Ми у Facebook
06.04.2017, 18:30

Дача.Сад.Город. Чи можна працювати в городі на Благовіщення та Благовісник

Наближається велике християнське свято Воскресіння Господнього, а ви ще не встигли зробити термінові справи на своїй земельній ділянці. Коли варто, а коли не годиться сіяти та садити цього тижня, розповімо у матеріалі.
Здавна існує народна прикмета: на Благовіщення (7 квітня) ніхто нічого не робить - навіть пташки гніздечка не в'ють. А на другий день після свята Благовіщення звершується пам'ять - «собор», власне, молитовне зібрання на честь архангела Гавриїла, який приніс Діві Марії звістку про народження від Неї Спасителя світу.
В народі це свято називають Благовісник. Воно припадає на 8 квітня.
Чимало рівнян запитують про те, чи можна працювати на городі цього дня, адже вже розпочато сезон польових робіт.



- Благовіщення - це велике свято, а Собор Архангела Гавриїла - це присвяток. Тому на городі можна працювати, але не з самого ранку. Можете починати працю з годин 11-12, - розповів клірик Свято-Покровського кафедрального собору, прот. Микола Капітула.

Страсна п’ятниця – що робити в цей день

Важливо у передвеликодній тиждень пам'ятати про таке природне явище, яке в народі часто надивають "жидівські кучки". У природі це не що інше, як сірі хмари, передвісники тимчасового похолодання, вітру, декількох похмурих і дощових днів поспіль.

Ця специфічна народна прикмета, яку ще пам`ятають у Галичині, на Поліссі та Волині, пов’язана зі спостереженнями простих українців за іудейськими релігійними святами і традиціями ("Кучок" (Суккот), Песах та інші). Люди поспішали викопати картоплю, зібрати весь врожай і прибрати город до Другої Пречистої і до Покрови, поки не почався період осінніх дощів, «доки не почались жидівські кучки».
Давно люди вірили, що погода псується, бо іудеї у ці дні святкують цілий тиждень і збираються «у кучки» у шалашах і «щось там чаклують на дощ».



Простим людям іншої віри було дивно, чому у тих шалашах і наметах обов’язково мають бути діри, чому іудеї ллють воду на жертовник і чому так радіють першим краплям дощу й підставляють під них свої голови…

До речі, церковнослов’янською мовою оці старозаповітні «шалаші» називаються «кущі». А суцільного навісу в тих шалашах часто не було - бо не було у тих краях дощів, щоб від них ховатися...

Дача. Сад. Город. Посівний календар на квітень 2017

«Єврейськими кучками» називають і весняний період за 2-3 дні до Страсного тижня у християн, що збігається за часом з Іудейською Пасхою (Песахом). Песах починається на 15-й день місяця нісана й припадає на перший повний місяць після весняного рівнодення. У 2017 році Песах і Повня 11 квітня - і відповідно період похолодання і дощів.

Як обрати насіння для багатого урожаю?

Зміну погоди під час великих іудейських свят, які припадають на Повню, синоптики пояснюють по-своєму: під час повного місяця росте атмосферний тиск, який приносить у середні широти холодне повітря, а з ним - вітер та дощі.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ