Ми у Facebook
18.04.2019, 10:40

Чому треба перевіряти рівень холестерину

Високий рівень холестерину підвищує ризики виникнення атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту. Проходити тести на рівень холестерину варто кожні 4-6 років або частіше, якщо ви у групі ризику. МОЗ розповідає, де можна перевірити свій рівень холестерину.

ЧОМУ ВАЖЛИВО ЗНАТИ СВІЙ РІВЕНЬ ХОЛЕСТЕРИНУ?


Так званий «поганий» холестерин проникає у стінку кровоносних судин. Там він накопичується в атеросклеротичній бляшці, яка звужує просвіт судини й перешкоджає вільному потоку крові. Атеросклеротичні бляшки бувають різними. Найнебезпечніші з них характеризуються великим вмістом холестерину і тонким покриттям зі сполучної тканини. Воно легко розривається, і бляшка сприяє утворенню тромбу. Найчастіше тромб росте і закриває просвіт судини. Потік крові зупиняється, частина міокарда, що постачається цією судиною, залишається без кисню та поживних речовин і відмирає. Якщо такий процес відбувається в серці, розвивається інфаркт міокарда, якщо в мозку – мозковий інсульт.

Чому корисно вживати лляну олію

Саме підвищений рівень холестерину стає початком багатьох небезпечних для життя хвороб. Водночас, українці досі не вважають його серйозним фактором ризику. Наприклад, під час соціологічного опитування 47% вінничан і вінничанок відвели підвищеному холестерину аж 7-ме місце в переліку факторів ризику. При цьому більшість вказала на шкоду неправильного харчування для організму. Тобто люди не зовсім усвідомлюють, наскільки небезпечним може бути підвищений рівень холестерину у крові й чому потрібно його контролювати.

Чому корисно вживати кефір: 10 причин

БЕЗОПЛАТНІ ТЕСТИ НА РІВЕНЬ ХОЛЕСТЕРИНУ


Перевірити рівень холестерин можна у свого лікаря - сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Аналіз на загальний холестерин входить до гарантованого державою пакету послуг первинної медичної допомоги, що їх пацієнти отримують безоплатно.

Крім того, з 13 по 19 квітня жителі Волинської області зможуть безоплатно зробити тест на рівень холестерину у крові, навіть не навідуючись до амбулаторії. У різних населених пунктах області медики у палатках на вулицях робитимуть тести усім бажаючим - у рамках спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Горіхи проти холестерину: скільки і в якому вигляді треба їсти горіхи, щоб бути здоровим

«Певну кількість тестів, придбаних за кошти проекту Світового банку та МОЗ, усі центри первинної медичної допомоги регіону використають для проведення скринінгового дослідження вмісту загального холестерину в крові серед населення у тиждень з 13 по 19 квітня. Лікарі працюватимуть прямо на вулицях, щоб охопити якомога більше людей, які часто не доходять до медзакладів. Усі інші – для обстежень пацієнтів під час їхніх візитів до амбулаторій загальної практики – сімейної медицини», – розповідає Ігор Ващенюк, начальник управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ