Ми у Facebook
02.03.2016, 16:20

Замість Бульби-Боровця у Рівному хочуть встановити пам'ятник невідомо кому

Тарас Бульба-Боровець

Про це заявив журналіст з Волині, редактор сайту «Поліська Січ», автор книги «Засновник УПА (1941-1943). Непрочитані сторінки життєпису Тарсаса Бульби-Боровця» Іван Ольховський.
Іван Ольховський звернувся до голови Рівненської облради Володимира Ковальчука з проханням припинити усі роботи з виготовлення і встановлення до 75-річчя утворення УПА «Поліська Січ» пам’ятника засновнику УПА Тарасові Бульбі-Боровцю Рівному. Адже, за його словами, представлена у проекті пам'ятника скульпутра "не схожа на Бульбу-Боровця - довготелесого (під два метри) худорлявого, трохи незграбного чоловіка, якого повстанці називали Батьком, а окремі побратими по боротьбі - Дон Кіхотом".

Рівнянка засмучена проектом пам'ятника Героям Небесної сотні

Ольховський переконаний, що автор проекту запропонував зображення середньостатистичного повстанського командира-красунчика у парадній формі УПА, скоріше всього, під проводом ОУН Степана Бандери, до якої Бульба-Боровець був опонентом.

У запропонованій для встановлення у Рівному скульптурі, каже п. Ольховський, "плечі завужені, вузька талія потовщена, тазова частина тіла завужена і передана дещо кокетливо. Характерні для Бульби-Боровця риси обличчя (великий рот, довгий з потовщенням на кінці ніс, великі вуха, довга шия) у проекті пам’ятника зведені до правильних форм, не кажучи про тонші характерні риси і деталі".

Рівному пропонують альтернативний пам'ятник Небесній Сотні

Ольховський закликає не повторити помилку колишнього голови Рівненської облдержадміністрації Василя Червонія, який встановив у Березному пам’ятник Бульбі-Боровцю у вигляді радянського комісара.

Журналіст просить зібрані на пам'ятник кошти краще спрямувати на зйомки документального фільму про отамана Тараса Бульбу-Боровця, до чого, за його словами, готові хоч зараз підключитися відомі кінорежисери, які, до речі, звернулися за підтримкою у реалізації цього задуму до Рівненської облдержадміністрації. І закликає зачекати зі встановленням пам'ятника Бульбі-Боровцю, доки його не зможуть відтворити максимально наближеним до оригіналу.


Тарас Бульба-Боровець


Макет пам'ятника, який хочуть встановити у Рівному






На правах реклами