Ми у Facebook
19.04.2018, 15:05

Рада проголосувала за автокефалію української церкви

Фото media.ogo.ua

Нардепи підтримали ініціативу Петра Порошенка.
Нардепи проголосували за постанову щодо звернення президента до вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

За таке рішення проголосувало 268 депутатів.

В Україні можуть заборонити жовтий сигнал світлофора


Як повідомляє прес-служба Президента України, Петро Порошенко переконаний, що надання Томосу про автокефалію Єдиної Української Православної Церкви Вселенським Патріархом зміцнить незалежність нашої держави.

Фото president.gov.ua.
Фото president.gov.ua.


«Довгоочікуваний нами Томос ще більше укріпить релігійну свободу в Україні, укріпить міжконфесійний мир, посилить права і свободи громадян, які будуть, нарешті, єдині і перестануть ділитися на нібито канонічних і нібито неканонічних», - сказав Глава держави під час виступу у Верховній Раді, де закликав народних депутатів підтримати звернення до Вселенського Патріарха про надання Томосу.

«Такий Томос, дорогі мої, зміцнить нашу незалежність. Він видалить рудименти того політичного проекту, який називається «Русским миром» і який придумали, до речі, саме ієрархи РПЦ. То вже потім цю небезпечну для України політичну єресь взяла на озброєння влада Російської Федерації», - також наголосив він.

Цей довгоочікуваний Томос стане не лише торжеством Православ'я, але й актом відновлення глибокої історичної справедливості, також переконаний Петро Порошенко. «Саме із Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри. І вже потім ми поділилися ним з тим Заліссям, де давні київські князі дуже необачно заснували Москву», - зауважив він.

Перед цим, 17 квітня, Петро Порошенко повідомив лідерам парламентських фракцій, що звернеться до вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

Наступного дня у Верховній Раді запропонувлося підтримати звернення Президента до вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

Проект щодо цього зареєстрували спікер Андрій Парубій, його заступники Ірина Геращенко та Оксана Сироїд, Юлія Тимошенко ("Батьківщина"), Артур Герасимов та Ірина Луценко (БПП), Максим Бурбак і Андрій Тетерук ("народний фронт"), Олег Ляшко ("Радикальна партія") й Олег Березюк ("Самопоміч"), а також Степан Івахів (група "Воля народу").

Верховна Рада спростила об’єднання територіальних громад: що отримають від цього люди?

Проект постанови одразу спрямували на розгляд комітету.

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Миколай Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком".

16 червня 2016 року Верховна Рада ухвалила звернення до вселенського патріарха із проханням надати автокефалію Православній церкві в Україні.

Вказуючи на агресію з боку Росії, нардепи просили його визнати нечинним акт від 1686 року і скликати Всеукраїнський об’єднавчий Собор, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав українське православ’я.

Тоді проти цього проголосували 14 депутатів, 11 з яких – від "Опоблоку".

Довідка: Томос (грец. τόμος) — указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Шляхом надання томосу деякої частини «материнської» (кіріархальної) церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія. У томосі використовується урочистіший та повніший підпис, ніж в інших патріарших указах (Вікіпедія).

За повідомленням Яни Міланової, Українська Правда та president.gov.ua.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ