Ми у Facebook
16.02.2016, 09:40

Рівнянам - про сплату податків з пенсії

Пенсія чи щомісячне довічне грошове утримання включається у місячний дохід платника податків, якщо їхній розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня.
І податок на дохід стягується з перевищення. Також у дохід включається пенсія з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Як реформуватимуть пенсійну систему держави у 2016 році
[url][/url]

Ставка податку на дохід фізичних осіб становить 15 відс. бази оподаткування щодо перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом (п. 167.4 ст. 167 ПКУ).

Коли пенсіонерам в Україні жилося найкраще (інфографіка)Коли пенсіонерам в Україні жилося найкраще (інфографіка)


З 1 січня 2016 року розмір мінімальної заробітної плати для працездатних осіб становить 1378 грн. на місяць.

Таким чином, починаючи з 1 січня 2016 року, при виплаті пенсій у розмірі, що перевищує 4134 грн. (розмір мінімальної заробітної плати 1378 грн.х 3), утримується податок на доходи фізичних осіб із загальної суми перевищення за ставкою 15 відсотків.





На правах реклами