Ми у Facebook
20.10.2016, 19:30

До якого віку діти повинні спати вдень

Джерело фото: www.matrasmall.com.ua

Усі ми добре знаємо, що денний сон корисний не тільки для дітей, а й для дорослих. Але чи варто змушувати дитину спати вдень, якщо вона не хоче? Чи принесе це користь вам обом? І до якого віку в дитячий режим повинен бути включений денний сон?
Напевно вам не раз доводилося чути від старшого покоління, що діти повинні спати вдень хоча б до школи, адже так вони будуть здоровими та активними. Можливо таке припущення близьке для деяких дітей і вони люблять поніжитися в ліжечку і вдень, і вночі. Але, у будь-якому випадку слід пам'ятати, що кожна дитина - індивідуальна, зі своїм характером, рівнем активності, режимом, а тому визначити до якого віку дитина повинна лягати на денний сон - просто неможливо.

Усе, що можуть батьки - орієнтуватися, чи достатньо спить дитина, відповідно до загальних показників необхідної добової кількості сну для кожного віку:

від народження до тримісячного віку – від 16 до 20 годин;
від 3-х до 6-ти місяців – близько 15 годин на добу;
від півроку до року і трохи старше – близько 13 годин;
до двох років добовий сон становить приблизно 12:00;
після 4 років – близько 11:00;
до шестирічного віку сон становить приблизно 9-10 годин;
після 12 років досить 8-9 годин на добу.

Крім цих показників, варто звертати увагу і на поведінку дитини. Якщо малюк не спить вдень, а потім капризує увесь вечір, істерить, засинає де попало і коли попало, тоді краще все-таки створити режим, який буде включати денний сон. А от коли ваша дитина зранку спить довше навіть у 2 роки, вдень не спить зовсім, а ввечері лягає о 21:00 і при цьому нормально почувається - не змушуйте її спати вдень. Своїми вмовляннями, криками ви звісно змусите своє чадо дотриматися режиму, але чи корисним тоді буде такий сон?

Ось що пишуть на форумах мами щодо денного сну:

Ліда: "А ми взагалі спати не любимо, зайчик - енерджайзер весь день. Вже після року перестали спатки вдень, а ввечері в 20.00 просто відрубувалися."

Олюня: "То все залежить коли дитина встає зранку :) Бо моя Настуся якщо встане щоб провести братика в садочок, то й лягає в обід спатки. А як не пробудиться, то спить до 9-10. Ну то потім її хіба в 5 ложити спати. А я й сенсу не бачу. Тому в такі дні і не ложу вже її на обід."

Марина: "А я донечку вкладаю спати на обідній сон, так би мовити, силою (ні, не б'ю, а просто лежу коло неї зо 30 хв і можу насварити, коли бушує). Бо якщо не вложу, то після 6 год можна нервовий зрив отримати від постійних стогонів. А як поспить, то такий ангелочок. Але думаю що ще трішки і ми вдень перестанемо спатки, щоб не мучити ні дитину, ні себе."

Софія: "Син перестав коли пішов до школи, а дочка приходила зі школи і лягала спати десь до 8 років."

Лесюня: "Нам 4 роки і 6 місяців і ми не спимо вдень від 2-х років. Але це не заважає малечі цілими днями гасати як дзига."

Статті до теми:

Чому корисно спати вдень

ТОП-6 продуктів, що можуть заважати спати

Чим корисний сон з домашніми улюбленцями





На правах реклами