Ми у Facebook
10.06.2015, 19:00

Дитяча соска-пустушка: користь і шкода використання

Джерело фото: baby-zone.info

Багато батьків не уявляють свою дитину без "пустушки". Часто лише вона в змозі заспокоїти дитину та забезпечити швидке засинання. Та чи насправді "пустушки" такі корисні?
Рішення, користуватися соскою чи ні, і як довго її використовувати, повністю залежить від дорослих. З цього приводу є різні думки як у батьків, так і у лікарів. Які ж особливості їх використання в різному віці?

Смоктальні рефлекси дуже важливі для новонароджених. Цей процес заспокоює їх, незалежно від того смокче дитина "пустушку", палець чи груди. Один з плюсів використання соски-пустушки в тому, що з нею дитина швидше засне в своєму ліжечку, ніж у вас на руках. Використання соски дозволяє скоротити прикладання дитини до грудей.

У віці 3-5 місяців діти вже привчаються засинати з "пустушкою", часто вона допомагає заспокоїти малюка. Коли дитина постійно смокче соску в ранньому віці, це не приносить відчутної шкоди для її здоров’я. Єдиний негативний аспект – вона звикає до соски.

Що стосується п’яти-шести місяців, то саме цьому віці рекомендовано почати відучувати дитину від соски, оскільки в цей період починається згасання смоктального рефлексу. Часто діти самі нагадують про це, починаючи випльовувати соску. Для відучування не варто обирати радикальні методи - це може психологічно травмувати дитину. Потрібно поступово скорочувати смоктання дитиною "пустушки". Коли дитина заснула - виймати її з рота.

Довготривале ж смоктання "пустушки" дитиною може завдати значної шкоди здоров'ю малюка:

- вірогідність порушення мови дитини
- вірогідність уповільненого психічного розвитку
- неправильний прикус
- порушення дихання
- можлива алергічна реакція на матеріал пустушки

На одному з жіночих форумів було проведене опитування серед матусь. Так-от, більшість сучасних мам взагалі відмовляються від використання соски-пустушки, інші ж припускають це лише до певного віку:

Джерело опитування: malecha.org.ua
Джерело опитування: malecha.org.ua


А як ви ставитеся до використання дитячих "пустушок"? Своїми думками можете ділитися у коментарях.

Статті до теми:

Як відучити дітей гризти нігті

З якого віку навчати дитину іноземній мові

Як побороти дитячі страхи





На правах реклами