Ми у Facebook
12.05.2017, 21:15

Дача.Сад.Город. Рятуємо овочі від весняних заморозків

Квітень-травень 2017-го не радує господарів хорошою погодою. Похолодання затягнулося і перші сходження на городі потерпають від морозного повітря.

Основні і доступні методи протидії заморозків:

-Димлення
-Дощування
-Укривання
-Затримка терміну цвітіння

Димлення
ефективно тільки в безвітряну погоду і при заморозках не нижче -3 ° C. Заздалегідь на території городу заготовлюються купи певного складу з частотою одна на 10 метрів квадратних. Знизу лягають сухі матеріали у вигляді дров і хмизу, а зверху навалюються тирса, солома, гній, торішнє листя, загалом, підійдуть всі тліючі матеріали. Купа ущільнюється, а зверху насипається 2-3 сантиметровий шар землі. Димові купи, розраховані на 15 годин димлення, повинні бути 15 метра шириною і 1 метр заввишки, з отвором угорі для виходу диму і отвором з підвітряного боку для запалювання. Розташовують димові купи на міжряддях, далеко від дерев, щоб уникнути опіків. Димлення починають при температурі +15 ° C і закінчують після сходу сонця.

Коли у Рівному потепліє

Такий метод як дощування застосовується теж при короткочасних заморозках. Вода при охолодженні і замерзанні виділяє теплову енергію. Так 1 кубічний метр води при охолодженні на 1° C виділяє 12 кВт тепла, а при замерзанні - 9 кВт. Для збереження рослин потрібно рясно полити грунт ввечері, перед заморознем. Над присадибною ділянкою з вологим грунтом при зниженні температури відбувається конденсація з виділенням тепла і город в такому теплому хмарі сміливо може зустріти короткочасний мороз до - 4 ° C.

Дача.Сад.Город. Боремося з хворобами абрикоса

Укривання напевно найефективніший метод але, на жаль, не підходить для великих дерев. Для укривання використовують мішковину, рогожу, папір, поліетиленову плівку. Кращим у світі укривним агроволокном вважається лутрасіл. Багато рослин, наприклад картоплю, можна просто підгорнути «з головою». Розсаду помідор, перцю і квітів збереже під собою скляна банка. Вкриваючи рослину необхідно пам'ятати про його потреби в сонячному світлі, і якщо матеріали, якими вкривають, світлонепроникні, то вдень їх потрібно знімати.

Догляд за трояндами навесні: обрізка та підживлення

Затримати терміни цвітіння і формування плодів можна за допомогою літньої обрізки дерев і чагарників. Ця процедура сприяє появі молодих пагонів, на яких бруньки прокидаються в більш пізній термін, після загрози заморозків. Такого ж ефекту можна досягти при білінні стовбурів вапняним молоком: 10 л води, 2 кг негашеного вапна, 400 г мідного купоросу (розведеного у невеликій кількості води), 100 г господарського мила, 2 л сироватки або молока. Розчин доводимо до консистенції густої сметани шляхом додавання глини. Вапняне молоко відбиває сонячне світло від стовбурів рослин, не даючи їм нагрітися.



Таким чином, вчасно передбачивши загрозу весняних заморозків і прийнявши всі можливі заходи захисту, кожен господар зможе запобігти втратам.





На правах реклами