Ми у Facebook
07.07.2016, 16:20

На Рівненщині на місці майстерні часів трипільської культури зробили автостоянку (ВІДЕО)

І знищили частину стародавніх знахідок поблизу чоловічого монастиря. Просто зчесали бульдозерами шар ґрунту.
На місці трипільської майстерні — автостоянка. Скандал за участю монахів спалахнув у селі Межиріч Острозького району на Рівненщині. Там поряд з чоловічим монастирем знищили частину стародавніх знахідок. Шар грунту над унікальною трипільською майстернею просто зчесали бульдозерами. Чи вдасться врятувати надбання і хто відповість за таке ставлення до них — з’ясовували наші кореспонденти.


- Це от заготовка кремнієвого серпа. От е однак, яку виготовляли отут, у кремнієвій майстерні,
- археолог Олександр Позіховський демонструє розкопані знахідки трипільської доби. Усі знайшли на глибині до метра на невеликій ділянці поряд з монастирем. Відкопане вразило навіть досвідчених дослідників.

Реакція користувачів соцмереж Рівного на моркву "Слава Україні"



Олександр Позіховський, археолог:


- Унікальність цього об’єкту полягає в тому, що до сьогоднішнього часу на Волині за багато десятків років розкопок не було знайдено такої великої кількості знарядь праці, заготовок різноманітних, відходів кремнієвого виробництва та кераміки, яка б була скупчена на невеликій ділянці.

Шар поряд з місцем розкопок нещодавно зняли бульдозером і засипали піском. У знищенні частини культурної пам’ятки, а нею оголошена навіть прилегла територія монастиря 17 століття, Микола Бендюк звинувачує монахів, які в охоронній зоні вирішили збудувати автомобільну стоянку.

Прикордонники відділу "Рівне" затримали малолітніх помічників контрабандистів

Микола Бендюк, художник-реставратор Державного історико-культурного заповідника м. Острога:

- Усі землі — пам’ятка археології. Копати тут заборонено будь-що без дозволу археологів. Але монахи вирішили, що їм можна це зробити. Вони зігнали бульдозер, здерли верхній культурний шар, понавозили піску та планували тут швидко зробити стоянку.

Журналіст вирішив з’ясувати, чому панотці знехтували культурною спадщиною. Ідуть у монастир:

- Ми можемо з кимось, настоятелем поговорити? [/i]

Монах:

[i]-Чекайте!!!
- і зник за ворітьми))

Однак до знімальної групи ніхто так і не вийшов. Натомість у сільській раді запевняють, що вони не мають документів про охоронну зону в місці, де виявили трипільські знахідки, тому і дозволили будівництво.

Микола Губернюк, Межиріцький сільський голова:


- На жаль, ні в генеральному плані села 1979 року, ні в інших документів сільської ради, не надана документація, де чисто охоронна зона цієї ділянки пам’ятки архітектури монастиря. У нас немає паспорта, нічого не надавали.

Через протести дослідників будівництво зупинили. Щоб зберегти рештки трипільської доби, вони попросили обласне управління культури заборонити будь-які роботи поряд з монастирем. Водночас поскаржилися і правоохоронцям, аби встановили, яку відповідальність мають понести ченці.



Джерело - телеканал "Україна"





На правах реклами