Ми у Facebook
12.06.2015, 18:30

Як влітку запобігти кишковим інфекціям? [+ПОРАДИ]

Дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротовірусна і ентеровірусні інфекції. Усе це — найпоширеніші на Рівненщині гострі кишкові захворювання. Особливо небезпечні харчові отруєння та кишкові інфекції у літню спеку.
У головному управлінні Держсанепідслужби у Рівненській області повідомили, що за 5 місяців цього року у нашій області на 15,3% зросла захворюваність всією групою кишкових інфекцій і становить 63,5 випадки на 100 тисяч населення. Серед захворілих 68,3% - діти до 18 років.

Начальник епідвідділу Головного управління Держсанепідслужби у Рівненській області Віктор Мороз розповідає:

— Причини харчових отруєнь та інфекційних захворювань — порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни як виробниками продовольчої сировини та продуктів харчування, так і споживачами у побуті, — говорить Віктор Мороз.

Найбільш небезпечні продукти харчування для розвитку інфекції — це багатокомпонентні салати (у першу чергу заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м'яса (котлети, рулети, паштети), холодець та інші. На поверхні неретельно вимитих фруктів та овочів можуть знаходитися збудники інфекційних захворювань, зокрема вірусних інфекцій.

10 золотих правил: як уникнути харчових отруєнь

— Сьогодні розроблено ефективні схеми лікування кишкових інфекцій, які враховують вік хворого, реакцію його організму на лікувальні препарати, наявність супутніх хвороб, чутливість мікроорганізмів до того чи іншого медикаменту. Лікування кишкових інфекцій (а втім, і всіх інших інфекційних хвороб) має проводитись суворо індивідуально, комплексно, із застосуванням найдоцільніших засобів та методів. А це може зробити тільки лікар, — наголошує Віктор Мороз. — Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишечнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисні бактерії. Хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, а це дуже важко піддається лікуванню. Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників.

Відтак, фахівці радять дотримуватись елементарних правил гігієнічних норм, щоб забезпечити комфортні умови собі та своїм близьким аби не захворіти гострими кишковими інфекціями, та провести літній сезон із задоволенням.

Гострі кишкові інфекції — це велика група захворювань, що мають ознаки інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудники цих хвороб — окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротатвіруси, ентеровіруси) та гельмінти (лямблії, амеби).


СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Брудні руки та продукти зі стихійних ринків вкладають рівнян на лікарняні ліжка
Як уберегтися від кишкових інфекцій
У рівненському дитсадку масово потруїлись діти





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ