Як влітку запобігти кишковим інфекціям? [+ПОРАДИ]
Начальник епідвідділу Головного управління Держсанепідслужби у Рівненській області Віктор Мороз розповідає:
— Причини харчових отруєнь та інфекційних захворювань — порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни як виробниками продовольчої сировини та продуктів харчування, так і споживачами у побуті, — говорить Віктор Мороз.
Найбільш небезпечні продукти харчування для розвитку інфекції — це багатокомпонентні салати (у першу чергу заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м'яса (котлети, рулети, паштети), холодець та інші. На поверхні неретельно вимитих фруктів та овочів можуть знаходитися збудники інфекційних захворювань, зокрема вірусних інфекцій.
10 золотих правил: як уникнути харчових отруєнь
— Сьогодні розроблено ефективні схеми лікування кишкових інфекцій, які враховують вік хворого, реакцію його організму на лікувальні препарати, наявність супутніх хвороб, чутливість мікроорганізмів до того чи іншого медикаменту. Лікування кишкових інфекцій (а втім, і всіх інших інфекційних хвороб) має проводитись суворо індивідуально, комплексно, із застосуванням найдоцільніших засобів та методів. А це може зробити тільки лікар, — наголошує Віктор Мороз. — Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишечнику гинуть не лише збудники хвороби, а й корисні бактерії. Хвороба може перейти в хронічну форму з розвитком дисбактеріозу, а це дуже важко піддається лікуванню. Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників.
Відтак, фахівці радять дотримуватись елементарних правил гігієнічних норм, щоб забезпечити комфортні умови собі та своїм близьким аби не захворіти гострими кишковими інфекціями, та провести літній сезон із задоволенням.
Гострі кишкові інфекції — це велика група захворювань, що мають ознаки інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудники цих хвороб — окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротатвіруси, ентеровіруси) та гельмінти (лямблії, амеби).
СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Брудні руки та продукти зі стихійних ринків вкладають рівнян на лікарняні ліжка
Як уберегтися від кишкових інфекцій
У рівненському дитсадку масово потруїлись діти
![](/images/bnr/happy-650-90.jpg)
Куди українці витрачають кошти із Зимової єПідтримки та Національного кешбеку
![](/images/articles/2/small/1739873699.jpg)
Світло, опалення та газ — 56% отриманих коштів українці спрямували на оплату комунальних послуг.
переглядів: 41
Як доглядати за розсадою перцю та помідорів: поради для гарного врожаю
![](/images/articles/2/small/1739869432.jpg)
Розсада перцю та помідорів вимагає правильного догляду, щоб забезпечити гарний урожай. Дотримуючись основних правил вирощування, ви отримаєте здорові та міцні рослини.
переглядів: 87
Сьогодні діятимуть графіки відключення електроенергії: кому вимикатимуть світло
![](/images/articles/2/small/1739814175.jpg)
18 лютого будуть застосовуватись заходи обмеження потужності для промисловості та бізнесу.
переглядів: 157
Двом рівнянам загрожує довічне ув’язнення за диверсію
![](/images/articles/2/small/1739797309.jpg)
Прокурори Рівненської обласної прокуратури передали до суду обвинувальний акт щодо двох жителів обласного центру. Їм інкримінують диверсію, вчинену групою осіб за попередньою змовою в умовах воєнного стану.
переглядів: 472
На Шкільній та Замковій тимчасово відключили воду через аварію
![](/images/articles/2/small/1737959560.jpg)
Сьогодні, 17 лютого, з 14:15 у зв’язку з пошкодженням водопроводу тимчасово відсутнє водопостачання в будинках на вулицях Шкільній та частково Замковій.
переглядів: 267