільки ж. Готовий пишний житньо-пшеничний хліб трохи охолоджуємо в мультиварці і подаємо до столу.

2. Бородінський хліб
Інгредієнти:
житнє борошно — 4 ст.;
кефір — 1 склянка;
вода — 0,5 ст.;
швидкодіючі дріжджі — 11 г;
кориця — щіпка;
олія рослинна;
масло вершкове — 1 ч. ложка.
Приготування:
Кефір і воду підігріваємо в мікрохвильовці приблизно до 40°С. Після цього перелити все в каструлю, кидаємо туди дріжджі і залишаємо хвилин на 10. Коли суміш спіниться, додаємо цукор, сіль, мелену корицю і всипаємо житнє борошно. Руки змащуємо маслом і замішуємо однорідне щільне тісто. Потім скачуємо його в кульку, перекладаємо в миску, накриваємо чистим рушником і ставимо в тепле місце. Через пару годин тісто гарненько обминаємо і перекладаємо його в чашу мультиварки строго по центру. На приладі виставляємо програму «Підтримання тепла» і встановлюємо таймер на 2 хвилини. Коли мультиварка прогріється, відключаємо вибраний режим, закриваємо кришкою і залишаємо тісто підходити ще на півгодини. Після цього встановлюємо режим «Випічка» і час близько 50 хвилин. Почувши звуковий сигнал, відкриваємо кришку, акуратно перевертаємо хліб на інший бік і знову випікаємо його ще 25 хвилин. Готовий буханець ставимо на стіл, злегка остуджуємо, а потім виймаємо з чаші мультиварки і накриваємо рушником. Лишаємо в такому вигляді хвилин на 7, після чого розрізаємо запашний житній хліб на шматочки і подаємо на стіл.

3. Білий хліб
Інгредієнти:
500 мл теплої води або молока
1 пакетик швидкорозчинних дріжджів (1 ст. ложка)
1 неповна ст. ложка крупної солі
1 ст. ложка цукру
800 - 900 грам борошна
рослинна олія
Приготування:
Дріжджі розчинити в теплій воді (молоці), додати цукор, сіль. Перемішати. При бажанні в тісто можна додати дві - три ложки рослинної олії. Всипати порціями борошно, замісити м'яке, еластичне тісто. Тісто не повинно липнути до рук. Прикрити тісто рушником і поставити в тепле місце на годину.
Тісто має піднятися, збільшитися в об'ємі в два - три рази. Після вистоювання, тісто знову мнем і формуємо з нього кулю, кладемо цей "колобок" в змащену чашу мультиварки, включаємо підігрів на 10 - 15 хвилин, потім мультиварку відключаємо і даємо хлібцю піднятися (достатньо буде 40 - 50 хвилин). Випікаємо білий хліб в мультиварці в режимі "випічка" 60 хвилин з одного боку. Потім акуратно хліб перевернути і поставити ще на 40 хвилин, на "випічку". Готовий хліб також акуратно вийняти з мультиварки і дати йому повністю охолонути.

4. Ванільний хліб з какао
Інгредієнти:
1 столова ложка дріжджів
200 мілілітрів кефіру
400 гр. борошна
50 гр. вершкового масла
5 столових ложок цукру
3 столових ложки какао (порошку)
1 пакетик ваніліну
1 куряче яйце
Сіль.
Приготування:
Підігріваємо на плиті кефір, розводимо в ньому дріжджі. Розтираємо куряче яйце з цукром, після розтоплюємо вершкове масло.
Змішуємо в глибокій мисці розтоплене масло, яєчну суміш, розведені дріжджі, ванілін, сіль і трохи борошна. Замішуємо тісто по густоті, як на оладки. Ділимо тісто на дві частини, додаємо в одну з них какао, перемішуємо гарненько. Додаємо до тіста решту борошна, знову замішуємо.
Ставимо два види тіста настоюватися 1:00 в теплому місці. Потім ділимо його на середні кульки, розминаємо кожен з них в коржик.
Посипаємо коржі корицею, маком або цукром. Звертаємо їх в рулет. Кладемо рулети у змащену маслом чашу мультиварки.
Включаємо режим "підігрів" на 10 хвилин в мультиварку, а потім випікаємо ванільний хліб з какао в режимі "випічка" 60 хвилин з одного боку і 40 хвилин з іншого.

5. Картопляний хліб
Інгредієнти:
1 яйце
2 чайних ложки цукру
300 мілілітрів теплої води
2 чайних ложки солі
3.5 ст. ложки сухого картопляного пюре
2 ст. ложки соняшникової олії
3 склянки борошна
1 ст. ложка сухих дріжджів
Приготування:
Розчиняємо в теплій воді дріжджі, додаємо до них сіль, яйце, олію та цукор. Перемішуємо все гарненько.
Додаємо сухе картопляне пюре до дріжджової маси, знову все перемішуємо. Також можна додати смажену цибулю, щоб надати хлібу незвичайний смак.
Просіваємо борошно в масу, замішуємо м'яке тісто. Ставимо його на півгодини в тепле місце, щоб воно піднялося.
Змащуємо чашу мультиварки маслом. Замішуємо тісто, що підійшло в кулю, кладемо його в чашу мультиварки. Включаємо режим "підігрів" на 15 хвилин. Потім залишаємо тісто в мультиварці ще на 30 хвилин, щоб воно збільшилося вдвічі.
Вмикаємо режим "випічка" і печемо хліб 60 хвилин. Після сигналу мультиварки, акуратно перевертаємо тісто на іншу сторону. Випікаємо картопляний хліб ще 40 хвилин.

Смачного!
Статті до теми:
Топ-5 рецептів тортів без випічки [+Фото]
Салати з сиром: 9 надзвичайно смачних рецептів
П`ять рецептів незвичайного варення з яблук

Рік невідомості: як острожанин благає повернути тіло брата

Володимир Матвійчук, боєць 104-ї бригади з позивним «Еней», уже майже рік вважається зниклим безвісти. Його родина живе між надією і болючою правдою — побратими розповіли, що він загинув, боронячи країну, але тіло Героя досі не повернули додому.
переглядів: 16
Будівельник фортець перемоги: історія військовослужбовця, який втратив дім, а нині допомагає побратимам

День будівельника в Україні традиційно відзначають як свято людей, що творять майбутнє, зводять нові оселі, школи, лікарні, відновлюють те, що зруйнувала стихія чи час. Але сьогодні ця дата має ще глибший сенс.
переглядів: 18
На Рівненщині відроджують унікальний весільний обряд «Читання корони»

В окремих громадах південної Рівненщини зберігся один із найзворушливіших весільних обрядів — «Читання корони». Ця традиція, що символізує прощання нареченої з дівоцтвом, була внесена до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.
переглядів: 192
Корецька громада провела в останню путь свого земляка Дмитра Харчука

Сьогодні Корецька міська рада, разом з усією громадою, провела в останню путь свого земляка — солдата Дмитра Миколайовича Харчука, який загинув, захищаючи Україну від російської збройної агресії. Герой віддав своє життя 24 липня 2024 року.
переглядів: 335
Мінус холостяк: іще один гравець БК “Рівне” одружився

Центровий баскетбольного клубу «Рівне» Олександр Шепелев офіційно став сім’янином. Весілля спортсмена з коханою Софією відбулося у рідному для нього Житомирі.
переглядів: 568
Реклама