Ми у Facebook
18.06.2016, 16:00

Свято Трійці: як рівнянам прикрасити домівку згідно з українськими традиціями

Фото: 2016rik.pp.ua.

19 червня 2016 року християни Східного обряду відзначають одне із найбільших релігійних свят року – П`ятидесятниця або Зіслання Святого Духу. В народі його ще називають Свято Трійці. В традиціях українського народу в цей день прийнято прикрашати власні домівки.
Свято Трійці відзначають на 50 день після Великодня. У цей день на апостолів зійшов Святий Дух і вони отримали дар розмовляти різними мовами і проповідувати християнську віру серед інших народів. Саме тому цей день вважають Днем народження церкви Христової, адже завдяки дару проповіді вчення Христа почало розповсюджуватися по всьому світу.

Фото: dt.ua.
Фото: dt.ua.


Однак, це свято має й більш пізню, язичницьку традицію, яка пов`язана із святкуванням Зелених свят і яка тісно переплелася із традицією християнською. Саме древні, праслов`янські звичаї наших предків принесли у життя сучасних українців традицію прикрашати своє житло.

фото: about-ukraine.com.
фото: about-ukraine.com.


У різних куточках України сучасні українці, так само як і їх пращури, прихорошують свої домівки. Усталено за оздобу слугує молоде, повне природньої первозданної сили, гілля дерев. Найчастіше це гілки дубу або клену, якими оздоблюють вікна та двері хат. Також гілками прикрашають і стайні, клуні та пасіки. У давні часи – це було не лише прикрасою, а й оберегом проти негараздів та хвороб. Також прикрашається і сама оселя: у кімнатах розкидають духмяне зілля, найчастіше це лепеха або інші літні пахучі трави.

Фото: 2016rik.pp.ua.
Фото: 2016rik.pp.ua.


Прикрашання домівок на Свято Трійці – це яскравий приклад того, як у свідомості людей тісно переплелися язичницькі та християнські звичаї, минуле та сьогодення.

Також читайте:


Свято Трійці: стародавні звичаї та сучасні святкування


СМС-привітання з Трійцею

Значення свята Трійці: слово священика [БЛОГИ]

Трійця — трьома святами багата


По скільки продають лепеху на рівненських ринках





На правах реклами