Ми у Facebook
24.07.2015, 19:00

У дитини сонячний удар: що робити?

Джерело фото: admadvice.com

Літо - чудова пора, щоб насолодитися відпочинком під променями сонця. Але навіть таке корисне сонячне проміння мож стати причиною нездужань, якщо не дотримуватись правил безпеки.
З підвищенням температури повітря, почастішали випадки сонячних ударів. Особливо піддатливі до такого стану маленькі діти, оскільки їх організм не здатен протистояти сильній дії сонячних променів.Для малої дитини навіть 1 год перебування на сонці може стати причиною сонячного удару.

Сонячний удар може виникнути з різних причин: підвищена температура навколишнього середовища, пряма дія сонячних променів, висока вологість, безвітряна погода, не відповідний погоді одяг дитини,порушення механізмів терморегуляції, особливо у дітей раннього віку, недостатній або неправильний питний режим в умовах спеки , різні захворювання центральної нервової системи тощо.

Дитина обгоріла на сонці: що робити?

Ознаки сонячного удару:

непритомність, сильна слабкість, нервозність, раптові напади гніву, судоми і спазми м'язів;

утруднене дихання, швидке серцебиття;

сильне потовиділення або, навпаки, відсутність поту, нечасте сечовиділення або його відсутність;

почервоніння на шкірі, шкіра суха й гаряча, можуть з'явитися виразки.

З якого віку дітям можна засмагати?

Перша допомога при сонячному ударі:

терміново перемістіть малюка в тінь або у прохолодне приміщення;

охолодіть постраждалу дитину: укрийте вологим простирадлом або просто обітріть водою, скропіть прохолодною водою, зробіть прохолодну ванночку для ніжок, направте струмінь повітря від вентилятора або обмахуйте віялом;

напувайте дитину прохолодною водою або розчином регідрону, чаєм з ромашки, щоб запобігти зневодненню.

Якщо дитина раптом перестала дихати, необхідно терміново зробити штучне дихання і терміново викликайте "швидку".

І пам'ятай, при сонячному ударі не можна давати дитині ліки або тонізуючі засоби, які можуть різко підвищити артеріальний тиск, наприклад, міцний чай і каву, газовані напої.

Топ-6 правил дитячого режиму під час літнього відпочинку

Профілактика сонячного удару:
Виходячи на вулицю в спекотний літній день, обов'язково надягайте малюкові світлу панамку і легкий одяг з натуральних тканин. Утримуйтися від перебування в жарку пору доби під прямими сонячним променями з дітьми молодше одного року.

За 20-30 хвилин до прогулянки нанесіть на відкриті ділянки шкіри дитини сонцезахисний крем з фактором захисту не менше 25-30 одиниць. Не забувайте наносити крем повторно - кожні 2 години перебування на вулиці і, додатково, після купання.

Не забувайте, що перші сонячні ванни Вашої дитини не повинні перевищувати 5-6 хвилин, а після утворення засмаги - 8-10 хвилин. Приймайте сонячні ванни (загорайте) з дитиною не більше 2-3 разів на день, з перервами, під час яких дитина має знаходитися в тіні. По можливості, беріть з собою на пляж парасольку від сонця. Для попередження перегрівання, частіше пропонуйте маляті питво, протирайте вологою серветкою, рушником його обличчя і відкриті ділянки тіла.

За матеріалами:lady.tochka.net та leleka.sumdu.edu.ua.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ