Рецепти смачної випічки на Маковія
Для макової заправки: півтори склянки маку, 2 літри холодної кип`яченої води, півсклянки цукру.
Для коржиків: 5 склянок борошна, 1 яйце, півтори склянки кислого молока (сироватки або води, або ж довільна суміш сметани, кефіру з водою), 1-2 столові ложки цукру, 1 чайна ложка солі, 1 чайна ложка соди.
1. За дві-три години до випікання коржиків приготуйте макову заправку. Промийте й залийте крутим окропом мак. Дайте йому постояти. Зцідіть воду, розітріть мак макогоном (дерев`яною товкачкою), додайте цукор і залийте холодною кип`яченою водою.
2. У борошно всипте сіль, цукор і соду, додайте яйця, влийте кисле молоко (воду), вимішайте тісто, розкачайте, посипаючи борошном, товщиною до 1 см.
3. Покладіть тісто на лист для випікання і ножем зробіть надрізи у вигляді клітинок 5х5 см, потім проколіть кожну клітинку у декількох місцях виделкою. Випікайте 10-15 хвилин.
4. Ще теплий корж розламайте на квадратики, складіть їх на блюдо, щедро полийте солодкою маковою заправкою і подавайте до столу.
Пляцок с маком та медом
На 3 яйця: півсклянки молока, півчайної ложки солі, 1 неповна склянка цукру-піску, 1 пакетик ваніліну або ванільного цукру, півсклянки рафінованої олії або 100 г вершкового масла, 2 склянки борошна вищого сорту, півпачки розпушувача для печива (або 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом чи лимонною кислотою), півсклянки маку, 2 столові ложки рідкого меду.
1. Розітріть яйця з цукром, поки маса не побіліє і не розчиниться цукор. Додайте сіль та ванілін. Поступово долийте молоко кімнатної температури та олію чи розтоплене масло.
2. В іншому посуді змішайте просіяне борошно, розрихлювач і сухий мак.
3. З`єднайте борошно з молочно-яєчною масою, вимішайте. Викладіть тісто у змащену олією і посипану борошном тортівницю або металеве деко.
4. Випікайте у добре розігрітій духовці при температурі 180 градусів 30-35 хвилин. Готовність перевірте зубочисткою чи тонким ножем (при вийманні вони мають бути сухі). 5. Вийміть з духовки. Прямо у формі ще гарячий пляцок полийте тонкою цівкою рідким медом. Дайте вистигнути, наріжте квадратами або ромбами. Зверху посипте тертими волоськими горіхами або прикрасьте ягодами малини та ожини.
Лимонно-макові кексики
1 яйце, 1 склянка борошна, півсклянки молока, півсклянки цукрової пудри, цедра половини великого лимона, 1-2 столові ложки маку, 50 г розтопленого вершкового масла (або 1 столова ложка сметани і 1 столова ложка олії), дрібка солі, 1 чайна ложка розрихлювача для печива.
Яйце збийте з молоком та цукром (вручну або у блендері). Борошно змішайте з розрихлювачем та дрібкою солі. З`єднайте все разом, додайте розтоплене масло, мак і цедру. Все швидко вимішайте до однорідної маси. Наповніть нею силіконові або паперові формочки для кексиків (не до кінця, а на дві третини). Можна використати металеві формочки-«кошики», але їх треба змастити жиром і посипати борошном. Випікайте при температурі 180 градусів 10 хвилин.

Комунальники Рівного стали донорами крові та закликали рівнян долучатися

Працівники комунальних підприємств Рівного вкотре продемонстрували свою громадянську позицію, здавши донорську кров. Цей важливий крок допоможе врятувати життя тих, хто цього найбільше потребує.
переглядів: 93
«Молодий борщ – 2025»: кулінарна подія року у Гощі

ГО «Жіноча взаємоДія» спільно з Гощанською територіальною громадою запрошують на вже четвертий щорічний локальний комунікаційний фестиваль «Молодий борщ – 2025», який відбудеться 28 червня в парку біля будинку культури в Гощі (вул. Шевченка, 2).
переглядів: 114
44 нових робочих місця: як ветерани Рівненщини розвивають підприємництво завдяки грантам

Шість ветеранів з Рівненської області стануть щасливими володарями державних грантів у рамках програми «єРобота. Власна справа». Це стало підсумком 10-ї цьогорічної хвилі підтримки ветеранського бізнесу.
переглядів: 70
Рівняни молилися біля ікони, яка 22 роки тому повернулася з Афону

Рівняни перебуваючи у паломницькому турі в Карпатах, мали можливість приклонитися до ікони, яку ми вшановуємо саме сьогодні, 25 червня. Ця ікона має цікаву історію та повернулася на Україну всього 22 роки тому.
переглядів: 258
У Рівному запустили інклюзивний проєкт «Сила рівноваги» для ветеранів та людей з інвалідністю

У Рівному розпочав роботу новий інклюзивний проєкт «Сила рівноваги», що пропонує унікальні можливості для людей з порушеннями опорно-рухового апарату, а також ветеранів і військових, які перебувають на реабілітації.
переглядів: 214