Ми у Facebook
03.08.2015, 15:00

Чи будуть жителі Рівненщини цього року з картоплею?

Безсніжна зима, весна без дощів, посушливе спекотне літо... Погода цього року не надто прихильна до селян і дачників-рівнян, які посадили картоплю для власного споживання. Адже так сподіваються на “другий хліб” у нинішніх умовах, коли шалено зросли ціни на продукти й комунальні послуги.
І хвилюються, чи вистачить цьогорічного врожаю, щоб прогодувати родину, чи не доведеться докуповувати картоплю, скільки за неї проситимуть на базарі...

Картопля любить дощ

Картопля добре родить, коли не просто вкинути в ямку стару бараболю й чекати восени на десять нових. Біля “другого хліба” треба добре гнути спину – правильно обробляти, вчасно сапати, підгортати, підживлювати, боротися з жуком і хворобами. А ще картопля потребує багато вологи. Бо виросте дрібна. Деякі дачники, які вирощують картоплю для себе, цього року були змушені навіть носити відрами воду й поливати напівзів'ялі молоді кущі.

Взагалі-то картопля нормально витримує короткі періоди сухої спекотної погоди, кажуть досвідчені агрономи, – але коли вона цвіте і формується майбутній врожай, рослинам без достатньої кількості вологи доводиться важко. Якщо маленька ділянка — можна грядки й разочок полити. А якщо картоплі 30 соток? Тут під кожен кущ води не наносишся. А вода має проникнути на глибину не менше 30 сантиметрів...

Як почистити 1 кг молодої картоплі за 60 секунд?

Найгірше — коли картоплю садять на піщаних ґрунтах: навіть якщо і бувають дощі, там волога довго не затримується. Як розповіла Яна з Антонівки Зарічненського району, в її мами картопля буде добра, а от у тих, у кого бульба росте на піску – дуже слабенька. А от в господарстві Оксани на Березнівщині картопля цього року є – і сорт випробуваний, і у вдалий момент посадили, і обробляли як треба. Хоча так не у всіх.

– Коло бульби, як каже моя мама, треба добре походити. А хто лінувався, у того те й буде, – каже Оксана.

Критичний період споживання вологи картоплею настає після цвітіння, у цей момент вирішується наростання маси бульб. У середньому по Україні цей період триває із початку липня до середини серпня, зазначають агротехнологи. І якщо тривалий час немає дощів, на хороший врожай картоплі надія тане, як морозиво у спекотний день. Багато господарів і дачників скаржаться, що цього року садили бульбу досить пізно, бо були холоди, а потім майже цілий місяць не було дощів. Пані Олена з Горбакова Гощанського району скаржиться, що в неї цього року один сорт нормальний, а інший зовсім висох.

– Хотіли подивитися, чи зовсім пропала картопля. Підкопали – молоді бульбочки навіть “спеклися”! А під іншими кущами перевіряли – дуже багато дрібних бульб, – каже вона.

Картоплею нагодують фермери

І все ж на території Рівненщини час від часу місцями випадали рясні дощі, і це підтримувало вегетацію картоплі. Й у серпні також можливі опади.

Тому фермери Рівненщини, які спеціалізуються на вирощуванні товарної картоплі, цьогоріч розраховують на нормальний врожай. Може, не на такий рекордний, як торік, і бульби будуть дрібніші, але без картоплі не залишимось.

Картопля стане дефіцитом

На запитання, чи будемо ми цього року з картоплею, голова Асоціації фермерів та землевласників Рівненської області Дмитро УКРАЇНЕЦЬ впевнено відповідає:

– Так, будемо! Ще й забезпечимо внутрішній ринок, споживачів області. Те саме стосується і капусти, моркви, столових буряків. Фермерські господарства, більшість яких спеціалізуються на вирощуванні картоплі вже понад 20 років, ретельно підбирають насіннєвий матеріал не нижче другої репродукції і супереліту, районовані й іноземні сорти, зокрема, німецькі. Як показав досвід, грамотне дотримання агротехнологій, сівозміна, вдалий підбір сортів, правильна репродукція, дозволяє щороку отримувати стабільний врожай. Непогані прогнози на цей рік у фермерських господарств “Влада”, “АКО”, “Агропоступ” (Млинівський район), будуть з картоплею й окремі господарства Рівненського району – наприклад, “Явір”, “Світло”. А стосовно ціни на картоплю, то зрозуміло, що вона цієї осені може бути трохи вищою, ніж торік. Адже на собівартість вплинув і значний ріст цін на матеріально-технічні ресурси. Ну не може бути ціна за кілограм картоплі 1 гривня, якщо затратив, щоб виростити той кілограм, 3, а то й 5 гривень.


Надія на дощі
За прогнозами народного синоптика Валерія НЕКРАСОВА, кінець липня – початок серпня буде спекотним. У цей період стовпчик термометра підніметься до +35 градусів в тіні, а на сонці більще +40 градусів, при цьому опадів буде досить мало. В цілому, за даними Укргідрометцентру, літо-2015 помірно жарке з достатньою кількістю опадів. У липні на Західній Україні опадів у межах норми. Інша справа, що рясні дощі та зливи випадають локально.

Максимальна спека від 35 до 40 градусів накриє Україну з 30 липня по 7 серпня. Потім скрізь по всій території України підуть дощі. Народний синоптик з Волині Василь КОНДРАТЮК стверджує, що погода цього року в наших краях така сама, як і в 2008-му. У липні й на початку серпня спека чергуватиметься з грозами, перша декада вересня буде теплою і сухою, а далі поллють затяжні осінні дощі.

– Що стосується тривалої посухи, на яку нарікають люди, то не все втрачено і до осені ще є час. Ще будуть дощі. Хоч локально в деяких місцях картопляні поля пошкоджені. Але в основному вегетаційний розвиток ще буде продовжуватись, – каже голова Асоціації фермерів та землевласників Рівненщини Дмитро Українець.

Щоб прочитати онлайн версію останнього номера газети "ОГО", перейдіть за посиланням

Архів PDF газети"ОГО" - за посиланням





На правах реклами