Ми у Facebook
06.10.2018, 11:27

Хто та коли може отримати Томос в Україні (+ВІДЕО)

Патріарх Філарет, фото з ipress.ua

Питання автокефалії Української Православної Церкви — є одним із тих, хто цікавить віруючих в Україні.
Нещодавно Патріарх Української православної церкви (Київського патріархату) Філарет роз’яснив усі тонкощі цього процесу в ексклюзивному інтерв’ю 5 каналу.



Відео належить 5 каналу

“Томос — це документ про автокефалію Української Церкви. Він приймається синодом Константинопольського патріархату, а передається Главі Української Церкви, а Глава Української Церкви буде обраний на Соборі. Собор буде складатися із архієреїв Київського патріархату — це 41 архієрей, 12 архієреїв Автокефальної української православної церкви й 10 архієреїв Московського патріархату. Із цих 10-ти ми знаємо імена тільки 2-ох, а 8-ми поки що не знаємо. Цей Собор, який буде скликаний після прийняття рішення про Томос, який і нададуть обраному на цьому Архієрейському Соборі Предстоятелю — Патріарху. Якщо Томос буде прийнятий 9-11 жовтня цього року, то ми можемо скликати цей Собор теж у жовтні”, - пояснив Патріарх Української православної церкви (Київського патріархату) Філарет.

Відповідаючи на запитання ведучого, Філарет також зазначив, що Москва не може завадити скликанню цього об’єднавчого Собору, але може реагувати на всі згадані процеси.

Нагадаємо, у квітні цього року Нардепи проголосували за постанову щодо звернення президента до вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

Довідка:


Архиєре́й, архієре́й або архіієре́й (від дав.-гр. ἀρχι- «старший», «головний» та дав.-гр. ἱερεύς «жрець») — грецька приставка «архі-» до слова ієрей служить для позначення вищих посад у церковній ієрархії, наприклад: архіпапа, архієпископ, архідиякон, архімандрит тощо. Цебто дав.-гр. ἀρχιερεύς — це «верховний жрець», «первосвященик».

Томос (грец. τόμος) — указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Шляхом надання томоса деякій частині «материнської» (кіріархальної) церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія. У томосі використовується урочистіший та повніший підпис, ніж в інших патріарших указах.

Сино́д (від грец. Σύνοδος «сход, збори, зустріч, зібрання, нарада») — певний ступінь внутрішньої свободи управління церковної організації, найвища колегіальна церковна установа для вирішення важливіших справ під головуванням ієрарха вселенської, помісної, автономної чи автокефальної Церкви.

(Вікіпедія)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рада проголосувала за автокефалію української церкви




Вселенський Патріарх підтвердив намір дарувати українській церкві автокефалію

"Рішення про надання томосу уже прийняте", - заступник голови Адміністрації Президента


Вселенський Патріарх Варфоломій розпочав процес створення Української помісної православної церкви





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ