Ми у Facebook
18.04.2017, 21:15

Рання капуста: урожайні сорти та особливості вирощування

Після зимових холодів все більше хочеться свіжих овочів, зелені та фруктів.
І мова йде не про магазинні, які незрозуміло на яких добривах дозрівали, а домашні, вирощені власноруч.
Який сорт капусти обрати та як доглянути за рослиною, щоб був рясний урожай:

Сорт: Козачок F1



Цей гібрид дуже рано дозріває. Знадобиться всього 95 днів, щоб отримати ніжно-кремові в розрізі качани до 1,5 кг. Сорт досить холодостійкий, а при температурі вище 25С ріст рослин сповільнюється.

Сорт: Трансфер F1




Дозріває трохи довше, ніж попередній сорт, і відмінно підходить для приготування салатів. Але особливо цю капусту цінують за підвищену стійкість до розтріскування.

Сорт: Подарунок



Цей середньоранній сорт багатий вітаміном С, а вага качана досягає 4,5 кг. Підходить для квашення.

Сорт: Червнева



Дуже смачний сорт, качани виростають до 2 кг. Переваги – холодостійкість. Ця капуста витримує повторні заморозки до -5 С, однак мінус сорту в тому, що він не любить надлишку вологи. Це може призвести до розтріскування качана.

Сорт: Этма F1



Це сама рання капуста, яка розвивається за 45-55 днів після посіву насіння. Стійкий гібрид з качаном до 1,5 кг.
Популярні сорти цвітної капусти

Правила вирощування білоголової капусти

Ранню капусту можна вирощувати як розсадним способом, так і безрозсадним. У першому випадку важливо стежити за температурним режимом. А ще треба врахувати, що капуста любить вологу.

Дача. Сад. Город. Як розрахувати дату посіву насіння на розсаду

Грунт необхідно підготувати ще влітку або восени, перекопавши його і удобривши. Це робити треба в суху погоду. Також варто врахувати, що на кислому грунті капуста може захворіти, тому перед перекопуванням землю вапнують.



І ще один важливий момент – підживлення мінеральними добривами (сечовина, сірчанокислий калій, подвійний суперфосфат) та органічні (гній з деревною золою).

Добрими попередниками для капусти є морква, сидерати, цибуля, картопля, огірки, бобові, зернові. Поганими – томати, буряк, редис, ріпа, редька.

Для вирощування розсади білокачанної капусти підійде теплиця або утеплений балкон. Сіяти насіння потрібно при кімнатній температурі, а при появі сходів її треба знижувати до 6-9°С на 4-7 днів, інакше паростки сильно витягнуться.

Дача. Сад. Город. Вирощуємо пекінську капусту власноруч

Як тільки з’явиться перший справжній листочок, знову підвищують температуру приблизно до 16°С. Також не забувайте провітрювати розсаду, але при цьому бережіть її від протягів. Щоб попередити захворювання сіянців, їх потрібно раз на тиждень поливати слабким розчином марганцівки.



Через 1,5-2 тижні сіянці розсаджують в окремі горщики, полив їх за годину до пересадки. Також потрібно вкоротити корінь на 1/3.
Капусту дорощують до появи у розсади 5-7 листочків. Висота рослини при цьому становить 15-20 см.

Потім настає наступний етап – посадка розсади ранньої капусти у відкритий грунт. Строки при цьому варіюються: від середини квітня до початку травня.

Погода повинна бути похмурою. Загущати посадку не треба, капусті повинно бути вільно. Оптимально – 70х30 см. Рослини потрібно відразу полити. Далі догляд полягає в поливах, підживленні, прополюванні, розпушуванні та боротьбі з шкідниками і хворобами.

Перевірені народні прикмети для формування посівного календаря

При вирощуванні капусти безрозсадним способом капусту висівають прямо в грунт (глибина – до 3 см), але для цього повинні бути сприятливі умови: сильні опади, відповідна температура повітря.



Якщо є ризик поворотних заморозків, порятунком стане плівка, якою можна вкривати сіянці на ніч. Сходи в подальшому потрібно прорідити. А основний догляд такий же, як і при розсадному способі.

За матеріалами grabelki.com.ua





На правах реклами