Ми у Facebook
26.02.2019, 10:35

Тиждень перед Масляною всеїдний

Тиждень перед Масляною називається "Всеїдним" (або Загальниця, Суцільний, Переступний, «Рябий» тиждень). У 2019 році ми святкуємо його з 25 лютого до 3 березня.
Цей тиждень передував Масляному Сиропусному тижню, і був останнім коли дозволялося їсти м'ясо. У Всеїдний тиждень всі намагалися досхочу наїстись усіляких страв із м’яса (ковбас, сальтисонів, паштетів, холодців, кручеників, печені та копченої шинки), запиваючи це все варенухою та іншими хмільними настоянками та наливками. Впродовж усього Всеїдного тижня наші пращури, особливо в суботу й неділю, ходили на гостину, щедро та смачно частували один одного. Обрядовою стравою в цей час вжалися вареники з сиром у сметані, а не млинці.

Закінчиться тиждень 3 березня, а 4 розпочнеться Масляний тиждень.

Народні прикмети, пов'язані з «Всеїдним» тижнем:

- якщо на всеїдному тижні зі стріхи висять довгі льодові бурульки, «бджола мідна буде».
- якщо на цьому тижні курка нап'ється води з калюжі, — чекай теплої, погідної весни.
- якщо виє хуртовина — «Всеїдна в гості їдо!»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Швидкі ранкові рецепти: ліниві вареники [+Відео]

Смачні млинці на Масляну - смачні млинці на кожен день (+РЕЦЕПТИ)






На правах реклами