Ми у Facebook
28.06.2017, 11:00

Рівнянам: цікаві факти про Конституцію України, які ви могли не знати

Завтра, 28 червня, День Конституції України. ОГО підбрало цікаві факти про головний документ України. І не тільки
Як відомо, першу у світі конституцію сучасного вигляду написав українець Пилип Орлик у 1710-ому році. У день свого обрання гетьманом він представив козацькій раді "Пакти і Конституції прав та вольностей Війська Запорізького", по-суті - договір між новообраним гетьманом, козаками та всім українським народом.

22 факти про Україну: першу Конституцію у світі написав... українець

Конституцію Незалежної України прийняли саме 28 червня 1996 року, о 9 годині 18 хвилин. Це сталося після 24-годинної сесії Верховної Ради 2-го скликання. Цікаво, що багато рівнян не знає, коли саме прийняли Конституцію в Україні.

Україна мала безпосередній стосунок до Конституції Польщі. Буквально за сотню кілометрів від Рівного, в селі Великі Дедеркали нинішнього Шумського району на Тернопільщині, народився Гуго Колонтай — один із авторів польської конституції 1791 року, яка є першою реально діючою європейською конституцією (і другою в світі після Конституції США). До слова, центральна вулиця Рівного, нинішня Соборна, свого часу була названа на честь польського дня конституції — 3 травня. Життєвий шлях і спадщину Гуго Колонтая грунтовно дослідив рівненський письменник і науковець Петро Кралюк, проректор Національного університету “Острозька академія”.

День Конституції 28 червня: 5 цікавих фактів

Цікаво, що Конституція України 1937 року містила спеціальний розділ “Органи державного управління Молдавської Автономної РСР”. Ця автономія в складі України існувала з 1924 до 1940 року. Включала лівобережну частину сучасної Молдови (Придністров'я) і частину сучасної України.

Не всі країни мають конституцію. У Великобританії немає конституції як такої. Не існує навіть точного переліку документів, які б належали до британської конституції. Конституція Великобританії — це ціла сукупність законів, прецедентів і конституційних звичаїв.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами