Рецепти смачної випічки на Маковія
Для макової заправки: півтори склянки маку, 2 літри холодної кип`яченої води, півсклянки цукру.
Для коржиків: 5 склянок борошна, 1 яйце, півтори склянки кислого молока (сироватки або води, або ж довільна суміш сметани, кефіру з водою), 1-2 столові ложки цукру, 1 чайна ложка солі, 1 чайна ложка соди.
1. За дві-три години до випікання коржиків приготуйте макову заправку. Промийте й залийте крутим окропом мак. Дайте йому постояти. Зцідіть воду, розітріть мак макогоном (дерев`яною товкачкою), додайте цукор і залийте холодною кип`яченою водою.
2. У борошно всипте сіль, цукор і соду, додайте яйця, влийте кисле молоко (воду), вимішайте тісто, розкачайте, посипаючи борошном, товщиною до 1 см.
3. Покладіть тісто на лист для випікання і ножем зробіть надрізи у вигляді клітинок 5х5 см, потім проколіть кожну клітинку у декількох місцях виделкою. Випікайте 10-15 хвилин.
4. Ще теплий корж розламайте на квадратики, складіть їх на блюдо, щедро полийте солодкою маковою заправкою і подавайте до столу.
Пляцок с маком та медом
На 3 яйця: півсклянки молока, півчайної ложки солі, 1 неповна склянка цукру-піску, 1 пакетик ваніліну або ванільного цукру, півсклянки рафінованої олії або 100 г вершкового масла, 2 склянки борошна вищого сорту, півпачки розпушувача для печива (або 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом чи лимонною кислотою), півсклянки маку, 2 столові ложки рідкого меду.
1. Розітріть яйця з цукром, поки маса не побіліє і не розчиниться цукор. Додайте сіль та ванілін. Поступово долийте молоко кімнатної температури та олію чи розтоплене масло.
2. В іншому посуді змішайте просіяне борошно, розрихлювач і сухий мак.
3. З`єднайте борошно з молочно-яєчною масою, вимішайте. Викладіть тісто у змащену олією і посипану борошном тортівницю або металеве деко.
4. Випікайте у добре розігрітій духовці при температурі 180 градусів 30-35 хвилин. Готовність перевірте зубочисткою чи тонким ножем (при вийманні вони мають бути сухі). 5. Вийміть з духовки. Прямо у формі ще гарячий пляцок полийте тонкою цівкою рідким медом. Дайте вистигнути, наріжте квадратами або ромбами. Зверху посипте тертими волоськими горіхами або прикрасьте ягодами малини та ожини.
Лимонно-макові кексики
1 яйце, 1 склянка борошна, півсклянки молока, півсклянки цукрової пудри, цедра половини великого лимона, 1-2 столові ложки маку, 50 г розтопленого вершкового масла (або 1 столова ложка сметани і 1 столова ложка олії), дрібка солі, 1 чайна ложка розрихлювача для печива.
Яйце збийте з молоком та цукром (вручну або у блендері). Борошно змішайте з розрихлювачем та дрібкою солі. З`єднайте все разом, додайте розтоплене масло, мак і цедру. Все швидко вимішайте до однорідної маси. Наповніть нею силіконові або паперові формочки для кексиків (не до кінця, а на дві третини). Можна використати металеві формочки-«кошики», але їх треба змастити жиром і посипати борошном. Випікайте при температурі 180 градусів 10 хвилин.

Рівненщина попрощалася з чотирма загиблими захисниками України

5 липня о 09:00 на Рівненщині вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих воїнів, які віддали життя за Україну. В різних громадах області відбулися церемонії прощання з Володимиром Губенею, Володимиром Симончуком, Іваном Вишневським та Олегом Семчуком.
переглядів: 421
Історія Героя з Рівненщини, який відбивав штурми окупантів

Сьогодні для вас історія молодшого сержанта Віталія з Рівненщини, який відбивав штурми окупантів
переглядів: 757
Хто він - госпітальєр з Рівненщини, який повернувся з полону

Сьогодні, 4 липня, відбувся черговий обмін полоненими. Серед них був і один Герой з Рівненщини. Нам вдалося дізнатися, хто саме повернувся з полону.
переглядів: 605
Стартувала реєстрація на "Шаную воїнів, біжу за Героїв України"

Розпочалася реєстрація учасників на щорічний патріотичний забіг пам'яті "Шаную воїнів, біжу за Героїв України". Ця подія — значно більше, ніж просто спортивний захід, це можливість вшанувати пам'ять загиблих захисників, підтримати їхні родини та об'єднатися у спільній шані до Героїв.
переглядів: 378
Працю рівненської дослідниці Ірини Рачковської-Баковецької про поліські "Діди" надрукували у міжнародному виданні

У міжнародному науковому виданні Bibliotekarz Podlaski світ побачило дослідження української науковиці про давню поліську традицію "Діди" (інша назва – "справляння Дідів").
переглядів: 371