Великодній кошик: що нести на освячення до храму [+ПОРАДИ]
Пасхальний обрядовий хліб
Паска - символізує тіло Христа і повноту життя.
Освяченою паскою дотулялись до худоби, іноді давали скуштувати свяченого.
Перед великодньою трапезою господар надрізав освячену паску із трьох боків на честь Бога-Отця, Бога-Сина і Бога-Духа Святого, тоді вже розділяв на шматки, які роздавав членам сім'ї.
Великодні яйця
Традиційно крашанки найперше були червоного кольору, що пов'язують із легендою про Марію Магдалину, яка прийшла до римського імператора Тіберія із червоною крашанкою, щоб сповістити про Воскресіння Христове.
М'ясні страви
М'ясні ж страви відсилають до старозавітної Пасхи: на це свято їли жертовне ягня на згадку про те, як Господь звелів заколоти ягня і кров'ю помастити одвірки, щоб Ангел гніву Господнього оминув оселі обраного народу.
Ягня - це праобраз Ісуса Христа, який своєю кров'ю врятував всіх людей від влади смерті.
Молочні продукти
Сир та масло символізувало жертовність та ніжність Бога, до якого потрібно стреміти, як дитина до материного молока.
Хрін
Корінець хрону, який особливо поширений на західній Україні, за словами єпископа Євстратія, відсилає до Старого Завіту. Під час Пасхи євреї повинні були їсти страви із гіркими приправами, щоб згадувати про гіркоту рабства у Єгипті.
До того ж хрін символізує міцність та незламність людського духу після прийняття таїнства Сповіді.
Сіль
Сіль святили обов'язково. Вона символізує якість зв'язку між Богом та людьми, яким потрібно берегти чистоту серця, щоб наслідувати Христа.
До того ж її вважали оберегом. Адже і в хату приходили із хлібом-сіллю, і в дорогу брали з собою дрібку солі.
Вічнозелена рослина
Обов'язково прикрашали кошик вічнозеленою рослиною. На центральні Україні, а також на Стрийщині, - переважно барвінком. На Львівщині та Бойківщині - самшитом.
Подекуди ще клали в кошик мак, який використовували на Різдво при приготуванні куті. На центральній Україні ще святили просо, пиріжки з капустою, печінкою, яблуками.
Найбільш правильним буде взяти до церкви великодні символи - писанки, паска і сіль (вважається, що потім така сіль буде освячувати всю їжу), а також свічки (можна купити їх вже в церкві, там же і запалити).
Важливо пам’ятати — нічого освяченого не можна викидати. З’їжте самі, поділіться з рідними, роздайте нужденним.

споживач, Великдень, великодні кошик, паска, хрін, сіль, крашанки, писанки, що покласти у кошик, свячені продукти
Як позбутися ведмедки на городі: ефективні методи боротьби навесні

Дуже важливо почати боротьбу з ведмедкою вчасно (в кінці квітня – травні) до початку появи молодих особин шкідника.
переглядів: 511
Як приготувати мед із кульбаб: найсмачніший рецепт

Кульбабовий мед — це справжній скарб весни. Він має приємний золотистий колір, ніжний аромат та корисні властивості.
переглядів: 1019
Як рівненський бізнес використовує повітряно-бульбашкову плівку: тренди, поради та інновації
У сучасному світі підприємці шукають прості, але ефективні рішення для збереження продукції, оптимізації логістики та зниження витрат. Один із таких способів – використання повітряно бульбашкової плівки. У Рівному цей матеріал активно застосовують як великі компанії, так і дрібні виробники.
переглядів: 110
У Рівному 12 травня проведуть безкоштовні огляди шкіри для профілактики меланоми

Рівненський обласний шкірно-венерологічний диспансер запрошує мешканців та гостей міста на безкоштовні огляди шкіри, які відбудуться у неділю, 12 травня. Акція приурочена до Дня діагностики меланоми та проводиться в рамках європейської програми EUROMELANOMA.
переглядів: 353
В Україні відсьогодні продаватимуть бензин з додаванням спирту: що це означає для водіїв та цін

З 1 травня 2025 року на всіх автозаправних станціях України набувають чинності нові правила щодо складу бензину. Відтепер пальне, що реалізується, обов'язково повинно містити 5% біоетанолу – спирту, отриманого з біологічної сировини.
переглядів: 433