Ми у Facebook
28.11.2015, 12:00

Що рівнянам потрібно знати про Різдвяний піст

28 листопада (15 листопада за старим стилем) починається Різдвяний піст, який ще називають Пилипів, бо він починається на наступний день після святкування пам’яті святого апостола Пилипа. Що треба знати рівнянам про цей період?
Різдвяний піст установлений для того, що ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою й постом, щоб з чистим серцем, душею й тілом могли благоговійно зустріти Сина, що з’явився у світ Божий й щоб, крім звичайних дарунків і жертв, принести Йому наше чисте серце й бажання слідувати Його навчанню.

Різдвяний піст вважають менш суворим, у порівнянні із Великим передвеликоднім. Яким має бути цей християнський подвиг, розповідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет:

Пісні рецепти на щодень

— Протягом посту християни не вживають у їжу продукти тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. Натомість протягом посту можна вживати продукти рослинного походження: картоплю та вироби з неї, різного роду супи та каші, консервовані та квашені овочі (помідори, огірки, капусту тощо), консервовані салати. Різдвяний піст відноситься до несуворих постів під час нього може вживатися риба та олія. У піст також не потрібно вживати алкогольні напої. На час посту ті, хто перебувають у шлюбі, повинні утриматися від статевих стосунків.
Послаблювати свій піст людині дозволяє ряд обставин: хвороба, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі. Для цього необхідно звернутися за благословенням до священика. Також від посту звільняються вагітні жінки, малі діти та ті, хто з вагомих причин не має можливості сам обирати, чим йому харчуватися, приміром особи, які перебувають у відрядженні.

Почався Різдвяний піст: як правильно постувати? [+ПОРАДИ]

Найчастіше піст сприймається як тимчасове утримання від скоромної їжі, спиртних напоїв, гучних святкувань та забав.

- Та не менш важливо у ці дні отримувати натхнення для творення добра, очищення душі від гріхів та присвячення більшого часу служінню Богу, — навчають священики у проповідях. — А приклад посту та молитви нам дав Ісус Христос.

Раніше Різдвяний піст жінки використовували для прядіння, а чоловіки намагалися заготовити якомога більше дров і жартували з цього приводу: “Як хочеш лози, то в Пилипівку вози”. Пилипівський піст збігається з найкоротшим днем та зимовим сонцестоянням і тому говорять, що в Пилипівку день до обіду.

Вареники на Андрія і на Різдвяний піст





На правах реклами