Що рівнянам потрібно знати про Різдвяний піст
Різдвяний піст вважають менш суворим, у порівнянні із Великим передвеликоднім. Яким має бути цей християнський подвиг, розповідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет:
Пісні рецепти на щодень
— Протягом посту християни не вживають у їжу продукти тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. Натомість протягом посту можна вживати продукти рослинного походження: картоплю та вироби з неї, різного роду супи та каші, консервовані та квашені овочі (помідори, огірки, капусту тощо), консервовані салати. Різдвяний піст відноситься до несуворих постів під час нього може вживатися риба та олія. У піст також не потрібно вживати алкогольні напої. На час посту ті, хто перебувають у шлюбі, повинні утриматися від статевих стосунків.
Послаблювати свій піст людині дозволяє ряд обставин: хвороба, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі. Для цього необхідно звернутися за благословенням до священика. Також від посту звільняються вагітні жінки, малі діти та ті, хто з вагомих причин не має можливості сам обирати, чим йому харчуватися, приміром особи, які перебувають у відрядженні.
Почався Різдвяний піст: як правильно постувати? [+ПОРАДИ]
Найчастіше піст сприймається як тимчасове утримання від скоромної їжі, спиртних напоїв, гучних святкувань та забав.
- Та не менш важливо у ці дні отримувати натхнення для творення добра, очищення душі від гріхів та присвячення більшого часу служінню Богу, — навчають священики у проповідях. — А приклад посту та молитви нам дав Ісус Христос.
Раніше Різдвяний піст жінки використовували для прядіння, а чоловіки намагалися заготовити якомога більше дров і жартували з цього приводу: “Як хочеш лози, то в Пилипівку вози”. Пилипівський піст збігається з найкоротшим днем та зимовим сонцестоянням і тому говорять, що в Пилипівку день до обіду.
Вареники на Андрія і на Різдвяний піст

Патріарх Київський і Всієї Руси України Філарет, Різдво, новини Рівного, Різдвяний піст, піст
Як приготувати ідеальну глазур для паски: з маршмелоу, згущенкою або маренгою

Три смачні та незвичайні рецепти глазурі для паски — з маршмелоу, згущеним молоком та на основі швейцарської меренги.
переглядів: 14
Як мінімізувати ризики стейкінгу?

Стейкінг дає змогу власникам певних криптовалют активно брати участь у блокчейн-мережах. Користувачам це вигідно. Насамперед через заробіток винагород і підтримку проєктів, які їм потрібні. Та й загалом стейкінг доступний завдяки відносно простим алгоритмам. Але тут потрібно враховувати можливі ризики та знати, як їх уникнути чи мінімізувати.
переглядів: 52
До програми «Доступні ліки» включили нові препарати

Це лікарські засоби для вагітних та онкохворих.
переглядів: 138
Тату на пальцях — головний тренд 2025 року за версією Barb

У 2025 році трендом стануть маленькі татуювання на пальцях — символічні, стильні й мінімалістичні. Експерти Barb.ua розповідають, чому цей тренд набирає популярності та як обрати ідеальне тату.
переглядів: 60
Як зберегти свіжість хліба надовго

Свіжоспечений хліб із рум’яною скоринкою та ніжною, м’якою м’якушкою — справжня гастрономічна розкіш. Білий, житній чи зерновий — кожен має своїх поціновувачів. Та скільки разів ми стикалися з розчаруванням, коли вже наступного дня хліб ставав твердим і сухим?
переглядів: 492