Секрети випікання смачної паски + РЕЦЕПТИ ПАСОК
– Температура рідини для розведення дріжджів не повинна перевищувати 35 градусів.
– Співвідношення сухих і пресованих (звичайних) дріжджів становить 1:4.
– Щоб паски не прихопило, зверху прикрийте їх пергаментним папером.
– Готові паски ще теплими змащуйте розведеним у воді цукром і прикрашайте посипкою, тоді вони матимуть блискучий вигляд.
БІЛЬШЕ СЕКРЕТІВ ВИПІКАННЯ ПАСКИ
![](https://ogo.ua/images/articles/1/big/1461746241.jpeg)
Крім дотримання рекомендацій з приготування паски, важливо знати і хороший рецепт. Кілька саме таких пропонуємо і ми:
"Паска мамина" від Галини Цуканової
На 1 кг борошна вищого ґатунку: 10 жовтків (бажано домашніх яєць), 2 склянки молока, 80 г свіжих дріжджів, 150 г вершкового масла чи вершкового маргарину, 150 г дрібного цукру-піску або цукрової пудри, 100 г родзинок (краще темних) та 100 г кураги, 0,5 чайної ложки солі, цедра 1 лимона, 1 пачка ванільного цукру чи ванілін на кінчику ножа.
Дріжджі розведіть у теплому молоці, додайте чайну ложку цукру, розмішайте, посипте зверху невеликою кількістю борошна і залишіть на деякий час. Розчин повинен підрости принаймні втричі. Просійте борошно. У заглибину влийте розчин, решту молока, розтерті з цукром жовтки, сіль, ванілін, цедру. Місити треба ретельно і не менше півгодини — від цього залежить якість паски. Під кінець додайте розтоплене масло чи маргарин, а також промиті у гарячій воді, підсушені й обсипані борошном родзинки. Після того, як тісто почне відставати від рук і виступатимуть пухирці, посуд з тістом прикрийте рушником і поставте в тепле місце, щоб підросло. Накладайте у змащені жиром невеликі форми на третину висоти, а коли тісто підросте до 3/4 форми, змастіть його жовтком і поставте у нагріту духовку.
Випікайте паски при середній температурі не менше 40 хвилин. Ще гарячими посипте цукровою пудрою з ваніліном чи полийте помадкою, приготованою зі 150 г цукрової пудри, 2-3 столових ложок води чи яєчних білків з обов’язковим додаванням кількох крапель лимонного соку. Прикрасьте паски кольоровою посипкою.
БІЛЬШЕ ВЕЛИКОДНІХ РЕЦЕПТІВ ВІД ПАНІ ГАЛІ
![](https://ogo.ua/images/articles/1/big/1461746346.jpg)
Унікальні рецепти пасок пропонує і кухарка з Гощанського району Леся Садовнік:
Паска “Великодня”
1 кг борошна, 0,5 л молока, 100 г дріжджів, 200 г вершкового масла, 2-3 ст. ложки олії, 10 жовтків, 0,5 чайної ложки солі, сік лимонний, цедра, 200 г цукру, 50 г спирту (горілки), 100 г родзинок, 20 г ванільного цукру.
Дріжджі розвести у теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і 3 столовими ложками борошна. Дати цій суміші трохи постояти, потім влити її у посуд з борошном, додати розтерті з цукром жовтки, посолити і ретельно замісити. Місити до появи пухирців у тісті і тоді влити розтоплене масло і знову добре перемісити, щоб тісто увібрало жир, і додати промиті родзинки, цедру, олію, спирт. Вимісивши, накрити і поставити, щоб підійшло. Коли тісто збільшиться в об’ємі удвічі, ставимо його у форми, прикрашаємо прикрасами з прісного тіста, і залишаємо його на 30-40 хвилин, щоб підійшло. Після цього змазуємо тісто яйцем і ставимо у гарячу духовку (200 градусів) на 45 хвилин. Готовий виріб змащується цукровим сиропом або поливою і прикрашається різнокольоровими посипками.
БІЛЬШЕ РЕЦЕПТІВ ВІД ПАНІ ЛЕСІ
Не менш смачноою буде і СИРНА ПАСКА БЕЗ ВИПІЧКИ.
![](https://ogo.ua/images/articles/1/big/1461746545.jpg)
Гарних свят і вдалої паски!
![](/images/bnr/happy-650-90.jpg)
Нацвідбір на Євробачення 2025: де дивитися та як голосувати
![](/images/articles/2/small/1738843697.jpg)
Вже цієї суботи, 8 лютого, ми дізнаємося ім’я українського представника на Євробаченні-2025! Цьогоріч Національний відбір обіцяє бути особливо яскравим та незабутнім.
переглядів: 158
Скорботний ранок у Рівному: до міста прибуде кортеж місії "На Щиті"
![](/images/articles/2/small/1738905837.jpg)
Сьогодні, 8 лютого, орієнтовно о 8:00 ранку, до Рівного прибуде траурний кортеж гуманітарної місії "На Щиті" з тілом загиблого Героя.
переглядів: 361
Гороскоп на п'ятницю, 7 лютого: час для сміливих кроків
![](/images/articles/2/small/1738905202.jpg)
Якщо останнім часом вам здається, що все відбувається занадто швидко, і вам здається, що ви ледве встигаєте – ласкаво просимо в енергетику 7 лютого 2025 року.
переглядів: 341
У Квасилові відкриють меморіальну дошку Герою Сергію Гамулі
![](/images/articles/2/small/1738836746.jpg)
Завтра, 2 лютого, о 8:50 на фасаді Квасилівського ліцею відбудеться зворушлива церемонія відкриття меморіальної дошки на честь загиблого Героя Сергія Гамули.
переглядів: 333
Гощанська громада презентувала елементи нематеріальної культури
![](/images/articles/2/small/1738834901.jpg)
У Рівненській області триває активна робота зі збереження нематеріальної культурної спадщини. Перша в цьому році зустріч у лабораторії "Жива спадщина" стала свідченням того, що наші традиції не зникають, а навпаки, набувають нового життя.
переглядів: 311