Цукати з вишні та черешні - рецепти [+ПОРАДИ]
1. Вишні помийте, видаліть кісточки (якщо немає спеціального пристосування, можна це зробити за допомогою класичної шпильки для волосся).
2. Зваріть з води та цукру сироп. Зніміть піну й одразу ж киплячим залийте вишні. Залишіть ягоди на ніч, щоб пустили сік. Не забудьте накрити кришкою, щоб не завелася на кухні фруктова мушка )
3. Наступного ранку злийте сік, що утворився, і закип’ятіть. Це займе якихось 5-6 хвилин. Знову залийте вишні киплячим сиропом. Залишіть, поки повністю охолонуть. Повторіть цей процес ще кілька разів, поки вишні не почнуть вкриватися кристаликами цукру.
4. Якщо немає терпіння – просто зцідіть вишні, викладіть їх на чисте деко, встелене пергаментним папером, й підсушіть у ледь теплій духовці при температурі не вище 40 градусів або покладіть десь у тепле місце чи на шафу.
5. Коли вишеньки підсохнуть, як вам потрібно, складіть їх у скляну банку. Якщо трохи липкі, ягідки краще обкачати у дрібному цукрі або цукровій пудрі. Використовуйте замість цукерок, для прикрашання кондитерських виробів та десертів або для випічки (кексів, печива, тортів, замість ізюму).
ЦУКАТИ (польське cukaty, від нім. Sukkaden) – зварені в сиропі, підсушені зацукровані шматочки фруктів, ягід, овочів, які можна зберігати тривалий час і використовувати для випічки, десертів.

Поради пані Галі
Так само можна приготувати цукати з черешні. Однак для цього підходять не всі сорти. Інакше смак засушених й зацукрованих плодів буде нудним, без цікавої нотки. Можна експериментувати й заливати черешні, які не мають смаку, гарячим вишневим або вашим улюбленим малиновим, полуничним, смородиновим соком.
Якщо черешні свіжі, але з "м'ясом", тобто червиві, я їх спочатку заливаю підсоленою холодною водою. Через деякий час білі личинки вишневої мухи спривають на поверхню. Коли ж ця процедура не допомагає, просто виймаю кісточки або розламую черешеньки на дві половинки (зазвичай личинки на кісточці біля плодоніжки), виймаю кісточку, викидаю личинку. Складаю почищені черешні у красиві скляні салатнички й пропоную своїм близьким "десерт для лінивих". Якщо черешні у гіршому стані й починають вже псуватися - "щоб дороге добро не пропадало", з цілих половинок готую варення-"п'ятихвилинки", компоти-асорті...
Цукати з ягід приготувати трохи складніше, але можна. Для цього треба брати крупні, тверді, трохи недозрілі, але вже яскраві й солодкі полуниці, малину, аґрус. Підійдуть крупні ягоди чорної смородини та її гібрид з аґрусом - йошта.
Як приготувати цукати з полуниць
Не полінуйтесь приготувати свої, українські "родзинки", прибережіть їх, щоб наступного року здивувати гостей фірмовим печивом на Різдво та неймовірно смачною паскою на Великдень!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Рецепти на зиму: заморожені ягоди з цукром і «п`ятихвилинки» без цукру
Що можна зробити з сухими мандариновими та апельсиновими шкірками?
Ягідне літо: 7 рецептів домашніх заготовок

Депутати не обрали нового секретаря Здолбунівської міськради

Сьогодні, 5 березня, відбулася чергова сесія Здолбунівської міської ради. Одним із ключових питань було призначення нового секретаря ради, проте депутати не змогли дійти згоди.
переглядів: 260
Вступна кампанія-2025: ключові зміни в реєстрації на НМТ

Від завтра, 6 березня, стартує реєстрація на НМТ-2025. Вона триватиме до 3 квітня.
переглядів: 228
Як собаки-лікарі в Рівному допомагають військовим і ветеранам знайти спокій та силу

У самому серці Рівного вже майже рік працює унікальний центр каністерапії «DOCADOG», де спеціально навчені собаки допомагають людям долати стрес, відновлювати емоційну рівновагу та соціалізуватися. За 9 місяців роботи центр надав підтримку понад 900 клієнтам, провівши сотні занять.
переглядів: 359
Кабмін надав бронювання ще одній категорії чоловіків

4 березня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив важливі зміни до порядку бронювання військовозобов’язаних працівників телекомунікаційної галузі. Це рішення спрямоване на забезпечення стабільної роботи мобільного зв’язку та інтернету, особливо в умовах можливих знеструмлень.
переглядів: 247
У Рівному буде РеГЕНерація: 300 років української скрипкової музики

Проєкт на підтримку Харківського національного університету мистецтв імені І.П.Котляревського
переглядів: 303