Ми у Facebook
22.11.2015, 16:00

Осінь – не час для депресії

Нарешті настала улюблена пора – осінь, - пора романтичних вечорів, яскравих барв і гарячого чаю після того, як змокли «до нитки».
Ніколи не розуміла тих, хто страждає симптомом «осіння депресія». Кажуть, що вона виникає восени, тому, що не вистачає сонця, холодно на дворі і небо уже не таке яскраво-блакитне. Аякже золоте листя і випромінення тепла людської душі?


А депресія нехай шукає собі інших “клієнтів”!


Можливо хтось скаже, що я мрійниця і легко просто говорити про відсутність депресії, а в житті все зовсім по-іншому. Насправді, усім тяжко доводиться у цьому житті: щодня бігти на роботу і мокнути під холодним осіннім дощем, працювати зранку до ночі і не мати зайвої копійки на розваги, все життя потратити на облаштування будинку і залишитися самотніми в старості, або бути самотніми в душі, не зважаючи на величезну кількість близьких… А ще гірше, втрачати дорогих людей, потрапити на війну, півжиття провести в інтернаті, захворіти тяжким недугом… Таких труднощів безліч, але життя одне!

Завжди задумувалась над питанням «життєвих рамок». Можливо саме ці рамки і стали поштовхом до виникнення поняття «депресія»? Можливо ми занадто себе обмежуємо? Намагаємось бути ідеальними для всіх, діяти за загальноприйнятими принципами… А чому б не бути собою тепер? А ви дозвольте собі виспатися досхочу, хоча б раз прогуляти роботу, пограти в хованки разом з дітьми, розмалювати стіну в квартирі, знайти улюблене заняття і витратити на нього увесь вільний час… Саме з таких подій і складається щасливе життя… Або чому б просто не посміхнутися, йдучи по вулиці, і не важливо, що хтось вважатиме вас дивними, важливо, що ви відчуваєте в цей момент.


Депресія “любить” інтелектуалів


Позбутися так званої депресії легко. Жінкам допомагає зміна іміджу, перестановка квартири, вихід в світ з дорогою подругою, чоловікам – емоційний футбол, риболовля тощо. У такі періоди треба знаходити час на відпочинок, здоровий сон, дозвілля з сім’єю… Варто прийняти теплу ванну з ефірними оліями, вмикати більше світла в квартирі, виходити на вулицю, коли просвічується сонце… А найкраще – іноді бути як діти. Вони заряджають нас енергією, саме вони у будь-якій порі року знаходять щось нове, живе, радісне. У тяжкі і радісні хвилини вони відверті, роблять те, що хочуть тут і тепер… А що заважає нам? Можливо звичайна лінь? Лінь щось змінити зараз і постійно відкладати все на завтра, лінь вийти з сірого будинку і побачити чарівну осінь, або зробити сірий будинок по-справжньому яскравим і живим… Нам простіше шукати причини в «осінній депресії», жаліти себе і страждати від тяжкого життя, або заздрити тим, хто радіє йому.
А можливо заважає гордість? Небажання пробачати, спускатися з надуманого небосхилу, чи можливо байдужість? Байдужість до тих, хто просить, або до бродячих собак, або до проблем інших людей… Від невміння бачити свої недоліки і виникає хандра, ниття, невдоволення життям.

У таких випадках існують й інші ліки від страшної депресії. Спробуйте сходити в церкву чи інші релігійні місця, відвідати інтернат, побачити десятки хворих в лікарні і ви відразу зрозумієте, що насправді й немає причин зневірюватися, страждати надуманими чи не надуманими проблемами. Навіть у таких місцях люди не думають про депресію. У церкві люди вірять в Бога і знають, що все буде добре, у інтернаті діти вірять що матимуть справжню сім’ю і будуть щасливі, а хворі надіються що швидко одужають і будуть разом з дорогими людьми. Навіть у найскладніші моменти усі знають, що щастя є і на заваді не стане осіння депресія.


Як розпізнати сезонну депресію


А ще зробіть саме цю осінь початком здійснених довгожданих мрій. Розпочніть схуднення, запишіться в спортзал, змініть імідж, зробіть ремонт, зателефонуйте до давніх друзів… Не чекайте наступного дня, тижня, року. Зробіть кожну осінь щасливою. Викиньте з голови поняття депресія і не шукайте у ній причин ваших невдач.

Тай взагалі, як на мене, ніякої осінньої депресії не існує! У кожного є вибір: бути щасливим тепер або чекати кращого моменту, миті, натхнення…Не чекайте сонця на вулиці, сяйте самі – зсередини…





На правах реклами