Заготовляємо капусту на зиму: топ-5 цікавих рецептів [+Фото]
1. Салат з капусти "Осінній"
ІНГРЕДІЄНТИ:
капуста білокачанна - 5 кг
морква - 1 кг
цибуля ріпчаста - 1 кг
Перець болгарський червоний - 1 кг
Цукор - 350 гр
Сіль - 4 ст. ложки з верхом
Оцет 9% - 0.5 літра
Олія соняшникова - 0.5 літра
ПРИГОТУВАННЯ:
Капусту, цибулю, перець порізати, моркву натерти. Все перемішати обережно, не м'яти!!! Додати цукор, сіль, оцет і соняшникову олію, ще перемішати.Разложіть в банки, приминаючи кулачком. Через три дні закрити кришками і прибрати в холодильник. Довго зберігається і смаку не втрачає.

2. Салат з капусти
ІНГРЕДІЄНТИ:
1 кг огірків
2,5 кг помідор
1, 5 кг перцю
1 кг морквини
2 кг капусти
1 кг цибулі
4 ст. л. солі
5 ст. л. оцту
1 пучок петрушки
700 гр рослинної олії
1 склянка цукру.
ПРИГОТУВАННЯ:
Моркву почистити і натерти на тертці. Огірки помити і нарізати. Капусту нашаткувати. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Болгарський перець очищаємо і ріжемо соломкою. Помідори нарізаємо тонкими півкільцями. Ріжемо дрібно петрушку. Всі овочі перемішуємо у великій мисці. Готуємо маринад, змішуємо масло, цукор, сіль, оцет і їм заливаємо овочі. Ще раз все добре перемішуємо. Салат укласти в банки і поставити стерилізувати, 1л банки - 30 хв, 0,5 л банки - 15 хв. Закатати і перевернути, салат укутати. З цієї кількості продуктів виходить 7 літрових банок.

3. Капуста скоростигла
ІНГРЕДІЄНТИ:
2 кг білокачанної капусти
1 свіжий огірок
2 середні моркви
1 болгарський перець.
ПРИГОТУВАННЯ:
Нашаткувати капусту, на крупній тертці натерти моркву, дрібно порізати огірок і болгарський перець, добре все змішати, укласти щільно в 3-х літрову банку і залити киплячим маринадом.
Маринад для капусти:
1 літр води,
1 ст. ложка солі з верхом,
3 ст. ложки з верхом цукру,
1 ст. ложка 70% оцту.
1 л. маринаду достатньо для 3-х літрової банки з капустою.При подачі на стіл заправте капусту рослинним маслом і поріжте свіжу цибулю. Зберігати мариновану капусту в холодильнику. Багато не готуйте, завжди можна приготувати свіжу партію. З'їли і приготували знову.

4. Капуста по-гурійськи
ІНГРЕДІЄНТИ:
● качан білої капусти,
● буряк,
● часник,
● стручок гіркого перцю,
● чорний горошком перець,
● сіль,
● крутий окріп
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Ріжемо капустину шматками разом з качаном, буряк розрізаємо кружечками, чистимо часник, нарізаємо шматочками перець.
2. У глибоку каструлю складаємо шарами: шматки капусти, потім шматки буряка, потім часточки часнику, і шматочки перцю, перець чорний горошком. Так кладемо шар за шаром, щоб самі вінця каструлі, куди ми все це укладемо залишалося ще вільного місця вгору близько 5 см.
3. Кип'ятимо в іншій каструлі воду і кладемо в неї сіль, розсіл повинен вийти трохи солоніший, ніж звичайний суп.
4. Заливаємо гарячим розсолом укладені шари овочів, кладемо гніт у вигляді перевернутої догори дном тарілки і закриваємо кришкою. Через 4-5 днів капуста готова.

5. Капуста з баклажанами
ІНГРЕДІЄНТИ:
баклажани - 1 кг
капуста свіжа - 1 кг
морква - 300 г
часник - 10 зубчиків
перець гострий - за смаком
перець чорний горошком - 10 шт.
сіль - 1,5 ст. л .
оцет 9% - 0,5 склянки (або за смаком)
Сіль і оцет остаточно можна відрегулювати за своїм смаком.
ПРИГОТУВАННЯ:
Спочатку підготуйте баклажани. Для цього потрібно відрізати хвостики, помістити баклажани в каструлю з киплячою водою і варити після закипання 5-7 хвилин, не більше, щоб баклажани НЕ переварились. Зверху можна прикрити тарілкою, щоб баклажани не спливали і всі проварилися однаково. Коли баклажани зваряться, викладіть їх в миску і остудіть. Пока баклажани остигають, свіжу капусту тонко нашаткувати і скласти у велику посудину. Моркву натерти на крупній тертці і додати до капусти.
Гострий перець дрібно нарізати, а часник пропустити через часникодавку. Часник і гострий перець додати до капусти з морквою. Також додати перець горошком. Все ретельно перемішати. Баклажани нарізати кубиками приблизно в 2 см. і додати в миску до інших овочів, додати ще сіль і оцет. Ретельно перемішати. Остаточно відрегулювати під свій смак вміст солі і оцту. Переложіть баклажани з капустою в банки, приберіть в прохолодне місце на зберігання. Банки можна закривати поліетиленовими кришками або закручувати кришками з різьбою. Їсти таку капусту можна вже через тиждень.

Смачного!
Статті до теми:
Три незвичайні рецепти квашеної капусти
Пісні страви: Капуста з чорносливом та лимоном
Капуста – невідомі факти про відомий продукт

Помер директор Рівненського економіко-правового коледжу Степан Добридник

У Рівному пішов з життя Степан Іванович Добридник, багаторічний директор Рівненського економіко-правового фахового коледжу (РЕПФК). Про це з глибоким сумом повідомили на офіційній сторінці навчального закладу.
переглядів: 224
Церковний календар на травень 2025: що відзначатимуть віряни ПЦУ

Травень 2025 року для Православної Церкви України буде насичений важливими духовними подіями, спогадами про святих угодників Божих та знаковими датами церковної історії. Про це повідомляє прес-служба ПЦУ.
переглядів: 176
Що зірки пророкують у травні 2025: гороскоп для кожного знака зодіаку

Щомісячний гороскоп – травень 2025 року. Овнів чекає місяць викликів та нових можливостей, тоді як для Раків це буде період роздумів та внутрішніх змін. Яким буде для вас цей місяць?
переглядів: 255
У Рівному медики успішно реанімували чоловіка

29 квітня о 23:16 на лінію «103» надійшов терміновий виклик від мешканки Рівного. Жінка повідомила, що її 63-річний чоловік раптово перестав дихати, а його тіло почало синіти.
переглядів: 359
Які свята відзначають сьогодні в Україні та світі

Сьогодні, 30 квітня, у світі відзначають одразу кілька важливих подій, які мають як екологічне, так і культурне, соціальне та професійне значення.
переглядів: 308